Skocz do zawartości

Czy mogę zmienić support z kwadratu na BSA

komeea

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie posiadam support B902/2N (na kwadrat) L:120,C:28,Lelf 68 Right, BC 1.37" x24T chciałbym zmienić go na SM-BB52  https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-sm-bb52-pd8099/?v_Id=73932  moje pytanie brzmi czy ten support w ogóle będzie pasował, proszę o pomoc.

24 minuty temu, PrzeLuka napisał:

A czytałeś dokładnie opis?

Z opisu 52ki wynika, że będzie pasował do Twojej mufy 😉

Wiem że mufa pasuje ale wolę być pewny wszystkich wymiarów.

5 godzin temu, PrzeLuka napisał:

@Sziva Czyżbyś powątpiewała w inteligencje forumowiczów? 😉

Inteligencja a wiedza, to dwie rzeczy. Ja swego czasu też byłam zielona w tych sprawach jak szczypiorek, więc wolę się dopytać.

@komeea Nie lepiej dołożyć jeszcze parę zł i kupić coś z BCD 104? Łatwiej o przeróbki i wymianę blatów. Jeśli ogranicza Cię budżet to może używki w dobrym stanie poszukaj (używki z BDC 104). W opisie wyszczególnili z jakimi korbami współpracuje ów suport. Opis korby w linku jaki wrzuciłeś trochę mnie zmylił gdyż M 4000 to na octalink były a ta ma zintegrowaną oś czyli to M 4050 która nie ma BCD 104 a 96 ale to dwublatowka wiec szczerze zgłupiałem. Nie rozumiem jeszcze jednego w tym opisie... BOOST. Czym właściwie jeździsz? 

@Sziva Każdy kiedyś zaczynał ale jak widać z kompletnym szczypiorkiem do czynienia tu nie mamy. Nie zmienia to jednak faktu, iż Twoja troska o stan wiedzy forumowiczów (zwłaszcza nowych) zasługuje na uznanie 😃

Edytowane przez Gość

Z góry przepraszam za nie odpowiadanie ale ostatnio nie miałem czasu. Chciałbym powrócić do tematu i zaznaczyć na wstępie że kupiłem support który podrzuciłem w linku i wszystko pasuje teraz niestety proszę o pomoc z dobraniem korby ponieważ korba którą dałem w linku coś mi nie pasuje i jednak wolę kupić korbę z trzema tarczami.
więc daje parę przykładów:
https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-deore-fc-m6000-pd16177/?v_Id=120190&gclid=Cj0KCQjwgMnYBRDRARIsANC2dfkkvTlbfjfq82DiM1wzqqQcHdWjVe6whiicUKv6kMWL_ptmzB7kSugaApAGEALw_wcB

https://www.dadelo.pl/mechanizm-korbowy-shimano-alivio-fc-t4060-pd1202/?v_Id=71398&gclid=Cj0KCQjwgMnYBRDRARIsANC2dfmFZKs7IAolhJkO0vae3ynYblf7KCTI3OyY6dWl5bTu4CkS1QmWfQkaAukfEALw_wcB

I jeszcze chciałem się zapytać czy jak miałem korbę 42-34-24 to jak zamienię na 38-28 to będzie działać?

Edytowane przez komeea

Jeszcze raz od poczatku... Korbe chcesz 3rzedową tak? Czy jak, bo już się pogubiłem... sprzeczne komunikaty wysyłasz i nie bede zgadywał.

Pierwszy link to mtb 2rzedowa.

Drugi link to szosa 3rzedowa.

Edytowane przez Gość

Korba alivio 36/22 zapewne nie pasuje bo przerzutka (stara, obsługująca 42/34/24) nie wrzuca na górę - zbyt duża różnica w ilości zębów. Jeśli wcześniej miałeś 3 rzędy o gradacji 42/34/24 to różnica między młynkiem a średnią tarczą wynosiła 10 zębów (10T). A teraz masz 14T ...

Do suportu SM BB52 ta korba  musi pasować.