kiaad Opublikowano 13 Maja 2018 Opublikowano 13 Maja 2018 Czołem Szajkbajki 🙂 Potrzebuje porady fachowców. Mój problem polega na "braku hamulca" tylnego. Przedni działa dobrze. zdjęcie mojego szczęścia: https://zapodaj.net/58867aa30ccb4.jpg.html Brak nożnego hamulca i tzw. spowalniacz tylni to jakieś po prostu jakieś nieszczęście wymiana. klocków na większe, odtłuszczenie felgi nic nie dało nadal tylni hamulec to spowalniacz i co zauważyłem nie odbija równo.( nie wraca symetrycznie) generalnie rusza się strona tam po której jest linka. https://zapodaj.net/b6ab043edcb3f.jpg.html Także zastanawiam się czy nie inaczej poprowadzić linkę hamulcową gdyż tylni hamulec nie odbija z jednej strony gdyż linka jest na "prawie" sztywno przymocowana taśmą izolacją, Tylko w jaki sposób ?
IOO Opublikowano 13 Maja 2018 Opublikowano 13 Maja 2018 Pierwsze co to możesz zdjąć hamulec, rozebrać go, wyczyścić i przesmarować osie obrotu. Możesz też spróbować poprowadzić linkę od góry, o ile się da.
remigiusz Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 Linka powinna iść po górnej rurze, ale nie przy tym hamulcu. Pewnie ktoś tak zrobił bo nie miał innego. Ten hamulec co masz jest od damskich rowerów.
bbc Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 Hamulce nie dziela sie na damskie i meskie. Nierowne odbijanie to wina brudu. Rozebranie i wyczyszczenie powinno pomoc. Bardzo mocny to on nigdy nie bedzie, ale tylne kolo powinien zablokowac. Skoro klocki sa nowe to pewnie musza sie dotrzec. Zacznij od wyczyszczenia i przesmarowania.Wysłane z mojego LG-K100 przy użyciu Tapatalka
remigiusz Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 Te hamulce są po prostu do bani. Czego na przykład nie można powiedzieć o Wiennmanach, czy jak się to tam pisze. Ten jest raczej polski, można poznać po nitowanym gnieździe na śrubę baryłkową, a w zachodnich można było zamienić mocowanie linki z śrubą baryłkową. Tak więc polskie dzieliły się na damskie i męskie, a zachodnie nie.
kiaad Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Opublikowano 14 Maja 2018 22 godziny temu, IOO napisał: Pierwsze co to możesz zdjąć hamulec, rozebrać go, wyczyścić i przesmarować osie obrotu. Możesz też spróbować poprowadzić linkę od góry, o ile się da. tak będzie zrobione jak załatwię tzw. "męski" hamulec niestety nie da się przy tych akurat szczękach. 14 godzin temu, remigiusz napisał: Linka powinna iść po górnej rurze, ale nie przy tym hamulcu. Pewnie ktoś tak zrobił bo nie miał innego. Ten hamulec co masz jest od damskich rowerów. Dokładnie też to zauważyłem przeglądając internet. 14 godzin temu, bbc napisał: Hamulce nie dziela sie na damskie i meskie. Nierowne odbijanie to wina brudu. Rozebranie i wyczyszczenie powinno pomoc. Bardzo mocny to on nigdy nie bedzie, ale tylne kolo powinien zablokowac. Skoro klocki sa nowe to pewnie musza sie dotrzec. Zacznij od wyczyszczenia i przesmarowania. Wysłane z mojego LG-K100 przy użyciu Tapatalka Tylko jak to możliwe jeśli miesiąc temu było to zdejmowane i czyszczone. Demontując stare klocki strasznie wszystko się mazało (brudziło) być może syf i nieszczęsny deszcz spowodował, że cała ta mieszanka popsuła hamulec....tylko dlaczego przedni działa ? 12 godzin temu, remigiusz napisał: Te hamulce są po prostu do bani. Czego na przykład nie można powiedzieć o Wiennmanach, czy jak się to tam pisze. Ten jest raczej polski, można poznać po nitowanym gnieździe na śrubę baryłkową, a w zachodnich można było zamienić mocowanie linki z śrubą baryłkową. Tak więc polskie dzieliły się na damskie i męskie, a zachodnie nie. Być może tak ale przednie udało mi się zrobić i hamuje wystarczająco. Choć znowu coś nie wracają równo 😕 Może kwestia "lepszych" klocków hamulcowych. ??? Felgę jak widać na fot. jest aluminiowa i być moze te tańsze klocki do 10 zł nie dają rady. Pozdrawiam ! i dziękuje za odwiedzi.
Rekomendowane odpowiedzi