Skocz do zawartości

Kask mtb vs kask szosowy

KapitanZubik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam takie pytanie: czy istnieje jakaś zasadnicza różnica pomiędzy kaskami mtb a kaskami szosowymi, która powodowałaby, że nie powinno się używać kasku mtb (z daszkiem) na rowerze szosowym?

W związku ze zmianą roweru na szosę planuję także zakup nowego kasku, z trochę wyższej półki niż mój poprzedni i przeglądając różne modele stwierdziłem, że strasznie nie podoba mi się wygląd typowych kasków szosowych - zawsze jeździłem w kasku z daszkiem i takie podobają mi się najbardziej (to totalnie subiektywna, niepoparta niczym poza wyglądem, opinia).

Przeczytałem, że kaski szosowe mają bardziej aerodynamiczny kształt -  czy może być to na tyle odczuwalne w przypadku kasków z przedziału cenowego 300-400  złotych, dla totalnego amatora i początkującego kolarza szosowego?

Czy może jednak jest to moja, niewybaczalna w środowisku kolarzy szosowych,  fanaberia? :D

Opublikowano

Najważniejsze - daszek na szosie może przeszkadzać. Szosa wymusza bardziej pochyloną pozycję, więc by więcej widzieć, trzeba w kasku z daszkiem bardziej zadzierać głowę. Niby nieznacznie, ale po dwóch, trzech godzinach kark może zacząć boleć. To jedno.

Drugie zależy od konstrukcji kasku. Są kaski górskie, które dzielą skorupę z szosowym modelem i różnią się od kasku szosowego jedynie obecnością daszka, są też kaski górskie zaprojektowane z góry jako osobny produkt. Głównie dotyczy to kasków enduro. Takie kaski często mają bardziej rozbudowany tył. I znowu, zadzieramy głowę, kask uwiera o kark, zaczyna się ból.

I są szosowe kaski aero, ale to zupełnie inna bajka.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Hmmm... 

Czyli rozumiem, że zależy to od konkretnego kasku i najbezpieczniej będzie przestać marudzić i po prostu kupić kask szosowy? 

Opublikowano

Ja bym się tak nie spieszył, zacznij jeździć w tym co masz, a jak będzie Ci niewygodnie to poszukaj czegoś nowego.

Opublikowano

Z kaskiem jest trudna sprawa . ja sobie wybralem w necie 3 kaski ktore mi sie podobaly jeden z nich na pewno kupie . 

No i okazalo sie ze zaden z nich nie pasowal i nie byl wygodny skonczylo sie na zupelnie innym kasku 

• Lubię to! 1
Opublikowano

a ja radził bym nawet pożyczyć jeśli ty nie masz takiej opcji kask MTB z odpinanym daszkiem. Przejedź się w nim na szosie, potem zdejmij daszek. Sam zobaczysz jak lepiej.

Opublikowano

Super, wielkie dzięki za wszystkie rady.

zibi_j1 -  jeśli uda mi się pożyczyć od kogoś kask z odpinanym daszkiem, to właśnie tak zrobię. Póki co, jadę poodwiedzać lokalne sklepy i poprzymierzać, co mają. :D

Opublikowano
1 godzinę temu, KapitanZubik napisał:

Super, wielkie dzięki za wszystkie rady.

zibi_j1 -  jeśli uda mi się pożyczyć od kogoś kask z odpinanym daszkiem, to właśnie tak zrobię. Póki co, jadę poodwiedzać lokalne sklepy i poprzymierzać, co mają. :D

kask z Decathlona za 80 zł (btw bardzo wygodny) ma odpinany daszek. Jak masz po drodze to możesz po sklepie na jakimś Tribanie pośmigać ;) 

Opublikowano

Kaski na szosę są generalnie lżejsze, co nie jest bez znaczenia przy długich trasach. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 23.05.2018 o 00:30, KapitanZubik napisał:

czy istnieje jakaś zasadnicza różnica pomiędzy kaskami mtb a kaskami szosowymi, która powodowałaby, że nie powinno się używać kasku mtb (z daszkiem) na rowerze szosowym?

