Skocz do zawartości

RS Reverb - czy mam problem?

Ciastunio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim,

Mam taki problem.

Gdy opuszczę sztycę i próbuję przestawić rower trzymając jednocześnie kierownicę i siodełko to sztyca wysuwa się do góry. Wraca potem do stanu zerowego. Nie ma natomiast takiego problemu w drugą stronę. Jak siodełko jest wysunięte na maxa, to mogę na nim siedzieć i nie opuszcza się w dół. Blokada działa.

Dodam, że opuszczam sztycę tylko kiedy tego potrzebuję. Sztyca zawsze jest w pozycji wysuniętej.

Czy zatem coś tam w środku się stało złego?

Rower mam od niecałego roku (sztyca jest fabryczna). Nie serwisowałem jeszcze sztycy, bo nie jeżdżę codziennie. Czas eksploatacji roweru oceniam na jakieś 4 miesiące.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Sziva
Błędy i literówki
Opublikowano

W tych sztycach nie powinno się podnosić roweru za siodełko, gdy sztyca jest wsunięta, bo można ją sztycę.  Jeśli się do tej pory nie zapowietrzyła, to masz szczęście, ale nie rób tak.

Opublikowano

Czyli że prawdopodobnie zapowietrzyłem sztycę?

Opublikowano

Wysuń ją do końca, a potem na zablokowanej naciśnij mocno na siodełko. Jeśli sama sztyca nie ugnie się, to jest ok. Jeśli natomiast można ją wcisnąć, to zapowietrzyłeś.

Tu jest pokazany spory sag (czyli ta wysokość, na którą jesteś w stanie ją wcisnąć) na tej sztycy spowodowany zapowietrzeniem:

Opublikowano

Z tym nie mam problemu.

Ale tak jak pisałem. Na ugiętym siodle jestem s stanie podnieść sztyce do góry bez żadnego problemu. A wydaje mi się że powinna się blokować.

Opublikowano

Nie podnosi się sztycy do góry. Zupełnie nie wiem w jakim celu to robisz skoro służy do tego manetka. Nie ma tam żadnej blokady a producent wyrażnie tego zakazuje. Prosisz się o kłopoty ale to już raczej nie nasz problem. 

Opublikowano
58 minut temu, Ciastunio napisał:

Z tym nie mam problemu.

Ale tak jak pisałem. Na ugiętym siodle jestem s stanie podnieść sztyce do góry bez żadnego problemu. A wydaje mi się że powinna się blokować.

Powinna się blokować przy nacisku w dół, a nie przy podnoszeniu całego roweru na niej.

Zrób sobie eksperyment. Strzykawką zaciągnij trochę wody, zatkaj palcem koniec strzykawki i spróbuj wcisnąć tłoczek. Zaraz się zablokuje i dalej nie pójdzie, prawda? A teraz zatkaj palcem koniec strzykawki i pociągnij tłok. Da radę? Da.

A jeśli przy okazji zaciągniesz do strzykawki trochę powietrza, to przy wciskaniu tłoczka będzie on sprężynować - i to jest efekt zapowietrzenia sztycy. Fizyka Panie!

I tak też działa ta sztyca.

Opublikowano

jeśli Ci to nie przeszkadza to na razie tego nie ruszaj. Później wyślij sztycę na serwis i na przyszłość - nie podnoś roweru za siodełko z opuszczoną sztycą. Albo sztyca do góry albo chwytaj za nieruchomą część sztycy/ramę 

wg mnie sztyca jest zapowietrzona, reverb to dobra sztyca ale z tą hydrauliczną manetką wymaga nieco zainteresowania i dobrego podejścia