Skocz do zawartości

Tour de Pologne 2018

de Villars

Rekomendowane odpowiedzi

Znamy trasę tegorocznego wyścigu: http://naszosie.pl/2018/05/18/znamy-trase-tour-de-pologne-2018/

Jak zwykle muszą być rundy oraz kręcenie się po Bukowinie i okolicach, ale już do tego przywykłem. Tak widocznie musi być :D

W okolicach Krakowa znów dwa etapy, co dla mnie osobiście jest plusem bo bez problemu mogę podjechać rowerkiem i pooglądać kolarzy ;) Szkoda natomiast, że jak już wyścig wybiera się na Słowację, to nie wykorzystano tego do zorganizowania jakiegoś naprawdę ciężkiego etapu górskiego, kończącego się solidnym podjazdem (takim, jakich w Polsce chyba w ogóle nie ma). A tak, mamy w zasadzie płaską końcówkę po rundach i być może sprint z większej grupy.  Nie jest to coś, czego oczekiwałbym.

Tradycyjnie też profile płaskich etapów wyglądają jak grzebień, jakby były bardziej naszpikowane wzniesieniami niż etapy górskie. Nie rozumiem tego...

Czego niby nie rozumiesz jak rozchodzi się o kasę. Powiedz kto zabuli za metę na Przehybie w Sądeckim gdzie jest naprawdę potężny podjazd? Albo na Śląski Dom w Tatrach Wysokich. Trzeba robić metę w miastach i robić rundy bo wtedy wszyscy są zadowoleni i kasa się zgadza. Ja podejrzewam, że jak by od strony Popradu był cały wyasfaltowany bo obecnie nie jest podjazd na pobliską Kralovą Halę to też by tego nie było w repertuarze. Bukowina ma kasy jak lodu i szczyci się tym etapem więc puki Pan Czesław będzie liczył kasę nie odpuszczą... W Krakowie aż się prosi by chociaż raz zakończyć podjazdem pod Zoo ale po co jak można pokręcić się po Błoniach...

Utrudnić trasę? A w jakim celu skoro na metę przyjedzie mniej zawodników. Etap 6-ty aż się prosi o Łapszankę, zjazd do Frankowej i 5km wspinaczka na Żdziaru. Z Myślenic w rejon zbiornika w Świnnej Porębie można by odbić na Makowską Górę i potem przez Maków ale po co jak peleton się porwie, nie wiadomo ilu podjedzie, ktoś zrezygnuje, będzie marudził...