ProMatio Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Witam, mam pytanie odnośnie smarowania piast, ostatnio gdy pomagałem przy rowerze, doszło do ciekawej sytuacji której nie do końca rozumiem. Podczas smarowania piast kolega po nasmarowaniu i włożeniu kulek popsikał wszystko WD40! Według niego smar po jakimś czasie się wysusza a to ma spowolnić ten proces Niewiem wsumie co o tym myśleć, czy jest to, "dopuszczalne" czy raczej to absurd Zastanawia mnie czy ten smar poprostu nie wypłynie i nie zastrze się łożysko Jakby co to był to jakiś smar do łożysk wysoko obrotowych
Gość Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Kolega fachowiec niech sobie tak dalej "smaruje". Głupota... i tyle.
Nemrod Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 WD zawiera rozpuszczalnik, który odparowuje. Jednak zanim to zrobi wypłucze zawsze trochę wcześniej nałożonego smaru. Także cytując kolegę wyżej "Głupota...i tyle."
Gość Opublikowano 10 Maja 2018 Opublikowano 10 Maja 2018 Ciekawa metoda. Posmarować i wypłukać smar. Człowiek całe życie się uczy P.S. Nie dawaj koledze roweru na serwis.
ProMatio Opublikowano 10 Maja 2018 Autor Opublikowano 10 Maja 2018 Hmmm, najciekawsze jest to że robi to już od kilku lat a piasty jak nowe, i ciekawe jakim cudem to u niego funkcjonuje
Pietern Opublikowano 10 Maja 2018 Opublikowano 10 Maja 2018 (edytowane) Myślę, że kluczem będzie wieloznaczność słowa "popsikał". Ja to wziąłem dosłownie, czyli gościu zrobił tak, jak trzeba wyczyścił, nałożył smar i kulki, a potem psiknął z wierzchu jak perfumom. Wtedy to jest dziwactwo. A jeżeli "popsikał" rozumieć, że polał solidnie, to wtedy jest głupota. Pomogłem? Edytowane 10 Maja 2018 przez Pietern
ProMatio Opublikowano 10 Maja 2018 Autor Opublikowano 10 Maja 2018 2 minuty temu, Pietern napisał: Myślę, że kluczem będzie wieloznaczność słowa "popsikał". Ja to wziąłem dosłownie, czyli gościu zrobił tak, jak trzeba wyczyścił, nałożył smar i kulki, a potem psiknął z wierzchu jak perfumom. Wtedy to jest dziwactwo. A jeżeli "popsikał" rozumieć, że polał solidnie, to wtedy jest głupota. Pomogłem? Czy dziwactwo, czy głupota jednak jakoś to działa, ale cóż każdy inaczej praktykuje niektóre, z pozoru nawet najbardziej błahe czynności. Owszem może być i tak jak napisałeś ale tego jak jest naprawdę chyba się nie dowiem.. Kolega podobno robi tak bo go dziadek tego nauczył
Gość Opublikowano 10 Maja 2018 Opublikowano 10 Maja 2018 17 minut temu, ProMatio napisał: Czy dziwactwo, czy głupota jednak jakoś to działa, ale cóż każdy inaczej praktykuje niektóre, z pozoru nawet najbardziej błahe czynności. Owszem może być i tak jak napisałeś ale tego jak jest naprawdę chyba się nie dowiem.. Kolega podobno robi tak bo go dziadek tego nauczył Dobry smar nie wysycha... Dziadek może używa jakiegoś starego smaru LT. Psikanie WD-40 na jakiekolwiek łożyska w rowerze jest totalnie bez sensu w dobie tak dobrych smarów specjalistycznych.
Gość Opublikowano 10 Maja 2018 Opublikowano 10 Maja 2018 40 minut temu, ProMatio napisał: Kolega podobno robi tak bo go dziadek tego nauczył Coś Ci opowiem... Pewna dziewczyna wyszła za pewnego chłopaka i na pierwszy wspólny obiad zrobiła mu schabowe... Chłopak patrzy na talerz i pyta: - Kochanie, dlaczego ty te kotlety tak poobcinałaś na okrągło? - Sama nie wiem, ale moja mama tak robiła... Dziewczyna zaczęła się zastanawiać i poszła do mamy. - Mamo, dlaczego jak robisz schabowe, to je tak obcinasz na okragło? - Córeczko, babcia tak robiła i ja tez tak robię... Dziewczyna nie dała za wygraną i poszła do babci. - Babciu, dlaczego jak robiłaś schabowe, to je tak obcinałaś na okragło? - BO MIAŁAM ZA MAŁĄ PATELNIĘ.
Red Opublikowano 10 Maja 2018 Opublikowano 10 Maja 2018 19 godzin temu, ProMatio napisał: Podczas smarowania piast kolega po nasmarowaniu i włożeniu kulek popsikał wszystko WD40! Według niego smar po jakimś czasie się wysusza a to ma spowolnić ten proces A według mnie niech zmieni smar. A jeśli jego dziadek tak robił to prawdopodobnie używał towotu a on praktycznie nadaje się tylko do konserwacji.
Rekomendowane odpowiedzi