Skocz do zawartości

Składak - Wymiana korby i supportu - budżetowo

adi1201

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Posiadam taki swój 'zapasowy' rower, w którym niestety zaczęła strasznie zgrzytać korba przy pedałowaniu. Korba i support mają swoje lata. Dodatkowo myślałem, żeby zmienić 3 blaty z przodu na 1. Wszystko chciałbym zrobić w miarę tanio - tak jak pisałem, to mój rower zapasowy, a jazda nim ograniczałaby się do spokojnych przejazdów do pracy. I teraz mam takie pytania:

1. Czy korbę 28/38/48 mogę zastąpić bez problemów 1 blatem np. 40t, 44t itp.?

2. Jakie komponenty dobrać? Nie chcę przerostu formy nad treścią, korba prawdopodobnie jest na kwadrat.

3. Nigdy nie przeprowadzałem takiej operacji i nie mam specjalnych narzędzi. Czy lepiej zlecić to jakiemuś serwisowi czy taniej będzie kupić narzędzi i się nauczyć? Jeśli miałbym zrobić to samemu, to możecie polecić jakiś tutorial? :)

Podaję link do zdjęć korby gdyby były do czegoś potrzebne.

https://drive.google.com/drive/folders/1ra8SFW5kVxXZNERmuF8khMIIGdQpwmeu?usp=sharing

Edytowane przez adi1201
Opublikowano
21 godzin temu, adi1201 napisał:

1. Czy korbę 28/38/48 mogę zastąpić bez problemów 1 blatem np. 40t, 44t itp.?

2. Jakie komponenty dobrać? Nie chcę przerostu formy nad treścią, korba prawdopodobnie jest na kwadrat.

3. Nigdy nie przeprowadzałem takiej operacji i nie mam specjalnych narzędzi. Czy lepiej zlecić to jakiemuś serwisowi czy taniej będzie kupić narzędzi i się nauczyć? Jeśli miałbym zrobić to samemu, to możecie polecić jakiś tutorial? :)

Ad.1. Jak masz nogę to jazdy z  takim przełożeniem to tak, ale nie ma to sensu... 34/36/38T max

Ad.2. Nie wiem jakim budżetem dysponujesz... Doprecyzuj tę kwestię.

Ad.3. Tutoriali masę znajdziesz na YT, w tym na kanale SzajBajka. Lepiej imo zrobić to samemu, potrzebujesz ściągacz do korb na kwadrat klucz do suportu wraz z kluczem do jego odkręcenia, smar, olej, czyściwo, klucz do pedałów i pewnie innych kilka drobiazgów.

P.S.

To nie ten dział... Przenoszę.

Opublikowano
4 godziny temu, SpiderMAN napisał:

Ad.1. Jak masz nogę to jazdy z  takim przełożeniem to tak, ale niem ma to sensu... 34/36/38T max

Ad.2. Nie wiem jakim budżetem dysponujesz... Doprecyzuj tę kwestię.

Ad.3. Tutoriali masę znajdziesz na YT, w tym na kanale SzajBajka. Lepiej imo zrobić to samemu, potrzebujesz ściągacz do korb na kwadrat klucz do suportu wraz z kluczem do jego odkręcenia, smar, olej, czyściwo, klucz do pedałów i pewnie innych kilka drobiazgów.

P.S.

To nie ten dział... Przenoszę.

Dzięki za przeniesienie tematu :)

Ad. 2. Myślę, że na osprzęt mogę wydać 200zł + kasa na narzędzia itp., ma być tanio do spokojne jazdy

Ad. 3. Czy te najtańsze klucze z allegro się sprawdzą?

Opublikowano
W dniu 14.05.2018 o 19:31, adi1201 napisał:

Dzięki za przeniesienie tematu :)

Ad. 2. Myślę, że na osprzęt mogę wydać 200zł + kasa na narzędzia itp., ma być tanio do spokojne jazdy

Ad. 3. Czy te najtańsze klucze z allegro się sprawdzą?

200zł powinno dać radę.

ale na 1x nie licz za bardzo...

Najtańsze narzędzia maja do siebie to, że są najtańsze, z reguły jednorazowe.

Sprawdzone są nasze polskie narzędzia Bitul.pl, a z chinoli daje radę BikeHand.

Opublikowano (edytowane)

Czyli żeby nie kombinować, najlepiej wziąć korbę z takimi samymi zębatkami?

Korba SHIMANO Altus FC-M311 + suport SHIMANO BB-UN26 będzie ok?

Edytowane przez adi1201
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podbijam temat. Czy wymienione komponenty zdadzą egzamin?

Opublikowano

Zdadzą.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Hej, odświeżę temat.

Stwierdziłem, że na początek wymienię sam suport. Zgrzytanie ustało, jednak zauważyłem, że korbę ciężko jest dokręcić tak, żeby po kilkudziesięciu kilometrach sama się nie odkręcała. Wydaje mi się, że przez to też łańcuch na przodzie 'chodzi' na boki, tzn. co pół obrotu trze o przerzutkę. Do tego ściągacz korby nie może sobie poradzić, bo gwint w korbie się zdziera.

Moje pytanie - czy to będzie tylko korba czy na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę?