Skocz do zawartości

Romet Huragan 2- Dobry na pierwszy rower?

Tubular

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w temacie rowerów szosowych nic mi nie wiadomo więc przychodzę z prośbą o pomoc. Planuję kupić rower Romet Huragan 2 i nie wiem czy sprawdzi się jako pierwszy rower. Czytałem różne opinie lecz nadal nie wiem czy jest to dobry wybór.

Opublikowano

Po jakich drogach będziesz jeździł? Asfalt dobrej czy kiepskiej jakości? Szutry czy sam asfalt? Czy tylko rower z barankiem wchodzi w grę? Więcej konkretów potrzeba żeby udzielić odpowiedzi. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Rower będzie służył do jazdy po asfalcie po drogach dobrej jakości

Opublikowano

A jeśli asfalt będzie popękany, to szosa się rozpadnie?

Rower ten ma oczywiście swoje wady. Najgorsze są hamulce. Ale tak, jako pierwszy rower się nada. Jest widelec z karbonowymi ramionami, jest geometria która nie wymusza mocno pochylonej pozycji, jest w końcu napęd 2x9. Nie ma sztywnych osi, nie ma HT2, nie ma główki tapered, ale pamiętajmy że mówimy o rowerze za nieco ponad 2000zł.

Opublikowano

W tej cenie dużego wyboru nie ma i to jest jedna z opcji. Albo ten Romet albo jakiś B'twin

Opublikowano

Jeśli jesteś zdecydowany na szosę, to oczywiście tak. Jak napisał @Fenthin rower ten ma wszystko co potrzebne początkującemu szosowcowi. Zastanawiać się można tylko, czy nie znajdzie się jakaś inna opcja z korzystniejszą relacją ceny do jakości (tj. głównie klasy osprzętu). No i sprawa podstawowa - czy tego Huragana uda Ci się w ogóle kupić? Bo krążą opinie, że dostępność Rometów jest mocno wirtualna. Tzn niby są, a w praktyce nie do dostania.

Opublikowano
31 minut temu, de Villars napisał:

...krążą opinie, że dostępność Rometów jest mocno wirtualna. Tzn niby są, a w praktyce nie do dostania.

Dobrze napisane. Tylko wie ktoś czemu tak jest? 

Opublikowano

Ja kupiłem swojego Huragana 1 w sklepie rowerowym, co prawda nie mieli na miejscu ramy w moim rozmiarze, ale po zamówieniu czekałem raptem trzy dni, także nie wiem skąd te opinie.

Opublikowano
56 minut temu, csm-101 napisał:

Dobrze napisane. Tylko wie ktoś czemu tak jest? 

Bo Romet aspiruje do tego, by wejść na trochę wyższy stopień w piramidzie rowerowego prestiżu. Więc są modele, które w katalogu bardzo ładnie wyglądają i kuszą potencjalnych klientów. Tyle, że w rzeczywistości nie idzie ich kupić i całe aspiracje psu w... No, wychodzą na tym wręcz gorzej. Ale to dotyczy raczej droższych modeli.

• Pomógł 1