Power V2 Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Witam czy można smarować łańcuch w rowerze olejem silnikowym 10w40? Odnośnik do komentarza
Fenthin Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Jeśli nie masz niczego lepszego pod ręką... Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Można tak smarować, ale to żadna oszczędność, a tak sobie pasuje do tego zastosowania. Do łańcucha roweru dobrze nadaje się olej wazelinowy, który kupisz za grosze. Odnośnik do komentarza
Power V2 Opublikowano 17 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Może i kupie za grosze ale na pewno nie w mojej okolicy. A z olejów i smarów,które są ogólno dostępne co będzie najlepsze? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Może i kupie za grosze ale na pewno nie w mojej okolicy. A z olejów i smarów,które są ogólno dostępne co będzie najlepsze? Jeśli piszesz na forum to zakładał że masz internet. Allegro i jazda z tematem. Kup kilka produktów zamortyzuje się wysyłka polecał Shinano ptfe Odnośnik do komentarza
Andrzej Sawicki Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Lenistwo ludzi czasem mnie przeraża. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Najprostszy olej wazelinowy kupisz w każdym sklepie z olejami. Ba... parafinowego nawet możesz użyć a kupisz w każdej aptece. Silnikowego tez możesz używać ale będzie tak lepki, że mnie sama myśl o tak oblepionego łańcucha nie przekonuje mnie do tego pomysłu. Twój łańcuch Twój rower Twoja sprawa... Odnośnik do komentarza
Fenthin Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 O ile nie przeszkadza Ci czarny napęd, z do tej pory przetestowanych alternatyw najlepiej sprawował się Pilarol. Dobra opcja zamiast zielonego Finish Line. I ważna sprawa, do łańcuchów rowerowych NIE stosujemy smarów stałych. Ani olejów roślinnych. Odnośnik do komentarza
Power V2 Opublikowano 17 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Ja olejem smaruje tylko pół albo i mnie rolek łańcucha i kręcę korbą,bo jak nasmarowałem wszystkie rolki to potem musiałem godzinę totalny nadmiar oleju wycierać szmatą. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 ... i masz pewność że łańcuch jest dobrze nasmarowany. Podałbym pewną analogię z papierem toaletowym w tle ale się powstrzymam Rób to tak jak trzeba albo w ogóle. Odnośnik do komentarza
Power V2 Opublikowano 17 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 To jak mam nasmarować cały łańcuch (rolki) bez potopu oleju? Dzisiaj nasmarowałem cały łańcuch i ,,godzinę,, wycierałem olej. Więc myślałem,żeby następnym razem nie smarować całego łańcucha bo i tak olej będzie na całym łańcuchu. Co to za analogi? Możesz mówić nie obrażę się. Odnośnik do komentarza
Pietern Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 (edytowane) Gdzieś przy okazji przeglądania wątków o smarowaniu łańcucha przewijał się temat oleju Vaxol, do pilarek spalinowych(?). Ale tak w ogóle, to ludziska smarujo czym popadnie. :)' I jeżdżo! PS. A to nie jest jakiś wygłodniały troll? Edytowane 17 Maja 2018 przez Pietern Odnośnik do komentarza
Power V2 Opublikowano 17 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Dobra już wiem będę smarował cały. Gdzie tu się zamyka temat? Na allegro nie kupię bo nie mam 18 lat... Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 8 minut temu, Power V2 napisał: To jak mam nasmarować cały łańcuch (rolki) bez potopu oleju? Dzisiaj nasmarowałem cały łańcuch i ,,godzinę,, wycierałem olej. Więc myślałem,żeby następnym razem nie smarować całego łańcucha bo i tak olej będzie na całym łańcuchu. Co to za analogi? Możesz mówić nie obrażę się. Żeby nie smarować całego łańcucha możesz dawać po kropli na każdą rolkę, a w zasadzie na miejsca łączeń z rolką. Chwilę to zajmuje, ale smarujesz nadaremno blaszek łańcucha. Mi też dobrze sprawdzał się olej Makita do pił łańcuchowych. Co do zamówień - poproś kogoś dorosłego i Ci zamówi, a jeśli nie masz takiej możliwości, to poza Allegro są też sklepy internetowe. Polecanym przez wielu jest olej Rohloff - w małej butelce ma fajny aplikator. Oferta pierwsza z brzegu: https://www.centrumrowerowe.pl/olej-rohloff-pd15495/?v_Id=4661 Odnośnik do komentarza
Power V2 Opublikowano 17 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Właśnie tak robię,że smaruję rolki po kropelce butelką z ,,kroplownikiem,, a olej mi spływa. Blaszek nie smaruje. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Daniel o smarowaniu łańcucha popełnił już tyle filmów, że po raz kolejny tłumaczyć jak to robić... Trochę zaczyna nudzić. Nie piszę tego pozłości ale serio wystarczy przejrzeć kanał Daniela lub zawartość forum a wszystko stanie się jasne. Lepiej chyba już się nie da. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 24 minuty temu, Power V2 napisał: Właśnie tak robię,że smaruję rolki po kropelce butelką z ,,kroplownikiem,, a olej mi spływa. Blaszek nie smaruje. Ja robię tak, że ściągam łańcuch (spinka się bardzo przydaje), myję go, suszę, a potem rozkładam wzdłuż na dwóch warstwach ręcznika papierowego i dopiero wtedy smaruję. Nadmiar wsiąka w ręcznik, potem jeszcze ten łańcuch dokładnie wycieram i dopiero wtedy montuję na rower. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 25 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 W dniu 17.05.2018 o 20:38, Andrzej Sawicki napisał: Lenistwo ludzi czasem mnie przeraża. Zgadzam się... Zamykam! Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 25 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2018 Temat wyczerpany. Zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi