Skocz do zawartości

Trenażer Tacx Flux po 5 miesiącach testów.

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
Opublikowano

Drodzy Czytelnicy,

trenażer już dawno przestał być nudnym narzędziem tortur, wyłącznie do "użytku wewnętrznego" zimą ;) Współczesne trenażery to rozbudowane platformy do treningu zimą, precyzyjnych sesji treningowych także latem oraz bramką do "tamtej strony lustra", czyli wirtualnego świata kolarskiego. 5 miesięcy temu opublikowałem dla Was recenzję najtańszego trenażera typu Direct Mount marki Tacx, a dziś krótko podsumuję cały okres intensywnego testowania, powtarzam - intensywnego...

Odpowiem przy tej okazji na trzy Wasze pytania, dotyczące modelu Tacx Flux: czy jest wart swojej ceny, czy faktycznie miewa problemy z usterkami, komu poleciłbym ten właśnie model.

Tacx Flux - czy jest wart 2950 zł?

Jeżeli Twój budżet na rower wynosi 3000 zł, to z pewnością nie powinieneś wydawać równowartości tej kwoty na sam trenażer, ale jeśli dysponujesz nieco grubszym portfelem, to czytaj dalej. 

P1150296.JPGP1150299.JPGP1150300.JPG

5 miesięcy użytkowania Tacxa Flux wykazało następującą przewagę tego typu urządzenia nad tradycyjnym trenażerem rolkowym, jak mój Bushido:

• ściągasz koło tylne z roweru, zakładasz ja na Fluxa i lecisz (wymaga to dodatkowej kasety), nie musisz wymieniać opony, ani zacisków,
  • Twoja rodzina i sąsiedzi docenią wyjątkową kulturę pracy (wsiadasz na Fluxa i nagle okazuje się, jak głośny jest Twój napęd, serio),
  • całkowita eliminacja uślizgu tylnego koła przy mocnych sprintach.

P1150287.MP4_20180514_115134.282.jpgP1150293.JPGP1150298.JPG

Dodatkowe, mocne strony tego trenażera to bardzo sprawna łączność ze smartfonem, komputerem oraz licznikiem rowerowym. Trenażer wysyła w eter dane o prędkości, kadencji oraz mocy, przy czym ta ostatnia jest wystarczająco precyzyjna nawet do użytku profesjonalnego. Duże i baaardzo ciężkie koło zamachowe zapewnia świetną płynność pedałowania, a dodatkowe podłączenie Fluxa np. do Zwifta daje bardzo realistyczne odczucia z jazdy po prostej oraz pod górę (Flux NIE jedzie samoczynnie na zjazdach podczas wirtualnych treningów). Wykonując interwały, możesz włączyć tryb ERG, a wtedy nie ma zmiłuj się - jeśli zaplanowałaś/eś 2 min z mocą 250 W, to na każde odpuszczenie nacisku na pedały trenażer zareaguje zwiększeniem oporu - skarci Cię za każdy objaw mięczakowania... Flux, odłączony od zasilania pracuje jak trenażer fluidowy, tzn. ze wzrostem prędkości obrotowej wzrastać będzie opór, można więc jeździć i "bez prądu".

Czy Tacx Flux się psuje?

No cóż, jest to mój drugi Flux, więc niestety tak, niektóre egzemplarze mogą miewać problemy z paskiem napędowym ocierającym o obudowę lub inne części konstrukcji. Nie wiem, czy obecne modele Fluxa to nowsza generacja, choć te starsze oczywiście nie zawsze się psuły. Tak, czy inaczej, mój Flux został wymieniony na nowy, a z uznaniem ewentualnej reklamacji użytkownicy problemów raczej nie miewają. Jeżeli natomiast już jesteście właścicielami tego trenażera, polecam zrobić na nim kilka sesji treningowych z mocnymi interwałami. Jeżeli dziwne hałasy nie pojawią się po nich, zazwyczaj takie egzemplarze są wolne od was.

P1150295.JPGP1150301.JPGP1150294.JPG

Komu polecam, komu nie polecam...

Dla mnie zarówno Tacx Bushido, jak i Flux są warte swojej ceny. Trenuję na nich średnio 2 razy tygodniowo przez okrągły rok (w zimie oczywiście z większą częstotliwością). Z Fluxa zsiadacie z niezmęczonymi hałasem uszami, za to z odpadającymi nogami, i tak ma być ;) Trenażer jest stabilny i daje naprawdę dużą przyjemność z jazdy. Jeżeli jednak planujecie użytkować trenażer JEDYNIE podczas deszczowej pogody oraz sporadycznie zimą - 800 zł na podstawowy model będzie lepszą inwestycją. Dodam jeszcze, że Bushido potrafi mocno zakłamywać dane z mocą, Flux natomiast, zwłaszcza po rozgrzewce jest już dosyć precyzyjny. Bushido zatem towarzyszy mi zwłaszcza w podróżach, a Flux jest i jak na razie pozostanie moim głównym narzędziem treningowym w SzajBajkowym studiu. Jeżeli drugi egzemplarz też się sypnie, od razu zaktualizuję ten wpis. Jak na razie daje radę już od trzech miesięcy. Jak się spisują Wasze maszyny?

• Pomógł 2
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Jakieś nowe wieści na temat użytkowania Fluxa? 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Też bym się chętnie dowiedział jak się sprawuje ten trenażer po dłuższym okresie użytkowania. Opinie się dość niejednoznacznie. Chętnie bym się dowiedział ile km na nim udało się przejechać i jak się sprawuje. 

• Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Czy pod ten trenażer da radę podpiąć rower MTB 29 cali, carbonowa rama, ze sztywną osią 12x148 mm?

Kupiłem ten trenażer. Da się podpiąć, przez specjalną oś.

A sam trenażer jest super. Wcześniej korzystałem z tanich rolkowych i jest to dzień do nocy.

Edytowane przez Maver
  • Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
  • Administrator
Opublikowano
W dniu 4.03.2019 o 22:50, edmundo napisał:

po dłuższym okresie użytkowania

Nasz egzemplarz (drugi) wciąż działa po zimie, ale słyszę od innych, że nawet Flux S miewa te same problemy, co poprzednik. Zaczyna się od smrodu palonego plastiku, kończy na głośnym ocieraniu napędu trenażera (jakiś pasek w środku się obsuwa).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, Czy do tego tranażera będzie pasował rower Triban 520?

Opublikowano
W dniu 20.05.2019 o 15:09, SzajBajk napisał:

Nasz egzemplarz (drugi) wciąż działa po zimie, ale słyszę od innych, że nawet Flux S miewa te same problemy, co poprzednik. Zaczyna się od smrodu palonego plastiku, kończy na głośnym ocieraniu napędu trenażera (jakiś pasek w środku się obsuwa).

Dobrze wiedzieć. Przy okazji pytanie: Masz jakieś doświadczenia w korzystaniu z serwisu gwarancyjnego trenażerów? Nie wiem jak jest w przypadku Tacxa ale Elite  za bardzo nie chwali się tym gdzie należy serwisować ich produkty. O ile bez problemu można znaleźć mapkę punktów sprzedających trenażery to w kwestii serwisu strona Elite milczy. Jest to o tyle dziwne, że np. producenci sprzętu AGD zwykle na swoich stronach WWW umieszczają dużo informacji dotyczących korzystania z serwisu. W przypadku trenażerów sytuacja jest zupełnie inna. Z tego co czytałem w różnych miejscach w sieci to ludzie zwykle serwisują swój sprzęt korzystając z pośrednictwa sprzedawcy. A to znacząco wydłuża cały proces reklamacji bo dodaje zupełnie niepotrzebny punkt pośredniczący między użytkownikiem sprzętu a producentem. Należy pamiętać też o tym, że część ludzi kupi sprzęt w zagranicznym serwisie internetowym (ze względu na niższą cenę). Wtedy nagle okazuje się, że aby naprawić sprzęt należy wysłać trenażer do tego sklepu internetowego, który z kolei prześle go do producenta...

Opublikowano
W dniu 29.05.2019 o 10:07, Jacki napisał:

Cześć, Czy do tego tranażera będzie pasował rower Triban 520?

Odpowiadam sam sobie: śmiga aż miało :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Czytałam opisy trenażera na stronie, model Tacx Flux S, troche taniej niż pisałeś, z uwagi na wyprzedaże. Na BikeWorldzie zbiera bardzo pozytywne opinie, głównie z uwagi na masę własną, która zapewnia super stabilność podczas jazdy. Jest też bardzo cichy, a to faktycznie wartość mocno dodatnia. W ich recenzji wskazywali, że producent zastrzega rozbierzność danych dotyczącyh prędkości rzędy 3%. Ktoś potwierdza? Zaprzecza? Za mały margines błędu?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Są jakieś szczególne różnice pomiędzy flux smart (t2900) a nowym flux s smart (t2900s) czy jest to tylko lekkie odświeżenie polegające na zmianie koloru obudowy od dołu i dodania literki s?

Opublikowano

T2900s - jest przekonstruowany do obsługi przerzutek z długim wózkiem. Podobno skupili się też na eliminacji wad poprzednika (ocieranie paska o obudowę)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Panowie, kupiłem Tacx Flux 2. Podpiąłem pod niego moją szosę Focus Cayo Team Replica Force 2016.

