Skocz do zawartości

Czujniki ANT+

eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądałem forum i nie znalazłem wątku na temat czujników prędkości, kadencji i tętna działających na ANT+. Myślę, że warto taki wątek założyć i temat pociągnąć. Zwłaszcza, że opcji jest sporo. 

Od krótkiego czasu jestem posiadaczem komputerka Garmin EDGE 820.  Kupiłem wersję bez czujników (akurat taka była w sklepie). Teraz chcę dokupić czujniki - kadencji i tętna. Zacząłem kopać w sieci i rozwiązań jest sporo. Rozpiętość cenowa również jest ogromna. 

1. Oryginalne czujnik Garmina 

Wiadomo, że to wersja najlepsza ale i najbardziej kosztowna. Kadencja/prędkość  ~160 zł za jeden. Pasek do tętna ok 250 zł. 

2. Chińczyk z Ali - IGPSport oraz MAGENE

Cena atrakcyjna (kilkanaście dolarów za czujnik i ok 20 za pasek). Niestety w sieci spotkałem opinie, że czujniki prędkości i kadencji mają w zwyczaju gubić impulsy i to mocno zakłamuje wynik końcowy. Ciekaw jestem Waszego zadania na ten temat.

3. Czujniki MIO

Pasek zauważalnie tańszy od garmina - ok 150 zł. Komplet czujników i prędkości też tańszy - ok 200 zł. Pytanie jak z jakością i poprawnością odczytów. 

4. Pasek z Decathlonu

W sieci mocno chwalą paski z decahtlonu. Koszt ok 150 zł. Pytanie jak z trwałością i działaniem?

Podsumowując jakie czujniki kupić aby nie kosztowało majątku i działały poprawnie. Nadmienię, że interesują mnie rozwiązania geomagnetyczne (te bez dodatkowych magnesów). 

Ad. 4 

Mam, używam drugi rok. Obsługuje ANT i BT (trza zwrócić uwagę, bo są wersje tylko na BT i wyglądem się nie różnią). Ja kupiłem za 99 zeta na jakiejś decowej promocji. Baterii nie żre, ja mam dopiero drugą, ale nie zawsze go zakładam. 

Mam pas HR Mio Cyclo  wersja (BT i ANT+) i porównywałem jego dokładność z profesjonalnym pasem Polar h10 (za ok 300 zł). Dokładność jest zadziwiająco dobra.MioCyclo.thumb.jpg.a8cedd14e39fe597e9ede182330a35c2.jpg

Oczywiście też  bez problemu go paruję i używam z Sigma Rox 11.0 czy zegarkiem Polar m430

Edytowane przez dfq
  • 3 tygodnie później...

Zamówiłem iGPSport iGS50E. Zastanawiam się nad czujnikami. Podobno Magene są gorsze od iGPSport, pomimo takiego samego wyglądu. Ceny iGPSport oscylują obecnie w granicach 70zł ale są też na Ali czujniki Cycplus po ok. 40zł. Oprócz lepszej ceny są też mniejsze niż konkurencja (minimalnie większe od okrągłej bateryjki, która je zasila). Czy ktoś miał z nimi do czynienia lub coś o nich słyszał? Czy może jednak warto dopłacić do iGPSport?