jcoobaa Opublikowano 12 Maja 2018 Opublikowano 12 Maja 2018 Witam drogie lady i dżentelmenów. Chciałbym kupić pierwszy komputer z możliwością zapisu przejechanej trasy poprzez GPS, podróży po wyznaczonej ścieżce, analizą danych i pomiarem tętna. Planuję kupić też w przyszłości pomiar mocy. Zastanawiam się pomiędzy Wahoo Bolt i Garmin 520 z kompletem czujników i pasem HRM. Wahoo odpadł z zawodów bo jest tak samo drogi a chciałbym sprzęt bardziej popularny, nie chcę iść w niszę typu Bryton bo sprzęt chiński kupuję do 100 zł. Ale.. są pierwsze recenzje modelu 520 Plus w internecie. Z tego co się orientuję ma się pojawić za około miesiąc w sprzedaży. Ma oferować np. sparowanie z radarem tylnym którego nie planuję używać... i co więcej? Ktoś wie konkretnie co będzie oferował? Podobno większą pamięć na mapy (mnie potrzeba dosłownie kilka powiatów w pamięci), lepiej też wygląda bo jest cały czarny a nie biały z tyłu... Bebechy chyba te same i wyświetlacz ten sam.. Warto czekać? Co będzie oferował? Będzie kosztował koło 1200 zł w wersji Bundle? Proszę o opinie.
eathan Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 Jakiś czas temu byłem przed podobnym wyborem. Znalazłem 520+ i chciałem kupić. Na eAzymut cena była przednia bo poniżej 1000 zł. Niestety przedsprzedaż. Dzwoniłem pytać o terminy ale nie potrafili nic podać. Za to po telefonie cena skoczyła na 1299 zł za wersję bez czujników. W tej chwili kupisz 520+ http://eazymut.pl/seria-rowerowa-edge/1759-edge-520-plus.html z dostawą w 2 dni, ale nadal mówią o przedsprzedaży. Warto zadzwonić i spytać. Nie chciałem czekać na premierę i finalnie kupiłem 820, która moim zdaniem niczym nie różni się od 520+. Sprawdzałem w sieci i w regularnych cenach sklepowych kupisz najtaniej w https://www.decathlon.pl/gps-rowerowy-edge-820-id_8519537.html. Sam kupowałem w MediaMarkt https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/nawigacja-rowerowa-garmin-edge-820?querystring=garmin 820 bo mieli wystawkę i przed kupnem mogłem się pobawić. Podsumowując cenowo 520+ wychodzi na to samo co 820. Tak przynajmniej wygląda to na podstawie wersji bez czujników. Same czujniki to inna sprawa. Da się pokombinować z igpsportami albo innymi z Ali. Poza tym na fejsie na giełdach pojawiają się czujniki garmina w niższych cenach, ale szału nie ma. A z tego co wyczytałem to 520+ ma dostać pełną wersję navi. To chyba największa ze zmian względem 520, która jedynie prowadziła po wgranych śladach. PS Ciekawą opcją jak nie zależy Ci np. na segmentach stravy jest 820 w wersji explore. Cena niższa od pełnej 820. Masz jeszcze zestawienie cenowe wersji z czujnikami w paczce: 520+ - 1749 zł => http://eazymut.pl/seria-rowerowa-edge/1760-edge-520-plus-bundle.html 820 - 1559 zł => http://eazymut.pl/seria-rowerowa-edge/1397-edge-820-bundle.html
krychu Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 Jak jeszcze nie kupiłeś to jeszcze raz zastanów się nad WAHOO ELEMNT BOLT, zaczynałem od Edge 510 potem skok na Edge 1000 który okazał się szokiem, potem 820 z koszmarnym dotykiem i w końcu od niedawna jestem posiadaczem WAHOO ELEMNT BOLT, dla mnie jest nie do pobicia na tą chwilę, zależy też do czego ci potrzeba takiego sprzętu nigdy nie wykorzystamy całego potencjału takiego kombajnu. Ale... No właśnie, chyba przez lata z garminem tak się przyzwyczaiłem do prezentacji danych że poprostu inna forma mi się poprostu nie podoba i mimo że WAHOO jest rewelacyjny pod każdym względem tak dane które oglądam w czasie jazdy poprostu mi nie pasują, może się przyzwyczaję ale na tą chwilę WAHOO ELEMNT BOLT trzy dniówka jest na sprzedaż tyle w temacie. 1
kubabike Opublikowano 16 Maja 2018 Opublikowano 16 Maja 2018 W dniu 14.05.2018 o 12:33, krychu napisał: Jak jeszcze nie kupiłeś to jeszcze raz zastanów się nad WAHOO ELEMNT BOLT, zaczynałem od Edge 510 potem skok na Edge 1000 który okazał się szokiem, potem 820 z koszmarnym dotykiem i w końcu od niedawna jestem posiadaczem WAHOO ELEMNT BOLT, dla mnie jest nie do pobicia na tą chwilę, zależy też do czego ci potrzeba takiego sprzętu nigdy nie wykorzystamy całego potencjału takiego kombajnu. Ale... No właśnie, chyba przez lata z garminem tak się przyzwyczaiłem do prezentacji danych że poprostu inna forma mi się poprostu nie podoba i mimo że WAHOO jest rewelacyjny pod każdym względem tak dane które oglądam w czasie jazdy poprostu mi nie pasują, może się przyzwyczaję ale na tą chwilę WAHOO ELEMNT BOLT trzy dniówka jest na sprzedaż tyle w temacie. Za ile sprzedasz?
