Skocz do zawartości

Kross Trans Alp (2016) vs Unibike Vision GTS (2016)

fenakit

Rekomendowane odpowiedzi

Ładnie proszę o pomoc w decyzji, których z tych dwóch rowerów wybrać i tylko tych ;) 

Krossa Trans Alp mogę dostać za 1784 zł, Unibikie Vision GTS za 1540 zł, wiem że Kross ma "nierówny" osprzęt, ale ma ten osprzęt o wiele lepszy niż Unibike. Nie jestem pewny, który rower kupić, ponieważ chcę jeżdzić rowerem na wyprawy jak czas pozwoli z sakwami około 25-30kg, sam ważę 78-80kg. Unibike podaje obciążenie dopuszczalne 140 kg, Kross 125 kg.

Teraz moje główne pytanie, czy warto kupić ten Unibike praktycznie tylko przez tą ramę, faktycznie stop 6061-t6 jest o "tyle" lepszy od zwykłego 6061 żeby tym się kierować, czy kupić ze spokojem tego Krossa?

Dziękuję za dobre chęci, lecz nie chcę propozycji innych jednośladów z lepszym osprzętem itd, ponieważ już przeszedłem drogę wyboru spośród wielu opcji i a koniec zostały mi te dwie. W razie czego jak mi się coś zniszczy z osprzętu, będę wymieniał po prostu na lepszy z czasem... A co do widelca bez blokady, który ma Unibike, będę pytał sprzedawcy, czy za dopłatą jakąś sensowną nie wymieni mi na SR Suntour NEX (skok 63mm), ponieważ ten ma blokadę skoku, prawda?

Miłego dnia :) 

PS: nie mam ja przymierzyć rowerów mieszkam w UK.

Ja będę nieobiektywny i wziąłbym Unibike :) Żona ma Unibike Viper, teściowa też ma Unibike, ja mam Globetrottera - wygodne i obsakwione wytrzymały niemało wycieczek.

P.S. Jak chcesz to ja poprzymierzam za Ciebie ;)

2 godziny temu, scarecrow napisał:

Ja będę nieobiektywny i wziąłbym Unibike :) Żona ma Unibike Viper, teściowa też ma Unibike, ja mam Globetrottera - wygodne i obsakwione wytrzymały niemało wycieczek.

P.S. Jak chcesz to ja poprzymierzam za Ciebie ;)

Ok :) dziękuję za subiektywizm:) co do przymierzania a masz 187 cm wzrostu :D ?

Wiem wiem, dlatego pomierzyłem się cały... wg. polecenia szajbajka ;) https://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp#results i mam nadzieję, że te rezultaty są mniej więcej dobre;) Przekrok mam na wysokości mniej więcej 86-88 ;) więc myślę, że i tak większość ram 23'' czyli około 58cm długość rury podsiodełkowej powinnny być odpowiednie.

Kross zrobił to czego ja i pewnie wielu innych rowerzystów nie lubi wrzucił tylną przerzutkę deore a całą resztę dał z niższej grupy. Wystarczyło by zainstalować Alivio i było by fajnie. W obu przypadkach dużo z ceny zostało pochłonięte prze osprzęt - bagażnik czy prądnica - więc nie można się spodziewać cudów w napędzie. Oba rowery są do siebie bardzo podobne więc jak nie zależy Ci na deore to bierz tańszy.

Jeżeli chodzi o amortyzator z blokadą to bym w ogóle się tym nie przejmował. Ja dla testu kilka razy zapiąłem blokadę ale na każdej dziurze miałem wrażenie że zaraz się coś urwie w amortyzatorze. Jak chcesz jeździć tam gdzie ciebie wzrok poniesie to często będziesz trafiał na drogę o słabej jakości więc w 95% będzie jeździł bez blokady. Wydaje mi się że przy jeździe turystycznej blokada to zbędny gadżet.

Edytowane przez Yan
  • Pomógł 1
elektronicznypank

Wydaje mi się, że przy takim przekroku będzie Ci rama w rozmiarze 23 mocno ugniatać krocze podczas stania nad nią okrakiem - zdecydowanie za duża, myślę, że 21 byłaby dobra. Zależy też od geometrii, najlepiej sprawdzić samemu ;)

Jeśli myślisz o wyprawach to sam sobie odpowiedziałeś skoro Unibike ma większą ładowność:D a na serio w tym przedziale cenowym kupujemy bardziej oczami bo czy to alivio czy deore to i tak nie poczujesz różnicy. Osobiście mam Crossfire z blokadą ale jeszcze na zasadzie skręcania sprężyn, działa ale i tak w przeważającej większości mam utwardzony przód bo więcej po asfalcie jeżdżę i jest po prostu lżej.

Bierz Unibike ?