Zasadnicza różnica jest taka, że inni kolarze szosowi, z którymi będziesz chciał jeździć, będą na Ciebie patrzeć jak ludzie w nadmorskim kurorcie, gdybyś szedł w skarpetkach do sandałów. :P Daszek odpada, koniec, kropka. Jak napisał @Fenthin, może na szosie wręcz przeszkadzać i fundować niezły ból karku (walka o unoszenie głowy, dociskanej przez wiatr przy prędkościach szosowych na daszek, który w tej sytuacji działa jak spojler w bolidzie F1).

Prawda jest taka, że podobno większość kolarzy ścigających się w pucharze świata (poza dwoma) XC jeździ w kaskach szosowych. Są lżejsze, lepiej wentylowane i bardziej aerodynamiczne, a i nawet tam daszek się przydaje zazwyczaj jak grzebień łysemu. Po prostu - kaski typowo do MTB średnio dają radę w ściganiu się. Są bezpieczniejsze, masywniejsze, cięższe, mniej wlotów powietrza posiadają. Enduro, DH, jazda ku przygodzie - super. Do ścigania się - nie. A szosa? Z założenia to rower wyścigowy, więc i takie w niej są kaski. 

W dniu 23.05.2018 o 00:30, KapitanZubik napisał:

czy może być to na tyle odczuwalne w przypadku kasków z przedziału cenowego 300-400  złotych, dla totalnego amatora i początkującego kolarza szosowego?

Sam się zastanawiam właśnie.  

Andrzej Sawicki
Opublikowano
5 minut temu, Łabędź napisał:

walka o unoszenie głowy, dociskanej przez wiatr

No bez jaj. Walka nie jest z oporem powietrza. Daszek zwyczajnie zasłania drogę, kiedy jesteś w normalnej pozycji szosowej, i wymaga nienaturalnego wygięcia karku.

• Lubię to! 1
Opublikowano
30 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Walka nie jest z oporem powietrza. Daszek zwyczajnie zasłania drogę

Nie no, pewnie. ;) Opory powietrza w kolarstwie szosowym to w ogóle kwestia całkiem marginalna. :P Dobrze, że tak uwielbiane przez szosowców czapeczki pod kask mają ruchome daszki, bo jeszcze nie daj Boże tak morderczo ograniczałyby pole widzenia jak te nieszczęsne daszki w kaskach i musiałyby wylecieć. Bo przecież nikt nie wpadłby na to, żeby projektować je np. krótsze. 

Przy zjeździe na otwartej przestrzeni z prędkością 70 km/h luźno nawet latający pasek smaga jak bicz a za luźna koszulka ściąga jak żagiel czy spadochron. Ale daszek jakoś nic na to nie reaguje. ;)  

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Daszek generuje opory odczuwalne w nogach, jakiś pojedynczy procent. Nie robi to nic mięśniom szyi i pleców -- więcej siły zużywasz przez te ~300 gramów dodatkowo na głowie.

Opublikowano (edytowane)

Nie dajmy się zwariować. Producentom zależy na tym, aby sprzedawać jak najwięcej i tworzyć nowe kategorie produktów. Często też wypuszczają produkty ze sobą niekompatybilne. Bez kasku z daszkiem też da się przeżyć. Jeśli nie to jest Giro Fathom albo 4F H4L17
Porównanie wg danych katalogowych:
Kask Giro Synthe 234g M (najwyższa półka) ~860pln
kask Giro Foray  270g M (najniższa półka) ~220pln
Ale kto bogatemu zabroni ;)

Edytowane przez js12
dodałem propozycje kasków z odpinanym daszkiem
Opublikowano
18 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Daszek generuje opory odczuwalne w nogach, jakiś pojedynczy procent. Nie robi to nic mięśniom szyi i pleców -- więcej siły zużywasz przez te ~300 gramów dodatkowo na głowie.

To też racja.

Opublikowano
25 minut temu, js12 napisał:

Porównanie wg danych katalogowych:
Kask Giro Synthe 234g M (najwyższa półka) ~860pln
kask Giro Foray  270g M (najniższa półka) ~220pln
Ale kto bogatemu zabroni ;)

No jeszcze weź pod uwagę na korzyść dla Giro Synthe ilość otworów wentylacyjnych ,system MIPS ,jakość wkładki i pasków ,wzmocnienie  całej skorupy.Więc nie tylko waga ma tu wpływ na cenę.

• 1 rok później...
Opublikowano

Trochę odswieżę temat - obecnie mam kask uvexa (nie pamiętam modelu) z odpinanym daszkiem czyli pewnie typowe MTB. Po pierwsze już od dawa mi się nie podoba - ma już swoje lata. Po drugie dokupuję właśnie szosę jako drugi rower i szukam jednego kasku i do xc i szosy. Pomijam kaski typu enduro - choć kiedyś przemyślę temat jako drugi kask na wyjazdy w bieszczadzkie szlaki.

Zależy mi na bdb wentylacji - jestem z tych co to kapie im z czoła i nosa w lecie :P 

Co polecicie w kwocie hmm do 400pln? Jakieś konkretne propozycje, albo chociaż podpowiedź typu lepiej kask mtb lub szosowy - ale z dopiskiem ja je rozróżnić 

Podobają mi się miedzy innymi takie dwie sztuki:

https://www.centrumrowerowe.pl/kask-giro-foray-mips-pd4194/?v_Id=132354

https://www.centrumrowerowe.pl/kask-giro-fathom-pd3980/?v_Id=125005

Opublikowano

chłopie masz wszystko napisane powyżej

nikt Cię nie zabije jak będziesz jeżdzić w kasku "mtb" na szosie albo w "szosowym" na góralu

jak już wyżej koledzy pisali, główną różnicą jest daszek, gdzie w wielu modelach po prostu się go odpina i już masz kask szosowy

jak masz szosę endurance, to może i z daszkiem by dało radę 

jak chcesz jeden kask,  to kup se "szosowy" i już

Opublikowano

Kask "szosowy" w większości przypadków będzie lżejszy i lepiej wentylowany. Kask "mtb" będzie miał zwykle bardziej rozbudowaną część chroniącą potylicę.

4 stówki to już spoko budżet. Kup co chcesz oby tylko jakiegoś normalnego producenta, met, giro, abus itd. Osobiście kupiłem niedawno abus tec tical. BTW w giro wyglądałem jak w kapeluszu

Opublikowano

Sami sprzedawcy twierdzą, że granica między mtb/szosa w kaskach się zaciera. Ja niedawno kupowałem kask; szukałem czegoś w Twoim budżecie. Wybór padł na Specialized Chamonix z MIPS za coś koło 3 stówki- lekki, w zestawie daszek jeśli chciałbyś "bardziej mtb". Ogólnie polecam zorientować się w kaskach od Speca z uwagi na różne rozmiary w różnych modelach( to może być +, tak było u mnie, gdzie w innym modelu nie mogłem dobrać rozmiaru). Pozdrawiam.

• 2 lata później...
Opublikowano (edytowane)

<nieaktualne, do usunięcia. dziękuję mod i sorry za kłopot ;) >

Edytowane przez andre
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam kask Bella MTB z daszkiem a dokładnie ten sam model tylko bez daszka jest na szosę. Odpinam daszek u siebie i już mam kask na asfalt. Dzisiaj że względów kosztowych wielu producentów unifikuje w ten sposób kaski od biedy tylko dadzą inne malowanie.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czołem!

Podbijam temat bo szukam konkretnych modeli uniwersalnych kasków (30% szosa, 70% miasto i turystyka). Najchętniej z MIPSem do 300-400 PLN. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam!