sajekk Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 Cześć, Jakieś półtora tygodnia temu zaczęło mnie boleć prawe kolano tuż nad rzepką, generalnie czułem takie przeskakiwanie i strzelanie. Niby nie było to bezpośrednio po jeździe rowerem, a bodaj dwa dni po ostatniej jeździe. Do tego wręcz tego samego dnia zaczęła mnie boleć prawa ręka, dokładniej okolice nadgarstka i wyżej przedramię. Nie pamiętam żadnego urazu, a przy rowerze też nic nie zmieniałem. Kolano po paru dniach już nie bolało, ale czułem że strzela, ręka też jakby lepiej, ale czułem ją czasem przy rożnych pracach. Byłem na rowerze jakoś tydzień temu, ręka w porządku bez zmian bólowych, kolano lekko czułem przy pedałowaniu, zwłaszcza przy mocniejszym naciskaniu. Po jeździe było uczucie takiego ciężkiego kolana no i strzelanie. Sprawdziłem jeszcze raz wysokość siodełka wg wszelakich poradników i podniosłem siodełko o 1cm oraz minimalnie pochyliłem do przodu (po dłuższej jeździe ostatnio czułem uwieranie:). No i wczoraj po jeździe rowerem ból kolana się nasilił, boli mnie do teraz, tuż nad rzepką. Do tego ręka również się nasiliła - tu pewnie kwestia pochylonego siodełka na to wpłynęła. Pytanie do Was, czy ten ból tylko w jednym kolanie jest od roweru czy to raczej coś innego. Zastanawia mnie ta zbieżność dolegliwości bólowych i terminów z prawą ręką. Do ortopedy idę jutro, ale chciałbym zapytać jeszcze rowerzystów co o tym sądzą.
sajekk Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Opublikowano 14 Maja 2018 To by był moj 4 rezonans nogi w tym półroczu hehe na wszystkich widać w sumie to kolano, ale wszystkie były sprzed dolegliwości bólowych, więc nie wiem czy na coś sie zdadzą niemniej wezmę je na jutrzejszą wizytę u ortopedy. Też podejrzewałem że mięsień mi ciągnie rzepkę, więc zacząłem się rozciągać itd. (jestem drewnem i nigdy się nie rozciagałem jakoś specjalnie :D) ale nie pomaga nic. Co do ręki, to niestety też praca przy komputerze i podejrzewam cieśń nadgarstka, choć nie mam takich idealnych objawów cieśni, a dodatkowo zastanawia mnie ta zbieżność terminów kiedy zaczął się ból. Tak czy inaczej bez badania jednego i drugiego się nie obejdzie.
Pietern Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 53 minuty temu, sajekk napisał: To by był moj 4 rezonans nogi w tym półroczu hehe na wszystkich widać w sumie to kolano, ale wszystkie były sprzed dolegliwości bólowych, więc nie wiem czy na coś sie zdadzą Nie mogę czytać takich tekstów, bo mnie od razu kolano boli. I biodro... A po co były poprzednie rezonanse?
sajekk Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Opublikowano 14 Maja 2018 1 godzinę temu, Pietern napisał: A po co były poprzednie rezonanse? Bolała mnie prawa noga przy łydce, rtg itd. nic nie wykazywało więc miałem rezonans, który też nic nie pokazał (więc była to po prostu kwestia bólu mięśni), ale za to pokazał coś w lewej nodze ;D a dokładniej to niezidentyfikowane 3 dziury w kości pszczeli takie dość rozległe więc rezonans ukierunkowany na tą zmianę, a potem po 3mc kolejny kontrolny czy to coś rośnie czy nie 😛 na szczęście nie rośnie ale jeszcze decyzja co dalej z tym, przeszczepy, cementy czy zostawić w spokoju. Za 2 tygodnie mam konsultacje i będę wtedy mądrzejszy Także po 30ce człowiek się sypie na każdym froncie
Pietern Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 Aha, czyli noga dawała jakieś znaki już wcześniej. Trzymam kciuki, też jestem po trzydziestce. Już za niedługo drugi raz. 1
sajekk Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Opublikowano 14 Maja 2018 Wtedy byłem z bólem piszczeli tak na prawdę, a dokładniej jakiegoś mięśnia pomiędzy - typowy ból biegaczy, a wtedy trochę biegałem teraz mam zakaz ze względu na drugą nogę i rzeczowe dziury
Pietern Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 Tak traktujesz tę twoją nogę jak mechanik zawieszenie w Passacie, jak niezależne kawałki. A to przecie jest współzależna całość.
sajekk Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Opublikowano 14 Maja 2018 1 minutę temu, Pietern napisał: Tak traktujesz tę twoją nogę jak mechanik zawieszenie w Passacie, jak niezależne kawałki. A to przecie jest współzależna całość. No masz racje obstawiam, że to wina mięśniowa, a nie samej rzepki. No ale jutro będę wiedział więcej bardziej mnie zastanawiam skąd to się wzięło tak nagle, bo już miałem spokój przez dłuższy czas i nic nie bolało. Tak się cieszyłem że na nowym rowerze tak super się śmiga, taki wygodny, żadnych bólów, aż tu nagle to
Pietern Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 Życzę ci mądrego doktora od tej nogi, teraz to jest najważniejsze.
sajekk Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Opublikowano 15 Maja 2018 No więc niby tylko przeciążenie ścięgna mięśnia czworogłowego uda. Dla pewności dostałem skierowanie na usg oraz przykaz odpoczynku od roweru na 7-10 dni :(
Pietern Opublikowano 15 Maja 2018 Opublikowano 15 Maja 2018 No, to dobre wieści. To ile odpoczywamy, siedem?
sajekk Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Opublikowano 15 Maja 2018 Za 6 dni mam usg, więc jak nic nie wyjdzie, to 7 dnia ruszam :D o ile nie będzie boleć oczywiście
sajekk Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Opublikowano 22 Maja 2018 Update: USG czyste, wszystko prawidłowo. A kolano dalej czuje, może trochę mniej, ale wiem, że jak wsiądę na rower to zacznie boleć :/ Skoro z kolanem strukturalnie w porządku, to zostaje wizyta u fizjo.
Rekomendowane odpowiedzi