Skocz do zawartości

Opinie o Rinsten spring

kempmarek68

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poszukuję jakiegokolwiek użytkownika lub jakiejkolwiek opinii o sprężynie amortyzującej >>Rinsten spring<<

zauważyłem że jest nawet dostępna na allegro http://allegro.pl/amortyzator-podsiodlowy-rinsten-spring-black-matt-i7350333290.html

cena jest dla mnie do przyjęcia jednak przed zakupem chciałbym się czegokolwiek dowiedzieć od jakiegoś testera-użytkownika lub kogokolwiek kto miał z tym produktem styczność

z góry dzięki za jakiekolwiek info

Opublikowano

Nie spodziewałem się takiego natłoku informacji ;)

Mogę jednak podzielić się swoimi krótkimi testami z dnia dzisiejszego

Od początku 

Skoro szukałem opinii trafiłem również na sprzedawcę na olx sprzedawca Poznań ja Poznań to już duży plus

https://www.olx.pl/oferta/amortyzator-podsiodlowy-rinsten-spring-black-matt-full-set-CID767-IDukl2j.html

Sprzedawca - bardzo sympatyczna dziewczyna - udało mi się nawet wytargować 10 na 270zl

cena jest OK patrząc na przedpłaty produkt i wysyłka wychodzi 56$ do tego 5% cło i 23% Vat niestety tak to wychodzi zależnie od kursu dolara 

Dość dużo czasu zajęło mi odpowiednie ustawienie i regulacja - powód dość oczywisty nie siada się na sztywno zamocowane na sztycy siodło w związku z czym trochę czasu zajmuje zanim się człowiek odstresuje i przestanie asekuracyjnie przenosić ciężar na pedały

Dopiero w momencie gdy pewnie przykleiłem się całym ciężarem do siodła zaczęła następować regulacja - każdy pod swoją wagę i to czy sprężyna ma mocno amortyzować czy tylko tłumić drgania musi ustawić sobie to co lubi

Dzień dzisiejszy - sobota - około 35 kilometrów większość po asfalcie - drobne uskoki w postaci 2cm krawężników na przejazdach DDR obok przejść dla pieszych nie należy podnosić tyłka z siodełka - rewelacja nierówne płytki chodnikowe to samo 100 metrów po kostce brukowej okolice Starego Rynku w Poznaniu jednak trochę asekurowałem przenosząc ciężar na nogi ale to chyba brak przyzwyczajenia i z troski o rower

Po pierwszym dniu bardzo dobre odczucia - nie liczcie na używkę w niższej cenie na allegro - zostaje ze mną

• Pomógł 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Miałem i wyrzuciłem do kosza. Stracona kasa.

Siodło się po prostu zsuwało i za nic nie można było tego dokręcić.

Nie polecam.

Właśnie szukam sztycy amortyzowanej.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć.

Używałem tej sprężyny na Stridzie. Sprężyna działała bardzo dobrze, do czasu aż pękła. A pękła mi dwukrotnie, mniej  więcej po czterech tygodniach każda. Trochę jak w zegarku :).

Na szczęście w Stridzie nie ma sztycy, jest prefabrykowany plastikowy element mocujący siodełko , który ze swojej natury wymusza poziomą pozycję siodełka ale i zabezpieczył mnie przed upadkiem po tym jak sprężyna strzeliła.

Gdybym jechał standardowym rowerem ze sztycą to bym miał bok poobijany, albo i gorzej.  Ale możliwe że na standardowych rowerach nie strzela, wektor siły działający na sprężynę jest przecież inny.

Mimo wszystko , jak było wyżej napisane, siodełko pomimo przykręcenia, ile fabryka w łapach dała, ma tendencję do zsuwania się w tył . Co około 50-100 km musiałem to korygować. Nie jest to jakaś wada.  Wadą jest to , że ta sprężyna zamontowana na Stridzie, w warunkach warszawskich, nie wytrzymuje miesiąca, a chodzi o przebieg około 500 km/miesiąc.

I zdecydowanie nie jest tak twarda jak na filmiku na ich stronie. Jest miękka. Ustawiałem ją na 0 w ichniejszej podziałce a i tak siadała jak zawieszenie w samochodach typu "kanapa na kołach".

Producent nie robił problemu i wysyłał nową sprężynę bezpłatnie, z Chin. Więc to jest plus :)

Odpuszczam sobie ten wynalazek. Kupuję siodło na sprężynach .