Skocz do zawartości

Author Sector 29 - twoja opinia

nzkridah

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Długo szukałem dla siebie odpowiedniego roweru. Nie chce marnować sezonu, dlatego chcę szybko zakupić rower, co nie znaczy, że muszę ostro przepłacać. Proszę Was o ocenę, czy w ogole opłaca się brać ten model w tym roczniku, użytkowanie byłoby ostre xc (szybkie zjazdy, ciężkie podjazdy), zależy mi też na jako takiej zwrotności roweru. Mam 110 kg wagi + 193 cm wzrost, co też trzeba wziąc pod uwagę. Preferencje takie, a nie inne, ponieważ w przeszłości ostro katowałem xc i wiem, że tylko ten styl daje mi max uciechy :) .

LINK:     Strona katalogowa roweru

I teraz pytanie, czy ta geometria jest sportowa? Czy obiło wam się o uszy coś na temat wad tego roweru, np. rama - tu jak widać carbon. Zewnętrzne prowadzenie linek też nie wiem jak miałoby wpływać negatywnie, to chyba kwestia wyglądu i własnych preferencji? Nie wiem jak z tym amorem foxa, najbardziej zależało mi na przerzutkach i hamulcach. Da rade tam zamontować myk myka?

Dzięki za wszystkie słowa, w sobotę jestem ugadany ze sprzedawcą na cenę 7000, więc chciałbym wczas zasięgnąc jakiś opinii doświadczonych osób.

Pozdrawiam!

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Geometria typowa do XC. Fox niestety 32 zamiast 34 (mniej sztywna konstrukcja step-cast) i nie w wersji Elite albo Factory, ale to cena za ramę. Koła Mavic Crossride mogą być za miękkie do naprawdę ostrej jazdy. Niektórym agresywnym zawodnikom często strzelają szprychy. W prostej rurze podsiodłowej powinno być łatwo zamontować sztycę opuszczaną, tylko może być potrzebna wersja z linką na zewnątrz.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za szybką odpowiedź! Z tego co się orientuję, to goleń 34 dosyć rzadko można wypłapać w hard tailu, tak sądzę, bo w żadnym sztywniaku go nie spotkałem. Co do kół, faktycznie, wydaje się to pięta achillesowa tego roweru. Dodatkowo rozmyślam, czy carbon to faktycznie dobry wybór (nie wiem czy rower starczy mi na dłużej), ale może te ramy od Authora są w pewnym sensie pancerne skoro dają je do prawie każdego ich topowego modelu, również w nowszych rocznikach.

Edytowane przez nzkridah
Andrzej Sawicki
Opublikowano

Przy tej cenie ciężko mówić o konkurencji. Nawet rower z aluminiową ramą wyjdzie z trochę gorszym osprzętem. W wersji absolutnie pesymistycznej (rozpad ramy po kilku latach albo złamanie na wywrotce) i tak byłbyś do przodu finansowo.

• Lubię to! 1