ortogonalny Opublikowano 17 Maja 2018 Opublikowano 17 Maja 2018 Witajcie, Rzecz się tyczy przedniej przerzutki Ultegra R8000. A mianowicie tego, że w niektórych przypadkach przerzutka owa najwyraźniej stosuje, a w niektórych nie stosuje śruby baryłkowej. Jeżdżę na Emondzie ALR6 2018. Przy pierwszym drobnym ustawianiu przedniej przerzutki dość długo szukałem (i nie znalazłem) w swoim egzemplarzu owej śruby. "W internetach" znalazłem, że śruby tej po prostu nie ma (np. w tym miejscu). W dokumentacji firmowej shimano znalazłem sposób na regulację naciągu linki (o tu, strona nr 18) - śrubka w przerzutce. Śrubkę ową znalazłem, regulacja naciągu prosta, jak budowa cepa, wszystko działa doskonale ... Jakież było moje zdumienie, gdy na stronach Treka (o tu właśnie, to zdjęcie) nagle owa śruba pojawia się w całej swojej baryłowatej okazałości ... to, kurcze, jak w końcu jest? W zasadzie to ona do szczęścia mi niespecjalnie potrzebna, działa bez niej wszystko doskonale, z ciekawości, niż z potrzeby nagłej bardziej pytam .... ? Pzdr Ortogonalny
Zbysio Opublikowano 17 Maja 2018 Opublikowano 17 Maja 2018 U mnie jest wstawiona na pancenrzu zaraz pod kierownicą. Regulacja możliwa w czasie jazdy z poziomu kierownicy.
ortogonalny Opublikowano 17 Maja 2018 Autor Opublikowano 17 Maja 2018 (edytowane) No własnie a u mnie ni ma Natomiast baryłka ma się dobrze z tyłu czyli i tak w miejscu, do którego nie sięgnę w czasie jazdy Edytowane 17 Maja 2018 przez ortogonalny
Gość Opublikowano 17 Maja 2018 Opublikowano 17 Maja 2018 A jak właściwie brzmi pytanie? Do regulacji naciągu linki w przypadku przedniej przerzutki Ultegry służy - jak sam wyczytałeś - śrubka w przerzutce. Dlatego nie ma potrzeby stosowania śruby baryłkowej. A czy ta dodatkowa (zbędna) śruba baryłkowa jest "szkodliwa"? No nie. Po prostu na pancerzu masz coś, czego nie potrzebujesz. Masz większą możliwość regulacji naciągu linki. Czy to Ci się przyda? Pewnie nie, bo śruba w przerzutce powinna być wystarczająca. Czy to przeszkadza? Też niezbyt.
ortogonalny Opublikowano 17 Maja 2018 Autor Opublikowano 17 Maja 2018 Cóż - po prostu byłem ciekaw, czy to ja jestem jakimś wyjątkiem bez baryłki, czy też może są inne takie przypadki.
Thomas Opublikowano 2 Marca 2021 Opublikowano 2 Marca 2021 A ja nie mam dodatkowej baryłki do przedniej przerzutki i mi tego brakuje. No za Chiny ludowe nie mam jak naciągnąć tej linki. Przez to nie mam półbiegu od dołu.
Rekomendowane odpowiedzi