damjanek Opublikowano 18 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 (edytowane) Cześć wam Jestem niedługo po wymianie szosy. Mam 174cm wzrostu, długość nogi po stronie wewnętrznej 82cm. Rama roweru 56cm (wiem, jest trochę za duża). Mam mały problem z optymalnym ustawieniem pod siebie. Z siodełkiem już doszedłem do względnego ładu, ale mam problem z kierownicą. O ile jest mi wygodnie jadąc w chwycie górnym, to w chwycie górnym na klamkach i chwycie dolnym mam wrażenie, że kierownica jest za daleko i za bardzo się wyciągam do przodu. Klamki w rowerze (shimano sora) są skierowane do wewnątrz. Czy powinienem je wyprostować? Obecnie mam założony mostek 105mm. Czy Waszym zdaniem dobrym pomysłem jest wymiana mostka na krótszy? Czy da się jakoś teoretycznie oszacować jaka powinna być jego długość? Dzięki za pomoc i pozdrawiam Edytowane 18 Maja 2018 przez damjanek Odnośnik do komentarza
Papynsky Opublikowano 18 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 Jaki masz reach tej ramy? Moim zdaniem moze być problem z dopasowaniem się. Tak próbuj krótszy mostek. Jaki, to już sam musisz na sobie potestować. Możesz jeszcze poszukać kierownicy z mniejszym reach'em. Odnośnik do komentarza
damjanek Opublikowano 18 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2018 Dla pewności - odległość pomiędzy środkiem mufy sterowej, a środkiem suportu? Wychodzi mi 37cm. Odnośnik do komentarza
Papynsky Opublikowano 19 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 Tak, o ten wymiar chodzi. Odnośnik do komentarza
CyclingChief Opublikowano 10 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 Ja bym wyprostował te klamkomanetki, do tej pory widziałem tylko wygięte rogi na zewnątrz w przypadku graweli, natomiast skierowanych do środa klamkomanetek jeszcze nigdy. Najdłuższy - według mnie - mostek w Twoim przypadku do już za dużej ramy, powinien wynosić 80mm. Ja mam 180cm wzrostu, ramę 56 i jeżdżę z mostkiem 80mm. No i pamiętaj o jednym - liczy się tylko i wyłącznie Twój komfort, a nie to czy rower będzie wyglądał 'pro' i będzie podobał się osobom trzecim. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi