Sunon Opublikowano 26 Maja 2018 Opublikowano 26 Maja 2018 Shimano Szajbaki, Na początku chciałbym się przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post:) A teraz do rzeczy. Na wiosnę zakupiłem szosę (Merida Scultura 300 rozm. S/M) i mam problem z zajęciem odpowiedniej pozycji na rowerze objawiające się bólem lewego kolana nad rzepką. Rower starałem się ustawiać zgodnie z instrukcjami z YT. Dotychczas jeździłem na rowerze crossowym, gdzie siodełko mam na wysokości 74,5 cm licząc od środka supportu (sam mam 173 cm wzrostu i dł. wew. nogi 84,5 cm mierzona bez butów). Siodełko maksymalnie cofnięte. W szosie ustawiłem siodło na wysokości 75cm z racji, że korby są krótsze o 5mm i mam jeszcze możliwość cofnięcia siodełka, choć będzie to już poza skalę. Pierwszy raz ból pojawił się po przejechaniu dość intensywnie 50km. Teraz ból pojawia się po przejechaniu już ok. 15 km, a na crossie praktycznie problemu nie ma. Nie wiem czy problem wynika z tego, że na szosie bardziej cisnę, czy z tego korby są krótsze i teoretycznie muszę z większa siłą naciskać na pedała, czy może dalej pozycja jest niewłaściwa. Proszę o poradę, co mogę jeszcze zrobić. Może ktoś z was miał podobne problemy.
janek69 Opublikowano 26 Maja 2018 Opublikowano 26 Maja 2018 Godzinę temu, Sunon napisał: Shimano Szajbaki, Na początku chciałbym się przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post:) A teraz do rzeczy. Na wiosnę zakupiłem szosę (Merida Scultura 300 rozm. S/M) i mam problem z zajęciem odpowiedniej pozycji na rowerze objawiające się bólem lewego kolana nad rzepką. Rower starałem się ustawiać zgodnie z instrukcjami z YT. Dotychczas jeździłem na rowerze crossowym, gdzie siodełko mam na wysokości 74,5 cm licząc od środka supportu (sam mam 173 cm wzrostu i dł. wew. nogi 84,5 cm mierzona bez butów). Siodełko maksymalnie cofnięte. W szosie ustawiłem siodło na wysokości 75cm z racji, że korby są krótsze o 5mm i mam jeszcze możliwość cofnięcia siodełka, choć będzie to już poza skalę. Pierwszy raz ból pojawił się po przejechaniu dość intensywnie 50km. Teraz ból pojawia się po przejechaniu już ok. 15 km, a na crossie praktycznie problemu nie ma. Nie wiem czy problem wynika z tego, że na szosie bardziej cisnę, czy z tego korby są krótsze i teoretycznie muszę z większa siłą naciskać na pedała, czy może dalej pozycja jest niewłaściwa. Proszę o poradę, co mogę jeszcze zrobić. Może ktoś z was miał podobne problemy. Kontrolujesz kadencje ?
Sunon Opublikowano 26 Maja 2018 Autor Opublikowano 26 Maja 2018 Tak oczywiscie. Mam nawet czujnik. Jezdze w zakresie 80-110
Papynsky Opublikowano 26 Maja 2018 Opublikowano 26 Maja 2018 (edytowane) Krótsze ramię korby, to mniejsza siła. A buty i bolki masz te same? Edytowane 26 Maja 2018 przez Papynsky
Sunon Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Opublikowano 27 Maja 2018 Na poczatku mialem te same buty i bloki, ale nabylem juz zestaw szosowy. Jednak bol pojawial sie juz na zestawie mtb. Co do długości korb wydaje mi się, że przy wiekszej długości dzwigni jesteśmy w stanie wygenerować ten sam moment przy użyciu mniejszej siły niż przy dzwigni krótszej. Nie wiem czy to bedzie miec tak naprawde duze znaczenie, wszakże poruszamy sie w obrębie milimetrów.
Nemrod Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Im krótsza korba tym mniejszy kąt pracy kolana. Właśnie krótsze korby są polecane przy problemach z kolanami. Ja szukałbym problemu w ustawieniu bloków lub poprostu zbyt mocnemu "duszeniu". Tempo i moc treningów powinno się zwiększać stopniowo tak aby mięśnie i ścięgna miały czas na wzmocnienie się.
Sunon Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Opublikowano 27 Maja 2018 Właśnie ustawienie bloków jest ok, bo w tych samych butach na mtb nie było problemu. Co masz na myśli mówiąc o "zbyt mocnym duszeniu"?
Sunon Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Opublikowano 28 Maja 2018 Zrobiłem na przekór i siodełko poszło na maxa do tyłu. Zrobiłem dziś ok. 40 km bez bólu z przodu kolan. W tym momencie sznurek spuszczony z wierzchołka kolana jest ok. 1 cm za osią pedałów. Zobaczę po kilku jazdach jak takie ustawienie się będzie sprawdzało.
Rekomendowane odpowiedzi