Skocz do zawartości

Zaplatanie koła 28 szprych problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, zaplatałem wczoraj koło na 28 szprych (tylne) Wymieniałem piastę, więc szprychy i obręcze mam stare. Napotkałem problem w postaci 7 dłuższych szprych od reszty. Dosłownie, siedem szprych jest dłuższe o jakieś 2mm od pozostałych, co wydaje mi się dziwne, jeśli już do połowa szprych powinna mieć inną długość, a nie tylko 1/4. Czy jakaś mądra głowa podpowie mi, czy tak ma być, czy wymienić szprychy na jednakowe? Koło jest szosowe. Piasta ma kołnierze jednakowej średnicy. Obręcz ma trochę nietypowy rozkład szprych jak widać na poniższym zdjęciu:

Bez_tytu_u.png

Edytowane przez Krabol
Opublikowano
1 godzinę temu, Krabol napisał:

Wymieniałem piastę, więc szprychy i obręcze mam stare.

Szprychy są jednorazowe!!!

Powinieneś przy pomocy dostępnych w sieci kalkulatorów policzyć długość szprych jaka Ci jest potrzebna i kupić nowe razem z nyplami...

A tak zrobiłeś budżetowo i niezgodnie ze sztuką i będziesz żałował szybko...

Opublikowano

Nie tego dotyczy pytanie. Koło było wcześniej zaplecione tymi szprychami i było proste, pytam tylko czy jest taka możliwość aby 1/4 szprych była dłuższa z jakiegoś powodu. Może to wynikać ze specyficznego ułożenia otworów w tej obręczy?

Opublikowano

Może być tak, że szprychy się naciągają. Zawsze w zaplecionym kole część szprych jest bardziej naciągnięta od innych. Podczas jazdy te luźniejsze szprychy pracują inaczej od naciągniętych. Czyli mogą się inaczej wydłużać. Nawet jak zaplatasz koło z nowymi szprychami to niewielkie różnice występują i czasami (szczególnie w starszych kołach) wystające szprychy z obręczy, które mogłyby przebić dętkę trzeba zeszlifować. Więc albo masz u siebie takie zeszlifowane szprychy, albo naciągnęły się pod wpływem używania, wg mnie. Fabrycznie szprychy (jednakowy typ) są tej samej długości.