Przejechałem na nim 3-4 treningi, w sumie raptem 3 godziny i mam następujący problem: Otóż przerzutki działają bardzo nieprecyzyjnie, bieg raz wchodzi dobrze, raz źle. Skrajne biegi wchodzą tragicznie, zdażyło mi się, że łańcuch spadł kilkukrotnie. Dodam, że oryginalnie na kole mam założoną kasetę Sram Force 22. Do trenażera dokupiłem Shimano 105.

Czy pod trenażer należy ustawiać przerzutki dodatkowo, jakoś inaczej? Normalnie jak jeżdżę w sezonie na rowerze biegi wchodzą idealnie.

Proszę o wskazówki.

pozdrowienia

Opublikowano
11 godzin temu, janq77 napisał:

Witam

Panowie, kupiłem Tacx Flux 2. Podpiąłem pod niego moją szosę Focus Cayo Team Replica Force 2016.

Przejechałem na nim 3-4 treningi, w sumie raptem 3 godziny i mam następujący problem: Otóż przerzutki działają bardzo nieprecyzyjnie, bieg raz wchodzi dobrze, raz źle. Skrajne biegi wchodzą tragicznie, zdażyło mi się, że łańcuch spadł kilkukrotnie. Dodam, że oryginalnie na kole mam założoną kasetę Sram Force 22. Do trenażera dokupiłem Shimano 105.

Czy pod trenażer należy ustawiać przerzutki dodatkowo, jakoś inaczej? Normalnie jak jeżdżę w sezonie na rowerze biegi wchodzą idealnie.

Proszę o wskazówki.

pozdrowienia

Nie jestem ekspertem ale na Twoim miejscu wziąłbym się za regulację tylnej przerzutki. Nie wiem czy zainstalowana przez Ciebie kaseta różni się tylko nazwą producenta od tej którą Masz w rowerze. Może mieć np różną liczbę zębów czy może po prostu być nowa (co w stosunku do 3 letniej kasety w rowerze może robić różnicę). W zasadzie to jedynym innym wyjściem które widzę jest przełożenie kasety z roweru do trenażera - wtedy powinno to działać tak samo. Ale z własnych doświadczeń wiem, że nie jest to wygodne rozwiązanie - nie po to kupiłeś drugą kasetę żeby tak się bawić :) 

Sam miałem podobną sytuację - do trenażera kupiłem Sorę o innej liczbie zębów niż ta którą mam na kole roweru. Dokonałem odpowiednich regulacji na przerzutce i śmiga doskonale. Niestety wyjeżdżając w realu muszę dokonywać regulacji w drugą stronę. Niestety nie byłem w stanie dostać dokładnie takiej samej przerzutki dokonując zakupu pod trenażer.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć, w decathlonie ten trenazer jest za 2300 i właśnie się nad nim zastanawiam. Jak wasze opinie po dłuższym czasie użytkowania? Najbardziej zastanawia mnie maksymalne nachylenie 10% czy warto dopłacać do innego trenazera aby to nachylenie było większe ? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 3.04.2020 o 19:47, Kamyk94 napisał:

Cześć, w decathlonie ten trenazer jest za 2300 i właśnie się nad nim zastanawiam. Jak wasze opinie po dłuższym czasie użytkowania? Najbardziej zastanawia mnie maksymalne nachylenie 10% czy warto dopłacać do innego trenazera aby to nachylenie było większe ? 

Używam Fluxa od listopada, na Zwifcie na najbardziej stromych segmentach (16-17%) może brakować najniższych biegów by jechać słabiej niż 180W, ale to mi nie przeszkadza. Generalnie do treningu jest bardzo dobry, na maks. nachylenie nie zwracam uwagi :p W trybie ERG pracuje bardziej gładko na niższym przełożeniu z przodu + jest wtedy mega cichy. Wcześniej miałem Elite Aleno Smart - zdecydowanie warto dopłacić do Direct drive żeby trenować spokojnie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam czy do tranażera direct takiego jak tacx flux dostępne są jakieś aplikacje, które pozwalają robić trening w oparciu o tętno tak jak w zwykłych rowerach treningowych, a nie tylko na podstawie mocy lub kadencji? Pytam bo zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, ale nie planuję ciągle robić super zaawansowanych treningów kolarskich, ale jednak trenażer taki teraz jest już niewiele droższy od dobrego roweru treningowego  a zabawa na pewno fajniejsza i od czasu do czasu pojeździć w wirtualu też fajnie. Poza tym zawsze można go złożyć i znika zbędny mebel z mieszkania

• 1 rok później...
Opublikowano

witam. panowie mam rower mtb 29 cali i piasta w kole jest na wysokosci 37 cm a w tacx 34 cm. jak to ustawic zeby bylo na jednej wysokosci... czy to nie bedzie przeszkadzalo w treningu??