dzon random Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Witam. Moze ktos poradzi. Chodzi o porownanie dwoch ram w tym samym rozmiarze xl lecz jedna na kolach 26 a druga 27.5. Czy bedzie jakas duza roznica przy 27.5 bo chce kupic rower a nie mam mozliwosci sie do niego przymierzyc. Na starym x3 jezdi mi sie wygodnie i takiej ramy szukam stad moje pytanie. https://www.kross.pl/pl/2017/mtb/hexagon-r6 https://www.kross.pl/pl/mtb-26/hexagon-x3 Pozdrawiam.
Gość Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 (edytowane) Przecież masz tam podane wszystkie wymiary wiec skąd to pytanie? Ile masz wzrostu? Ogólnie mówiąc R6 będzie krótsza ale wyższa niż X3 przez co pozycja na rowerze będzie nieco bardziej skierowana ku górze. Edytowane 9 Maja 2018 przez Gość
dzon random Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Opublikowano 9 Maja 2018 53 minuty temu, PrzeLuka napisał: Przecież masz tam podane wszystkie wymiary wiec skąd to pytanie? Ile masz wzrostu? Ogólnie mówiąc R6 będzie krótsza ale wyższa niż X3 przez co pozycja na rowerze będzie nieco bardziej skierowana ku górze. Mam okolo 186 cm. A pytanie stad bo zastanawial mnie wplyw rozmiaru kol. Czy wogule ma jakies wieksze znaczenie przy tym porownaniu. Ogulnie mam problem z wyborem roweru. Zadna rama z mierzonych jakos mi nie lezy.Dlatego mysle o czyms najbardziej zblizonym do tego co mam.
Gość Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Przy Twoim wzroście koło aż takiego znaczenia nie ma. Wyobraź to sobie tak... Siodło wyżej i bliżej ku rurze górnej. Podobnie kierownica. Różnice w wymiarach nie są jakieś mega radykalne a kąty te same wiec geometria powinna Ci odpowiadać. To jak kupowanie garnituru bez przymiarki. Wymiary są spoko ale czy będzie pasować pewności nie masz. Długość nogi po wewnętrznej od pachwiny do podłogi jeszcze mi podaj.
dzon random Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Opublikowano 9 Maja 2018 2 godziny temu, PrzeLuka napisał: Przy Twoim wzroście koło aż takiego znaczenia nie ma. Wyobraź to sobie tak... Siodło wyżej i bliżej ku rurze górnej. Podobnie kierownica. Różnice w wymiarach nie są jakieś mega radykalne a kąty te same wiec geometria powinna Ci odpowiadać. To jak kupowanie garnituru bez przymiarki. Wymiary są spoko ale czy będzie pasować pewności nie masz. Długość nogi po wewnętrznej od pachwiny do podłogi jeszcze mi podaj. Okolo 86cm do klejnotow.
Gość Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 (edytowane) Z tabeli wynika, iż rama dla Ciebie to 19" max 21"... ale tabela tabelą a życie życiem. Albo kupujesz w ślepo albo przymiarka... Nie ma innej możliwości. Edytowane 9 Maja 2018 przez Gość
dzon random Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Opublikowano 9 Maja 2018 16 minut temu, PrzeLuka napisał: Z tabeli wynika, iż rama dla Ciebie to 19" max 21"... ale tabela tabelą a życie życiem. Albo kupujesz w ślepo albo przymiarka... Nie ma innej możliwości. Przymierzyc nie mam jak bo to rocznik 2017 u mnie niedostepny. A w ciemno to troche lipa. Dlatego myslalem ze moze tu ktos mnie pokieruje na tak lub nie.
Gość Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 (edytowane) Ile mogłem tyle pomogłem. Geometrie i wymiary obydwu ram znasz, wiec decyzja należy do Ciebie. Ja przy wzroście 178 cm i nodze 86 cm jeżdżę na M tj. 19". Edytowane 9 Maja 2018 przez Gość
dzon random Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Opublikowano 9 Maja 2018 15 minut temu, PrzeLuka napisał: Ile mogłem tyle pomogłem. Geometrie i wymiary obydwu ram znasz, wiec decyzja należy do Ciebie. Ja przy wzroście 178 cm i nodze 86 cm jeżdżę na M tj. 19". A powiedz mi jak juz zaryzykowac to zdecydowac sie na rame L? I ewentualnie korygowac sztyca lub mostkiem. Ogulnie ktory rozmiar ramy w tym przypadku jest bardziej ze tak powiem mozliwy w skonfigurowaniu?
Gość Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Powinieneś wybrać rozmiar i wymiary ramy najbardziej zbliżone do obecnie używanej jeśli Ci odpowiada. Z racji tego że rower będzie wyższy i biorąc pod uwagę Twoje wymiary to na logikę biorąc L powinna być dobra ale czy będzie tego Ci nie zagwarantuje. Przed zakupem dzwoń do sprzedawcy i zapytaj o wysokość rury górnej oczywiście z wpiętymi kołami (w miejscu łączenia górnej z podsiodłówką i główką ramy). Rura górna nie może ugniatać Ci krocza gdy masz rower między nogami z tyłkiem przy siodle. Brak luzu rama za duża. Za duży luz rama za mała. Potem nawet kawałek kija można ustawić na wzór rury górnej i sprawdzić. Nic więcej nie wymyśle.
dzon random Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Opublikowano 9 Maja 2018 5 minut temu, PrzeLuka napisał: Powinieneś wybrać rozmiar i wymiary ramy najbardziej zbliżone do obecnie używanej jeśli Ci odpowiada. Z racji tego że rower będzie wyższy i biorąc pod uwagę Twoje wymiary to na logikę biorąc L powinna być dobra ale czy będzie tego Ci nie zagwarantuje. Przed zakupem dzwoń do sprzedawcy i zapytaj o wysokość rury górnej oczywiście z wpiętymi kołami (w miejscu łączenia górnej z podsiodłówką i główką ramy). Rura górna nie może ugniatać Ci krocza gdy masz rower między nogami z tyłkiem przy siodle. Brak luzu rama za duża. Za duży luz rama za mała. Potem nawet kawałek kija można ustawić na wzór rury górnej i sprawdzić. Nic więcej nie wymyśle. Ok. Tak zrobie. Dzieki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi