Piotras Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Witam wszystkich forumowiczów Jeżdziłem wcześniej rowerem crossowym póżniej mtb , a teraz chciałbym spróbować coś pokroju Merida speeder,Cube sl road ew.Giant anyroad. Byłem już ogladać Meride lecz sprzedawca odradził i zaproponował crossa ew mtb . Moja waga to 112kg , a jeżdzić zamierzam turystycznie drogami asfaltowymi ew.szuter bez żadnych sakw. Na co zwracać uwagę przy wyżej wymienionych rowerach czy dadzą radę z moją wagą.
csm-101 Opublikowano 10 Maja 2018 Opublikowano 10 Maja 2018 (edytowane) Poczytaj przede wszystkim o odpowiednich kołach. Reszta roweru ma mniejsze znaczenie. Jak największa ilość szprych, wzmacniane obręcze. Rama cieniowana w "pięćdziesięciu" miejscach prawdopodobnie wytrzyma mniej niż rama ze wzmacnianymi spawami. Poza tym 112 kg to żadna straszna waga jak na rower. Wystarczy nie kupować rowerów z marketu przy takiej wadze, odrobinę poczytać dobrać rower i jazda. Edytowane 10 Maja 2018 przez csm-101 1
Gość Opublikowano 10 Maja 2018 Opublikowano 10 Maja 2018 Musisz zmienić... sprzedawcę Ja nie widzę przeciwwskazań. Za pewne nie będziesz tym rowerem skakał i jeździł po nie wiadomo czym. Jeśli po zakupie okaże się, że często będziesz musiał centrowac koła (w co wątpię), to sprawisz sobie z czasem mocniejsze i po temacie.
Andrzej Sawicki Opublikowano 10 Maja 2018 Opublikowano 10 Maja 2018 (edytowane) Większość producentów podaje łączną dopuszczalną wagę człowieka i roweru w okolicy 130 kg. Tańsze rowery praktycznie zawsze mają mocne koła po 32 szprych. Rower MTB byłby pewniejszy, bo z jeszcze wzmocnionymi kołami, ale jeśli nie wybierasz się w ciężki teren, to nie ma powodu. Dobry gravel spokojnie ogarnie Twoją wagę. Najważniejsze to dobrać rozmiar i siodełko, aby było wygodnie. Edytowane 10 Maja 2018 przez Andrzej Sawicki
Rekomendowane odpowiedzi