Cramin Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 Witam! Jestem zadowolonym posiadaczem Tribana 500, osprzęt Microshift, cały aluminium. Śmigam sobie na nim po Jurze Krk-Czw. W tamtym roku zrobiłem około 2.5 tyś km. W tym na pewno więcej. Zakupiłem buty oraz pedały SPD w tym roku i zauważyłem problem z korbą, suportem albo jednym i drugim. Podczas mocnego deptania w pedały na skrajnych położeniach słyszę jak łańcuch ociera o przerzutkę. Skrajne to jest np. duży blat i 4 albo 8 koronka w kasecie (8 to najmniejsza). Rozglądałem się i problem leży wg. mnie po stronie niskiej jakości korbie na kwadrat. Nie wiem czy kupić Clarisa R2000 na Hollowtech (będzie pasował do ramy) czy starszą korbę Ultegry/105 na Octalink? Ktoś coś poleci. Nie chcę rezygnować z małej tarczy bo noga jeszcze nie ta a teren bardzo pagórkowaty i plany na jazdę w górach naszych, beskidach i tatrach.
IOO Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 Hollowtech to bardzo dobre rozwiązanie i korba nowa. Ultegry/105 na Octalink to będą trochę stare i może być różnie ze stanem (raczej używki, bo nówki to chyba już nie da się kupić). Co do cen to nie mam pojęcia jak się kształtują.
Cramin Opublikowano 12 Maja 2018 Autor Opublikowano 12 Maja 2018 Dziękuję za odpowiedzi. Rozterkę miałem pomiędzy starszą wyższą grupą (koronki można chyba jeszcze wymienić na nowe) a nową niższą grupą. Kultura pracy itp. czy będzie różnica pomiędzy korbami które dzieli kilka-kilkanaście lat. Oraz to czego nie wiem to jeżeli kupuję korbę Hollowtech2 z osią to nie mam tam już normalnego suportu tylko same łożyska. Są jakieś rozmiary, rodzaje itp. Przy "normalnych" jest kilka rozmiarów które trzeba znać jeżeli chcemy kupić inny a przy HT2? Czytałem kilka tematów na temat zmiany z kwadratu na HT2 ale jako totalny laik niestety nie rozwiało to moich wątpliwości.
noren Opublikowano 12 Maja 2018 Opublikowano 12 Maja 2018 HT2 ma jeden rozmiar tylko.A Triban 500 nie ma korby 3 rzędowej? Bo jeśli tak to trzeba by teraz zmienić przerzutkę też, jeśli chcesz zamontować 2 blaty.Ma też 8 rzędów z tyłu a Clarisy jest właśnie na 8 rzędów. Możesz zamontować z przodu w sumie korbę nawet i na 9 bez problemu, pewnie dopiero wyżej to ma znaczenie.
IOO Opublikowano 12 Maja 2018 Opublikowano 12 Maja 2018 3 godziny temu, noren napisał: A Triban 500 nie ma korby 3 rzędowej? Bo jeśli tak to trzeba by teraz zmienić przerzutkę też, jeśli chcesz zamontować 2 blaty. W razie czego można przezutke na srubie ograniczające skręcić. Ktoś to kiedyś na forum nawet opisywał.
Karol Opublikowano 12 Maja 2018 Opublikowano 12 Maja 2018 18 godzin temu, Cramin napisał: zauważyłem problem z korbą, suportem albo jednym i drugim. Podczas mocnego deptania w pedały na skrajnych położeniach słyszę jak łańcuch ociera o przerzutkę. Skrajne to jest np. duży blat i 4 albo 8 koronka w kasecie (8 to najmniejsza). Rozglądałem się i problem leży wg. mnie po stronie niskiej jakości korbie na kwadrat. Zakładając, że wodzik przerzutki jest dobrze wyregulowany, problem może dotyczyć IMHO bardziej braku sztywności ramy niż korby.
Cramin Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Opublikowano 14 Maja 2018 Jeździłem trochę w weekend i obstawiam na suport i korbę. Są dostępne modele Tribana na Sorze i tej samej ramie, różni się karbonowym widelcem i przy takiej konfiguracji problemu ze sztywnością nie spotkałem by ktoś zgłaszał na forach. Czeka mnie przegląd całego roweru to przełożę korbę o 90 stopni. Może doraźnie pomoże, jak nie to będę się rozglądał za korbą Shimano Claris. Niemniej dziękuję za pomoc w temacie.
Karol Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 46 minut temu, Cramin napisał: Są dostępne modele Tribana na Sorze i tej samej ramie, różni się karbonowym widelcem i przy takiej konfiguracji problemu ze sztywnością nie spotkałem by ktoś zgłaszał na forach. Na Sorze jest Triban 520 ale tam jest inna niż w T500 rama - T520 ma taką samą jak T540.
firefoks Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 Mam do sprzedania nową 105 5600 dwurzędową 52-39, jakby co
Cramin Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Opublikowano 14 Maja 2018 Mam T500 rocznik 2016 gdzie jeszcze T540 nie było. Co jednak nie zmienia, że dalej jest to rama Btwin i raczej nie różni ich jakaś mega różnica jakościowa. Dwóch rzędów nie chcę bo komfort 3 blatów mi odpowiada, nie jestem jakimś mega ścigantem.
Gość Opublikowano 21 Lipca 2018 Opublikowano 21 Lipca 2018 Panowie... Na priv z handelkiem, albo w giełdzie...
szafir5 Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 Witam, Mam pytanie do Cramina dotyczące Tribana 500. Czy coś udało się wymienić ? Jakie podzespoły wymieniłeś i jak się to wszystko sprawuje ? Ma ten sam rower i tez małymi krokami chciałbym zacząć wymieniać podzespoły- korbę , kasetę , przerzutki . Również chciałbym pozostać na korbie z 3 blatami bo trochę górek jest . Będę wdzięczny za jakieś sprawdzone pomysły.
kaido2 Opublikowano 19 Lutego 2019 Opublikowano 19 Lutego 2019 Ile przejechane i dlaczego chcesz wymieniać?
szafir5 Opublikowano 20 Lutego 2019 Opublikowano 20 Lutego 2019 Mam przejechane na Tribanie 500 przez dwa lata jego użytkowania około 9 000 km . Zauważyłem że zęby na blatach są już trochę wytarte i łańcuch zaczął trochę przeskakiwać. Chciałem wymienić na nowe podzespoły które były zamontowane w tym Tribanie fabrycznie przez stronę Decathlona , tj. korba ProWheel Ounce trzyblatowa 50/39/30 ,przerzutki Microshift, suport na kwadrat ale już nie produkują . Dlatego poszukuję innej korby , przerzutek , kasety tak żeby wymienić napęd 3 x 8 na nowy w moi rowerze . Chciałbym wiedzieć co w Tribanie 500 można zastosować w zamian podzespołów Decathlonowskich. ( https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-500-id_83319 13.html)
SzpiceR Opublikowano 20 Lutego 2019 Opublikowano 20 Lutego 2019 47 minut temu, szafir5 napisał: Dlatego poszukuję innej korby , przerzutek , kasety tak żeby wymienić napęd 3 x 8 na nowy w moi rowerze A po co przerzutki wymieniać? 48 minut temu, szafir5 napisał: Chciałbym wiedzieć co w Tribanie 500 można zastosować w zamian podzespołów Decathlonowskich. W sumie to wszystko co będzie kompatybilne z shimano. Kaseta shimano/sram/sunrace Korba jaka tam chcesz ale jeśli już wymieniasz to lepszą opcją będzie szukanie nie kwadratu a zintegrowanej osi. Pomyśl też nad przejściem na 2 blaty bo w szosie jest to jednak praktyczniejsze
szafir5 Opublikowano 20 Lutego 2019 Opublikowano 20 Lutego 2019 Dziękuję za odpowiedź. A czy mógłbyś mi polecić jakiś konkretny model korby do Tribana 500 ale do układu 3X8 i ewentualnie jakieś kompatybilne z nią elementy napędu które też można wymienić na nowe .Wolę mieć trzy blaty w korbie tak jak mój poprzednik bo mam trochę stromych górek.
Cramin Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Opublikowano 2 Marca 2019 W temacie na razie przestój, nic nie wymieniałem w tamtym roku. Jeździłem i biłem kilometry. Zastanawiam się nad zmianą przed sezonem, jednak obawiam się komplikacji, jakiś wypadków nieprzewidzianych ale obecnie rower stoi i tak nieużywany to jak go uziemię na trochę to nic mu się nie stanie. Gdzieś widziałem o tym, że ktoś planował mufę suportu, potem jakieś podkładki itp. Planuję albo Clarisa albo Sorę 3 blaty, może dla jakiegoś semi-pro amatora dwa blaty są praktyczniejsze ale dla mnie 3 blaty na Jurze Krk-Cz oraz Beskidach czy terenach w Czechach i Słowacji trzy blaty to radość z jazdy. W tamtym roku podjeżdżałem Pradziada na TdS, w tym roku będzie Łysa Hora, na dwóch blatach nie mam szans na podjazd.
M4ROx Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 W dniu 2.03.2019 o 14:32, Cramin napisał: W temacie na razie przestój, nic nie wymieniałem w tamtym roku. Jeździłem i biłem kilometry. Zastanawiam się nad zmianą przed sezonem, jednak obawiam się komplikacji, jakiś wypadków nieprzewidzianych ale obecnie rower stoi i tak nieużywany to jak go uziemię na trochę to nic mu się nie stanie. Gdzieś widziałem o tym, że ktoś planował mufę suportu, potem jakieś podkładki itp. Planuję albo Clarisa albo Sorę 3 blaty, może dla jakiegoś semi-pro amatora dwa blaty są praktyczniejsze ale dla mnie 3 blaty na Jurze Krk-Cz oraz Beskidach czy terenach w Czechach i Słowacji trzy blaty to radość z jazdy. W tamtym roku podjeżdżałem Pradziada na TdS, w tym roku będzie Łysa Hora, na dwóch blatach nie mam szans na podjazd. Hej, poradziłeś sobie jakoś z wymianą korby w triban 500? Co wybrałeś? daj znać. bo również planuję wymianę. Dzięki.
Bartolom3o Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 W dniu 30.03.2020 o 14:33, M4ROx napisał: Hej, poradziłeś sobie jakoś z wymianą korby w triban 500? Co wybrałeś? daj znać. bo również planuję wymianę. Dzięki. Cześć, ostatnimi czasy ja robiłem mały "remont" Tribana 500, wymieniłem korbę i kasetę. Aby nie kombinować z przerzutkami chciałem mieć 3 blaty z przodu i 8 rzędów z tyłu, wymieniłem więc to co było na korbę Shimano FC R3030 Sora Korba szosowa 50x39x30 3x9rz. + SHIMANO KASETA Sora CS-HG50 8rz. 12-25. Nie polecam brać kasety np. 11-34, bo wtedy tarcza z 34 zębami jest znacznie większa od tej z 25 i u mnie była kolizja wózka przerzutki z kasetą, więc wsadziłem kasetę o takiej konfiguracji jak standard był. Łożyska suportu - Shimano BB RS500 BSA (68mm), no i łańcuch. Niestety trzeba, też zainwestować trochę w narzędzia (jak ktoś nie ma), bo aby zdjąć korbę na kwadrat potrzeba innych niż do założenia nowej korby na hollowtechu 2 (klucz do ściągania korby, nasadka/klucz do montażu, demontażu suportu, klucz do misek suportu hollowtech 2, klucz do kaset i tarcz centerlock, klucz do nakrętki hollowtech 2). Coś w stylu WD40 do kasety, bo u mnie bez tego nie dało się odkręcić, no i smar, aby wszystko przesmarować podczas montażu. 1
Rekomendowane odpowiedzi