Skocz do zawartości

Regulacja przerzutki/krzyżowanie łańcucha

Invi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, sprawa wygląda następująco

Mam szosę z napędem 3x9, przerzutka i klamkomanetka 105, korba tiagra, tak wyszło z fabryki ładnych kilka lat temu.

Nie wiem czy to kwestia ustawień przerzutki, a wydaje mi się, że ustawiłem dobrze czy jakiejś usterki klamkomanetki/przerzutki ale bardzo dużo przełożeń jest niedostępnych przez nadmierne szorowanie łańcucha o łyżkę. Nie da się dostosować ustawienia klamkomanetki do kąta pod którym idzie aktualnie łańcuch.

Czy przy takiej konfiguracji powinienem mieć "dostępne" wszystkie przełożenia, razem ze skrajnymi?

Ile "zrzutów" powinna mieć klamkomanetka od skrajnej pozycji na największym blacie do najmniejszego?

Opublikowano

Mały blat bieg 1 ; 2 ewentualnie 3. Średni blat od 2 do 8. Duży blat 9 ; 8, no i czasem jak braknie mocy by przyśpieszyć 7. Przy takich kombinacjach przełożenia się nie dublują. 

Opublikowano

Coś tam się pobawiłem

Wyszło

Mały blat (30T) 1-4, spoko

Średni blat (39T) 2-7, gdzie 7 już lekko ociera ale jeszcze akceptowalny poziom

Duży blat (20T) 4-9 czyli elegancko, będę go wrzucał częściej

I teraz główny problem przy średnim blacie. Brak możliwości używania 8-9 i lekkie ocieranie 7 nie wynika z ustawienia łyżki a ocierania łańcucha o duży blat. BTW odległość pomiędzy średnim a dużym blatem jest mniejsza niż między średnim a małym.

Więc kolejne pytanie - czy w ogóle istnieją/mają w miarę bezpieczne zastosowanie jakieś podkładki, które można włożyć pomiędzy duży blat a pająk korby? Fajnie byłoby mieć te 8-9 na średnim blacie bo sporo moich przebiegów to miasto i przerzucanie wyłącznie tyłem byłoby dla mnie bardzo wygodne.