Skocz do zawartości

Shimano deore - ustawienie przerzutki przedniej

GlebaCube

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam , 

Potrzebuje pomocy , chodzi onustawiebie przerzutki przedniej a konretniej o to , ze nie chce mi spaść bieg z 3 na 2 przerzutkę . Wiadomo , są rozregulowane i powinienem się pobawić pokrętłem z literka H a odstęp pomiędzy tym blatem do przerzucania przerzutek z przodu a łańcuchem powininen wynosić 2-3 mm .

I tu tkwi problem kręcę śrubka a przerzutka się nie rusza , nie mogę ustawić tego tak zwanego odstępu . 

Co mam zrobić ?

Edytowane przez GlebaCube
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Śruby oznaczone H i L slużą do ograniczenia pozycji krańcowych przerzutki, tak aby nie spadał łańcuch na ramę i na zewnątrz korby. Skok przerzutki regulujesz śrubą baryłkową.

Opublikowano

najlepiej to poprawnie wyregulować przerzutkę przednią, odkręcasz linkę od przerzutki, ustawiasz łańcuch na najmniejszej koronce korby i największej kasety, śrubką L na przedniej przerzutce ustawiasz tak żeby "było dobrze" potem zakładasz linkę i regulujesz baryłką na manetce, sprawdź jeszcze czy nie masz załamanego pancerza od linki przedniej przerzutki, to też może być przyczyna a kolejna sprawa to może też być zardzewiała linka/pancerz i też nie będzie płynnie chodzić.