Skocz do zawartości

Romet Rambler 26 4 2017

JaC3k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyłączam się do powyższego pytania , zamierzam kupić nowy rower , i też się zastanawiam nad Rometem Rambler,  jednak dlaczego ta oferta z allegro jest tańsza od ceny katalogowej?

Romet ma też Ramblery z kołami 27,5 cala ale są dużo droższe , i nie wiem , czy się opłaca kupić większe koła ?

Zastanawiam się też nad rozmiarami ram , mam 170 cm wzrostu i 70 kg wagi, więc jaki rozmiar ramy byłby dla mnie odpowiedni?

Opublikowano

Większe koła są na czasie (w dużym uproszczeniu), dlatego też są droższe.

Jeżeli rower ma być z Tobą na dłużej, to poszedłbym w ramę pod większe koła, kosztem osprzętu, który można sobie sukcesywnie wymieniać na lepszy po zużyciu fabrycznie zastosowanych częsci.

Na kanale YT Szajbajka jest kilka filmów o rozmiarze kół.

Myślę, że również w tym artykule - https://www.1enduro.pl/rozmiar-kol-do-enduro-26-27-5-29/ - jest sporo cennych wskazówek, jeżeli zamieszasz wykorzystywać rower MTB nie tylko do jazdy poza miastem, bo do miasta i sporadycznych wypraw po drogach gruntowych polecam rower typu cross - np. romet orkan. 

Opublikowano

Mam 170 cm wzrostu , więc koła 29 cali raczej odpadają, dziś jeżdżę na rowerze Ragazzi (26') z marketu, kupionym 16 lat temu , pora go zmienić , bo się zużył .

Rower ma być do spokojnej jazdy po mieście i za miastem, ścieżki w lesie itp.

Wiem ,że nie potrzebny mi jest MTB , cross zupełnie wystarczy, ale ten romet rambler zwyczajnie mi się podoba, rama, design i barwy ma super, orkan nie jest taki ładny.

Rower ma mi służyć jak najdłużej bez awarii, nie zamierzam inwestować w lepszy sprzęt, na kołach 26' dobrze mi się jeździ, prędkości jakie na nich osiągam są ok, dla jazdy rekreacyjnej szybciej nie potrzeba mi jeździć.

Opublikowano

Pisz po polsku drogi @JaC3k-u...

W polskim słowniku nie ma słowa nwm... bd itp...

Odnośnie Twojego pytania @adrian79 to 16" owszem nadal żywe, jeśli Rambler spełnia Twoje oczekiwania odnośnie budżetu i odpowiada Ci osprzęt takiej klasy, to bierz...

Acera choć stara, to zawsze lepiej niż Altus i Tourney...

Jak będziesz dbał o osprzęt to ten rower na takie sporadyczne pojeżdżawki bez szaleństw posłuży...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiliście te romety ? Mam ramblera 4 z 2015 roku, też na kołach 26 cali. Mój model różni się wyglądem (prosta rama górna) i trochę osprzętem. Co mogę o nim powiedzieć ? Baaaardzo budżetowy rower. Do rekreacyjnej jazdy po płaskim i mniej wymagającym terenie wystarczy. Na asfalcie nie jeździ się nim komfortowo (duża waga, szerokie opony, bardziej pochylona sylwetka), do crossowego nie będę namawiał bo już pisaliście, że odpada ;) Jako, że śmigam w większości po terenie to zajeździłem go przez dwa lata i planuję wymienić na bardziej przystosowaną do mtb maszynę.

W każdym razie za tę cenę myślę, że jest to dobry wybór. 

Dla koneserów specyfikacja z 2015:

https://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-romet-rambler-26-4-0-2015.html