Skocz do zawartości

Rama

KubsoN98

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szajbajki ma do was kolejne pytanie.Kolega chce kupić sobie ramę i ta rama jest przystosowana pod koła 27.5 czy jak założy tam koła 26 to będzie bardzo przeszkadzać ? Czy może założyć i w późniejszym czasie zakupić koła 27.5 

Edytowane przez KubsoN98

Nie ma przeszkód. Jeśli hamulce tarczowe i odpowiednie mocowanie osi.

Ale pewnie głupio będzie wyglądał i pedały będą niżej. W ramach 26 z amortyzatorem zwykle suport jest na wysokości osi, w ramach 27,5 jest trochę niżej w stosunku do linii osi, zakładając koła 26 będzie jeszcze niżej.

Tarcze to tarcze. Jak z przodu sztywna oś, no to teraz jak i później też musi być.

Choć z drugiej strony ja nie bawił bym się w takie tańce. 

Rozumiem że koła 26 są? Przód w tych kołach ma sztywną oś? Bo jeśli nie to komplikuje sprawę. 

Teraz zapleć to 26 na sztywną do czasu aż będą koła 27,5 a potem znów przepleć na 27,5. Jeśli tak to ma wyglądać to trochę nie teges. To od razu kupić cały przód, amortyzator z kołem.

Są primale też i na grubsze ośki. A te fortress to przede wszystkim obręcze, z tego co widzę. Jak masz na tyle ośkę 135 mm, i kupisz ramę z takim rozstawem haków to problemu nie ma, pod warunkiem że piasta ma mocowanie pod tarczę. A przód to lepiej od razu zrobić docelowo.

tez byłem zobaczec na roweze mojego brata on ma koła 27.5 tylko ze v-brejki i jedyną roznice jaką zobaczyłem to ze korba zeszła na dół i tyle ale mysle ze jak kupie krótszą korbe to bedzie git co o tym myslisz?

To takie trochę podcieranie tyłka szkłem. A to, tu tak... , a to dospawam... ,a potem się zobaczy. Krótsze ramiona korby to tylko 5mm gdzie zakładając dwa różne i nie mówiąc o tym, większość rowerzystów nie będzie w stanie tego wyczuć. Kiedyś robiłem takie różne kombinacje, ale zmęczyło mnie to i powiedziałem dość.  Kup ramę, i niech poczeka jak będzie trzeba. Przygotuj wszystko jak należy, a nie pożałujesz.

3 godziny temu, KubsoN98 napisał:

Witam szajbajki ma do was kolejne pytanie.Kolega chce kupić sobie ramę i ta rama jest przystosowana pod koła 27.5 czy jak założy tam koła 26 to będzie bardzo przeszkadzać ? Czy może założyć i w późniejszym czasie zakupić koła 27.5 

Największy problem to to, że support pójdzie w dół i będziesz walić pedałami o asfalt. Jeśli już musisz tak kombinować, to zamiast kupować krótsze korby, założyłbym do tych kół 26 jak najgrubsze opony - jakieś tanie 2.4 np. Continental X-King wyrwiesz w granicach 100 zł za komplet, jak trafisz używki to nawet sporo taniej. Koło 26x2.4 jest niewiele mniejsze od 27.5x2.0 więc powinno dać radę. A opony później wykorzystasz, albo sprzedasz razem z niepotrzebnymi już kołami.