Skocz do zawartości

Osłonka

rafal12331

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam pytanie ,jest jakaś osłonka na rame , w miejscu gdzie czasami łancuch sie może sklinować miedzy ramą a korbą , chodzi mi o to żeby w takiej sytuacji uniknąć podrapania ramy, macie jakieś sposoby na to , a może sa jakieś osłony ,bo u niektórych widziałem takie metalowe blaszki ale ,czy to  fabrycznie czy można takie coś zakupić ?

U mnie w Meridzie jest taka metalowa blaszka założona firmowo, ale jak mi się ostatnio łańcuch w tym miejscu zaklinował, to wlazł idealnie obok blaszki. Rama karbonowa zyskała kilka rys, a ja zyskałam wzrost ciśnienia w układzie.  Potem to miejsce okleiłam grubą folią do oklejania progów w aucie.

Tak sobie myślę, że gdybyś chciał to miejsce dobrze osłonić, to można z puszki po piwie wyciąć taką blaszkę i na wierzch nakleić folię ochronną. Czyli blaszkę oklejamy wokół folią i całość się trzyma elegancko. I folia i blaszka z puszki są na tyle cienkie, że nie powinno to kolidować z blatem korby.

7 minut temu, rafal12331 napisał:

Dzieki super pomysł , bo w terenie to nie raz, nie dwa takie coś, a szkoda ramy i dlatego pytam czy to firmowo tak czy jest jakis taki patent o ktorym nie wiem :)

Ale co firmowo?

17 godzin temu, Puncu napisał:

Ja bym tam dwie trytytki zamontował. Plastik będzie chronił, a jak pęknie to mniej szkoda :P

W sumie racja , i mniej kombinowania tylko czy jak trytytka pusci to nie pocharata ramy ? 

17 godzin temu, Sziva napisał:

Ale co firmowo?

Bo w niektórych rowerach sa takie blaszki, szajbajk ma w meridzie takie cos , a watpie ze sam blaszke tam wkladał ,bo wygląda dosyć ,no ten no poprostu nie samoróbkowo  😂