Skocz do zawartości

Stuki w hamulcach tarczowych

6om6en6

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, jestem tu nowy. Zakupiłem swój pierwszy rower. Posiada hamulce Shimano BR-M315. 

Gdy zaciskam hamulec to koła wydają z siebie stuki jakby coś gdzieś nie było dokręcone. Przejrzałem się bliżej i zauważyłem, że występuje luz na okładzinach hamulców. Są one zabezpieczone zawleczką, a nie śrubką jak to w droższych modelach. 

Stuki są bardzo głośne co powoduje u mnie brak jakiejkolwiek chęci poruszania sie na tym rowerze. 

Przedstawię to na filmiku.. może będziecie w stanie wypowiedzieć się czy jest to rormalne, czy może zbyt intensywne.

https://youtu.be/EgIpQGd-jhc

P.S. można tą zawleczkę zastąpić śrubką aby usztywnić zaciski? Czy bedzie sie to wiązało jednoznacznie z utratą gwarancji?

jak sam zauważyłeś - śrubka jest w droższych modelach więc musiałbyś kupić SLX, żeby było na śrubkę. Inna sprawa, że ta śrubka tutaj nie pomoże. Pytanie - ile km przejechały te hamulce i kiedy odtłuszczałeś tarczę? 

Klocek może nierówno siada na tarczy i musi się po prostu ułożyć i nieco dotrzeć. Kumpel ma ten sam problem z tylnym heblem (też M315 na centerlocku), ja juz nie pamiętam ale u mnie też przez chwilę tak było 

Tarcze dokręcone. Po przyjrzeniu sie widać, że okładziny poruszają się. Lecz jest to dla mnie troche dziwne, że aż taki dzwięk się wydobywa. Rowerem przejechałem 50 km. Ma 2 dni. Może faktycznie wszystko musi się dopasować. 

na centerlocku tarcza siedzi na wieloklinie więc może mieć luz tylko wzdłuż osi piasty, jeśli nakrętka siedzi twardo to tarcza nie powinna mieć luzów. No chyba że jakiś shit wypuścili i tarcza mogłaby mieć luz na pająku ale raz że byłoby to widoczne a dwa - w shimano takie coś by nie przeszło

Jeździć i obserwować! Mam nadzieję że pomogłem,ale tak serio to jest taka przypadłość słabych części,a w Twoim przypadku to akurat hamulce.Wiem Coś o tym bo do niedawna też posiadałem naprawdę słabe heble.Faktycznie jest duża szansa że wszystko się tam w środku poukłada,więc nie spokojnie obserwuj.Jak coś to serwis,ale tylko zaufany.

O kurde wycofuję się z tego co napisałem wcześniej w tym poście. Po obejrzeniu filmiku wręcz zwracam się do Ciebie z prośbą abyś się udał do sklepu w którym zakupiłeś rower i niech oni to ogarną,bo osobiście myślę że to nie tylko heble tutaj tak napie....ją.

Edytowane przez scric
Godzinę temu, 6om6en6 napisał:

Jestem właśnie w sklepie gdzie kupiłem rower.. Twierdzą, że to normalne przy tej klasie hamulców...

Ja bym się jednak upierała przy tym, że mają to ogarnąć. Jeśli coś jest wadliwego, to niech wymienią.