Eldo Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 Witajcie... Wpadł mi ostatnio w rece klon lampki Moon Meteor 250lm i sobie pomyślałem że warto zrobic porównanie co właśnie robię Z lewej jeszcze pachnąca ryżem lampeczka która została zamówiona na Aliexpress za magiczne 35pln Z prawej Moon Meteor 250lm zakupiona w Centrumrowerowe.pl za coś ok 130pln a więc stówa drożej Lampki na pierwszy rzut oka wygladają bardzo podobnie, i tak jest w rzeczywistości do puki nie weźmie się ich do reki. Waga od razu rzuca na klona podejrzenie o "brak czegoś" co ma MOON w oryginale. Do rzeczy, mocne lampki posiadają mocne źródło światła logiczne...w dzisiejszych czasach są to diody które generują równie dużo ciepła jak i światła więc to ciepło im skuteczniej odprowadzimy tym samym uzyskamy większą żywotność. Dla czego o tym wspominam, a no dla tego że MOON Meteor posiada aluminiowy radiator ( przód obudowy ) czego nie można powiedzieć o klonie w którym zastosowano..plastik 😎 Nie wiem, może w Chinach takie mają radiatory...nie wnikam. Samo wykonanie klona nie jest tragiczne, na prawdę można spotkać dużo gorzej wykonane lampki z Ali Przycisk działa dobrze, nie jest to tak dobre jak w MOON ale do zaakceptowania, ile podziała nie wiem. Tryby pracy takie same jak w MOON czyli 3 tryby mocy oraz efekty stroboskopu. Światło. No właśnie, może dwa słabsze tryby mają ze sobą coś wspólnego czego nie można powiedzieć o tym najmocniejszym. Światło w lampce MOON jest zdecydowanie mocniejsze w trybie "niebieskim". Nie oznacza to że klon nie ma mocy, po prostu świeci słabiej od meteor-a 250lm. Czas pracy akumulatora jest na chwile obecna nieznany bo trzeba lampkę naładować i rozładować używając na rowerze. Chłodzenie w czasie jazdy przy tego typu lampce jest kluczowe więc jak będę miał okazje sprawdzić i porównać dopisze do porównania wynik. Obie lampki ładowane są za pomocą kabelka USB. Zestaw zawiera uchwyt na kierownice oraz kask podobnie jak zestaw MOON Meteor. Różnica widoczna w jakości wykonania uchwytów, klon po prostu je ma a MOON ma je solidne Czy warto kupić klona? Hmmm, cóż jest to zdecydowanie tańsza opcja i myślę że warto spróbować. Osobiście używam Moon Meteor 250lm od 2 lat nie tylko na kierownicy roweru i jestem bardzo zadowolony. Czy był bym zadowolony z klona...być może tak bo mimo w/w różnic jakie je dzielą myślę że jako lampka dała by radę 1 2
Yan Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 Jeżeli się nie zgadza waga to oznacza że akumulator jest do bani a na 99% jest słabszy. Ja przerabiałem podobny scenariusz w innych lampkach i na podstawie wagi ogniw można było stwierdzić że jest ona słabsza.
Eldo Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Opublikowano 11 Maja 2018 Obie lampki swieca tak samo dlugo w trybie srednim (4h) tyle zdazylem sprawdzic w domu Waga jest mniejsza bo polowa lampki Moon jest z aluminium a ta z Ali w calosci z plastiku. Watpie zeby aku byl az tyle mniejszy...tutaj duza role odgrywa tez sama dioda ktora widac ze jest slabsza (lub elektronika ogranicza moc) przynajmniej w trybie 3 tym najmocniejszym. 1
stratos37 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Uprzejmie proszę o opinie na temat lampki tylnej Moon Cerberus 150lm, z góry dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi