KingaM Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 Witam, Od kilku miesięcy intensywnie myślę nad zakupem pierwszych pedałów spd. Jest to mój trzeci sezon intensywniejszej jazdy po leśnych pagórkach i zaczęło mnie zwyczajnie irytować jak na korzenistych zjazdach zdarza się mi zsunąć noga a pomoc na podjazdach tez się przyda. Pod lupą mam trzy modele: 1) Shimano M540 - chyba najbardziej zachwalane 2) Look X-track - podoba mi się pomysł z platformą ponieważ na trudnych odcinkach gdzie nie zawsze jest sens się wpiąć bo w każdej chwili może zajść konieczność, że trzeba będzie się podeprzeć nogą, taka platforma daje większe podparcie dla stopy 3) CRAC Candy C - początek i koniec sezonu to totalne błoto w lesie, może one będą lepiej funkcjonować w takich warunkach? Kojarza mi sie jednak juz z osprzętem bardziej profesjonalnym, mam wątpliwości co do ich wyboru na pierwsze zatrzaski. co z ich trwałością, bo rożne opinie krążą. Będę bardzo wdzięczna za opinie. Trzy miesiące zastanawiania się to juz chyba wystarczająco Czas w końcu coś kupić!
IOO Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 29 minut temu, KingaM napisał: CRAC Candy C Te odradzam. Wszystko niby spoko ale trwałością nie grzeszą, na 3 komplety w każdym coś padło.
Gość Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 Ja mam porównanie Shimano i Time. Do nauki chyba wybrałabym Shimano - łatwiej się jest w nie wpiąć.
Kkaaeell Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 Przy platformach z dobrymi pinami i butani do platform noga takze nie ma prawa spasc
Gość Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 1 minutę temu, Kkaaeell napisał: Przy platformach z dobrymi pinami i butani do platform noga takze nie ma prawa spasc potwierdzam
Gość Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 Kliki mają jednak tę zaletę, że noga jest zawsze w jednej pozycji. Mi ostatnio na platformach noga ułożyła się na jednym pedale piętą (nie pytajcie jak, bo sama tego nie wiem) i tak musiałam zostać do końca dość stromego zjazdu.
KingaM Opublikowano 11 Maja 2018 Autor Opublikowano 11 Maja 2018 Niestety dobrych platform nie mam. Pedały są bezdyskusyjnie do wymiany i jestem zdecydowana przejść na zatrzaski, pytanie: które? 25 minut temu, IOO napisał: Te odradzam. Wszystko niby spoko ale trwałością nie grzeszą, na 3 komplety w każdym coś padło. A może masz jakieś Cranki z platformą godne polecenia?
Gość Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 jazda z nie wpiętymi SPD zwłaszcza w trudnym terenie to niestety nie jest dobry pomysł, a wręcz jest bardzo zły. Ta platforma ma zwiększyć powierzchnię styku i tylko tyle. Nie ma NIC co utrzyma but, więc tą droga nie idź i nie jeździj tak. SzajBajk mądrze mówił, że jeśli nie czujesz się bezpiecznie w SPD w danym terenie to nie jeździj tam w SPD. Co do Twojego dylematu ja nie wyważałbym otwartych drzwi i brał Shimano 520 (lub jak wolisz 540, ale z tego co wiem różnią się tylko nakrętką kontrującą.)
IOO Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 18 minut temu, KingaM napisał: Niestety dobrych platform nie mam. Pedały są bezdyskusyjnie do wymiany i jestem zdecydowana przejść na zatrzaski, pytanie: które? A może masz jakieś Cranki z platformą godne polecenia? Mallety (chyba tak się pisze), mam nawet gdzieś jeszcze jedne ze zjazdówki. Pancerne pedały. Na początek bym jednak polecał shimano, mają w pełni zasłużona opinie. Platformę możesz sobie darować, nie jest to jakoś specjalnie użyteczne.
Gość Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 6 minut temu, 89neo napisał: SPD SL SHIMANO Taaaa, szosowe do lasu...
remigiusz Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 Polecam zdecydowanie Shimano, nigdy nie kupiłem nowych, nigdy nie serwisuje, za trzy czy cztery dychy i tyle co kilometrów na robiłem, w razie czego na złom bez żalu.
Ares Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 Kup sobie M520 a różnicę w cenie przeznacz na solidniejsze buty.
dzordz Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 Shimano - chodzi o kolana.Shimano mają największe "luzy" Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
IOO Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 4 minuty temu, dzordz napisał: Shimano - chodzi o kolana. Shimano mają największe "luzy" Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka A o co Ci chodzi z tym kolanem? Luz roboczy/wypięcia mają prawdopodobnie największy, dodatkowo maja regulowaną siłę wypięcia i można je bardzo "lekko" ustawić. Cranki nie mają tej regulacji.
Gość Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 (edytowane) del Edytowane 6 Stycznia 2021 przez Gość
dzordz Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 A o co Ci chodzi z tym kolanem? Luz roboczy/wypięcia mają prawdopodobnie największy, dodatkowo maja regulowaną siłę wypięcia i można je bardzo "lekko" ustawić. Cranki nie mają tej regulacji.Dokładnie to miałem na myśli, są najlepsze dla kolan.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 11 Maja 2018 Opublikowano 11 Maja 2018 49 minut temu, dzordz napisał: Shimano - chodzi o kolana. Shimano mają największe "luzy" Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Największe luzy mają Time. Do tego oferują ruch stopy w poziomie po 2,5mm na każdą stronę - czyli w sumie 5mm na pedał.
Antyszprycha Opublikowano 12 Maja 2018 Opublikowano 12 Maja 2018 18 godzin temu, zibi_j1 napisał: SzajBajk mądrze mówił, że jeśli nie czujesz się bezpiecznie w SPD w danym terenie to nie jeździj tam w SPD. ale do tego trzeba najpierw spróbować SPD aby się przekonać Ja polecam Shimano M-520. Klasyki, topowe pedały. Do tego w dobrej cenie, z tego co wiem najlepszą ma Decathlon - 99zł
Gość Opublikowano 12 Maja 2018 Opublikowano 12 Maja 2018 2 minuty temu, Antyszprycha napisał: ale do tego trzeba najpierw spróbować SPD aby się przekonać Kłujesz mnie Pan Cały czas mam to gdzieś w głowie i pewnie przyjdzie na to czas. Gdybym mógł po prostu iść do sklepu przymierzyć buty i powiedzieć: "woow, dobre, biorę" Pewnie już bym je miał. Niestety z moim rozmiarem kopyta nie jest to takie oczywiste Do tego wywaliłem kasę na Terrexy i teraz musza swoje odpracować. Często też jeździłem w takim terenie, że mówiłem sobie "NIE! W SPD Nigdy w życiu!" Jeszcze muszę potrenować technikę... Jak nadejdzie czas zakupu z pewnością pójdę w 520.
Antyszprycha Opublikowano 12 Maja 2018 Opublikowano 12 Maja 2018 (edytowane) 2 minuty temu, zibi_j1 napisał: Kłujesz mnie Pan Cały czas mam to gdzieś w głowie i pewnie przyjdzie na to czas. Gdybym mógł po prostu iść do sklepu przymierzyć buty i powiedzieć: "woow, dobre, biorę" Pewnie już bym je miał. Niestety z moim rozmiarem kopyta nie jest to takie oczywiste Do tego wywaliłem kasę na Terrexy i teraz musza swoje odpracować. Często też jeździłem w takim terenie, że mówiłem sobie "NIE! W SPD Nigdy w życiu!" Jeszcze muszę potrenować technikę... Jak nadejdzie czas zakupu z pewnością pójdę w 520. Kłuje, kłuje bo aż żali mi atrzeć jak męczysz się na platformach(mimo, że myślisz, że się nie męczysz:) )...Raz założonych nie zdejmiesz i stwierdzisz wtedy, że moje kłucie nie było bolesne Edytowane 12 Maja 2018 przez Antyszprycha
Gość Opublikowano 12 Maja 2018 Opublikowano 12 Maja 2018 @Antyszprycha Jak znajdę pasujące buty do może kupię
Antyszprycha Opublikowano 12 Maja 2018 Opublikowano 12 Maja 2018 Teraz, zibi_j1 napisał: @Antyszprycha Jak znajdę pasujące buty do może kupię Jaki masz rozmiar stopy, że butów nie możesz znaleźć ?
Gość Opublikowano 12 Maja 2018 Opublikowano 12 Maja 2018 17 minut temu, Antyszprycha napisał: Jaki masz rozmiar stopy, że butów nie możesz znaleźć ? 46 (wg shimano chyba 48, bo 47 ciasne) BTwinowe 46 również małe
Antyszprycha Opublikowano 12 Maja 2018 Opublikowano 12 Maja 2018 7 minut temu, zibi_j1 napisał: 46 (wg shimano chyba 48, bo 47 ciasne) BTwinowe 46 również małe ale wymówka z tą rozmiarówką https://allegro.pl/kategoria/rowery-i-akcesoria-obuwie-110166?string=buty spd mtb&rozmiar=46&rozmiar=46%2C5&rozmiar=47&order=p&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-wp-spo-1-5-0501
Rekomendowane odpowiedzi