Skocz do zawartości

Kross Vento 4.0 opony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pisałem ostatnio na forum ale w innym temacie o pomocy w wyborze ramy do meridy cyclo cross 300 ale jak sie niestety okazało w czwartek rower w sklepie był a w piątek sie skończyły.. 

Ale poszukalem trochę i poczytałem, wywnioskowalem ze możliwe że jednak dla mnie będzie lepsza szosa zamiast przelaju..ponieważ jeżdżę w 95% po asfalcie o różnej jakosci, oraz po chodnikach kawałek (jakoś z miasta trzeba wyjechać).. doszedłem do wniosku żeby może po prostu kupić Krossa Vento 4.0 i po prostu założyć do niego trochę szerszą oponę bo słyszałem że wchodzi do niego 28c oraz 32c.. chcę takie grube opony ponieważ będzie to mój pierwszy rower takiego rodzaju i przyznam sie ze trochę się boję takich cienkich opon a tym bardziej że asfalt w mojej okolicy idealny nie jest..

http://www.greenbike.pl/kross-vento-40-2018-p-2971.html

I takie moje pytanie czy ktoś może to potwierdzić ze na pewno wchodzi opona 28 a najlepiej 32c..

Oraz takie pytanie bo jestem laikiem czy obręcz jaka jest w Krossie  (alexrims at480) będzie pasować do większej opony i wystarczy zmienić oponę oraz dentke czy całe koło.? 

Oraz może ktoś polecić jakąś oponę w dość przystepnej cenie.?

Jeśli masz na prawdę słabe drogi, to wolałbym kupić rower w stylu Meridy, będzie też bardziej uniwersalny. Jeśli są to tylko pojedyncze przypadki i zamierzasz głównie jeździć po fajnej nawierzchni, to nie ma co się bać opon 25c. Pierwsze 2-3 jazdy będą dziwne, potem już się przyzwyczaisz do takiego rozmiaru. Trzeba tylko uważać na większe nierówności i je skutecznie omijać. No i raczej z asfaltu nie zjedziesz, więc o wygodnej jeździe po jakichś szutrach można zapomnieć. Jak się skończą stockowe opony, to kupisz sobie na próbę 28c i będziesz miał porównanie.

Obręcz powinna przyjąć każdą oponkę 28".

• 5 lat później...

Cześć,

Pozwolę sobie odgrzebać wątek opon do Krossa Vento 4.0.

Mam pytanie czy może ktoś sprawdzał czy wejdą tam opony 700x32? Chciałbym trochę na jesień/wiosnę zwiększyć przyczepność, a od czasu do czasu może uda się zjechać w coś co nie jest stricte asfaltem. 

Dziękuję za pomoc.

Gdzieś na jakichś forach czytałem, że maksymalnie wejdą tam opony 32c, hamulce też tam są chyba Tektro a nie Shimano (Shimano przyjmują max. 28c) więc jest nadzieja. Kup 32c przez internet, załóż i zobacz czy wejdzie. Jak nie wejdzie to zdejmiesz i odeślesz

• Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...