RadS Opublikowano 18 Maja 2018 Opublikowano 18 Maja 2018 Tu jest dobry opis 520+ i różnic względem innych modeli: https://www.dcrainmaker.com/2018/04/hands-on-garmin-edge-520-plus-with-mapping.html
jcoobaa Opublikowano 22 Maja 2018 Autor Opublikowano 22 Maja 2018 Siema, dzięki za odpowiedzi. Zacznę od tego że kupiłem jakiś tydzień 520 Bundle czyli z czujnikiem tętna, kadencji i prędkości za 1250 w lokalnym sklepie. Jestem zadowolony, zaczynam jeździć w określonym tętnie, mam 10 ekranów na raz, wszystko się płynnie komunikuje z telefonem. Bajka, nic tylko jeździć. Na przyszłość jest obsługa DI2 Shimano i miernika mocy, które pewnie kupię za rok. Temperatura i wysokość zmienia się bardzo płynnie, urządzenie jest responsywne i szybkie. Dobrze wykonane. Kupiłem szkło hartowane na front. Mam tą stravę premium przez 2 miesiące za free i nawet przejechałem segment i za pierwszym razem 10 km zdobyłem czas 90/130 ale się poprawię Premium daje chyba tylko podgląd na żywo, normalnie też chyba można jeździć segmenty i zapisywać czasy. Nawiasem mówiąc jak ktoś może jeździć 10 km ze średnią 52 km/h to nie wiem Ja leciałem z rana na kacu na szosie bez rozgrzewki średnio 32 ale za cienki jestem widać Wszystko działa jak powinno i w taki sprzęt celowałem, nie chciałem chińczyka bo z tym zawsze jest jakiś kłopot, jak nie aplikacja to urządzenie, jak nie gwarancja to wykonanie itp. Poza tym cena z czujnikami koło 600 zł więc to już nie te czasy jak chińczyk robił za miskę ryżu. Nie chciałem Wahoo bo wydaje mi się że więcej jest opinii w internecie niż urządzeń na rynku, poza tym nie wiem skąd cenią się wyżej niż Garmin. Ludzie się tym zachwycają bo chyba szukają alternatywy dla Garmina, może trochę na siłę. Szukałem czegoś o ugruntowanej opinii na rynku, w końcu wydaję sporo kasy. Co do meritum postu. Garmin 520 Plus na tą chwilę kosztuje solo urządzenie 1300 zł na Azymucie jak pisał kolega wyżej, z czujnikami których nie mam pewnie 1600 co jest zbyt wysoką ceną na moje potrzeby i jest dla laika ceną zamiast kosmicznej mega-kosmiczną. Czy warto czekać? Ja nie czekałem. Do tej pory nie pojawił się w wersji Bundle a samą 520 można kupić za 950 zł. Czy warto czekać lub dopłacać w tym momencie 350 zł? Moim zdaniem nie. Co dostajemy? Wbrew pozorom nie dostaniemy nawigacji do celu jak w 820. Nie ma punktów POI. Jest nawigowanie krok po kroku po wgraniu mapy, są pokazane skręty za ile gdzie (czy nie ma tego w zwykłej 520 po wgraniu mapy - jeszcze nie sprawdziłem), ja mam mapę OSM i też widzę dokładnie gdzie jestem. W 520 plus mamy dojazd do domu, ja też u siebie mogę zaznaczyć punkt dom i dać powrót, wygląda to tak że widzę kreskę prostą a nie nawigację krok po kroku. W 520 plus są wgrane mapy Garmin które ja u siebie wgrałem z OSM i są spoko. Pamięć na mapy jest chyba większa, ja mam wgrane około 6-7 powiatów gdzie jeżdżę i zająłem tym około 45 mega a z tego co się orientuje jest 140. Słowem, to chyba wszystko co różni te urządzenia oprócz wyglądu. Możliwe że po aktualizacji oprogramowania zwykła 520 też będzie miała podobne opcję. Mnie zależało na czasie i nie czekałem na malutkie usprawnienia w mapach (których rzadko będę używał, wiem gdzie jadę, wole widzieć ślad po podróży). Jeśli nie wiem, wgram ścieżkę a używam szosy więc nawet w lesie mam kompas i zaznaczam punkt startu i zawsze wrócę. Nawet na grzyby mogę iść niczym przysłowiowe pijane dziecko we mgle Pozdrawiam! 1
Gość Opublikowano 1 Stycznia 2019 Opublikowano 1 Stycznia 2019 W dniu 22.05.2018 o 10:57, jcoobaa napisał: (czy nie ma tego w zwykłej 520 po wgraniu mapy - jeszcze nie sprawdziłem) Teraz już pewnie sprawdziłeś. I jak - jest to nawigowanie?
Rekomendowane odpowiedzi