Skocz do zawartości

Chiński Carbon

mateuszP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na aliexpres oraz olxie pojawia się coraz więcej karbonowych kierownic do mtb, pomijając podrobki można napodkac kilka egzotycznych marek np ulicyc . I tu pytanie czy ktoś użytkuje takiego lub podobnego chinola ?

Opublikowano

Ja ze swojej strony mogę polecić firmę FLYXII bo budowałem koła na ich obręczach i po paru tysiącach kilometrów przejechanym po polskich drogach nie mogę powiedzieć ani jednego złego słowa.

Z drugiej strony czy zdecydowałbym się na kupno kierownicy karbonowej od kolegów zza wielkiego muru... chyba jednak nie. Wolałbym odchudzić jakąś inną część o te 80g niż ryzykować :)

• Pomógł 1
Opublikowano

Mam od roku założona kierownicę do szosy w karbonie i jest ok... sztyca carbonowa też moje słuszne 88kg wytrzymuje
w MTB mam mostek/Kierownica/Sztyca wszystko z 
Betty's Carbon Fiber Bicycle Accessories  - jest ok
Ale muszę przyznać ze jedną kierownicę połamałem. Tyle że w tym też było trochę mojej winy, dokręcałem na oko bez klucza dynamometrycznego (w pewnym momencie był mały trzask, ale myślałem że to piasek trzeszczy), a kierownica złamała się po zaliczeniu 3 gleb na bardzo błotnistym maratonie, za 4 razem poleciałem całym sobą na kierownicę.... no i puściła 
Tak to wygląda po złamaniu

po założeniu kolejnej kierownicy jest ok.

• Pomógł 2
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Ja dla odmiany mam zalozony widelec karbonowy mtb z aliexpres i tez zlego slowa powiedziec o nim nie moge. Pełny karbon (rura i wideł) na osi qr15 tyrany po asfalcie i lasach. Wg mnie to wszystko klepane jest w jednej fabryce i oklejane juz indywidualnie z tad tyle roznych "firm". Wizualnie to jeden piernik jest :) osobiscie sugerowalem sie kolorem przy zakupie zeby pasowalo do reszty i opiniami innych. Cena tez byla brana pod uwage, nie przebierałem w najtanszych ofertach.

Edytowane przez Eldo
Opublikowano

Mam kierownicę RXL SL PRO 720mm w karbonie 3k i po 3 miesiącach jazdy żadnych pęknięć czy trzasków. Ważę 100kg przez co kierownica przyjmuje dosyć spory ciężar ale jak narazie bez problemów. Kupiłem głównie ze względów wizualnych bo pasowała do mojego krossa (czarny mat i niebieski). Jestem bardzo zadowolony i w przyszłym miesiącu zamawiam sztycę w takim samym malowaniu.

• Pomógł 1
Opublikowano

Odradzam kupowanie podróbek znanych marek na aliexpress. Często są to badziewia niebezpieczne dla zdrowia. Za to jest wielu producentów chińskich, którzy pod własną marką produkują bardzo dobre i wytrzymałe elementy karbonowe. Trzeba tylko dokładnie zapoznać się z ofertą lub dopytać na komunikatorze,bo czasem okazuje się, że karbonowe to jest tylko malowanie lub powłoka, a dany elementy jest np. aluminiowy. Być może waga może coś podpowiedzieć, ale lepiej być czujnym. Ja zrobiłem się tak na karbonowym mostku, który w rzeczywistości okazał się aluminiowym pokrytym warstwa karbonu. Waga 90mm to prawie 160g. Taki karbon ;)

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, arturo0220 napisał:

Mam kierownicę RXL SL PRO 720mm w karbonie 

dokładnie tej samej marki mam widelec B| 

dfd91a7f3d2a6d59med.jpg

2f683d557d79af4amed.jpg

Przeglądając Alliexpress była to jedna z droższych ofert w przypadku widelców (coś ok 450pln). Opinie były pozytywne więc się zdecydowałem i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Nie ma dużo ogłoszeń tej marki, może i dobrze...Kolorystycznie sam oceń czy spasował :D

Po ok 2mc-ach tyrania oceniam jakość produktu RXL SL 10/10

Edytowane przez Eldo
Opublikowano
46 minut temu, Eldo napisał:

przypadku widelców (coś ok 450pln).

Cło nie ścigało ciebie ?

Opublikowano

Właśnie nie, sam się zdziwiłem....pozytywnie ^_^ ale paczka zapakowana perfekcyjnie ! Nie przypominam sobie żeby mi z PL ktoś przysłał tak solidnie zapakowaną rzecz. 

Opublikowano
Dnia 14.8.2017 o 19:25, GBike napisał:

Cło nie ścigało ciebie ?

Opłata cła dotyczy zakupów powyżej 150 EUR. Dodatkowo zakupy do 22 EUR są zwolnione z VAT-u, a do 45 EUR prawdopodobnie bedą zwolnione z VAT-u, pod warunkiem, że Chińczycy na deklaracji celnej zaznaczą, z ejest to " Gift (prezent)" - co nota bene robią często ;) 

Dnia 14.8.2017 o 18:38, Eldo napisał:

Przeglądając Alliexpress była to jedna z droższych ofert w przypadku widelców (coś ok 450pln)

Czy urzad celny kazał opłacić Ci VAT?

Opublikowano

Nie doplacałem nic,  w historii śledzenia paczki była wzmianka o urzędzie celnym  z tego co pamiętam i tyle w temacie. 

Paczkę dostarczył listonosz normalnie jak każda inna bez dopłat itp. 

Opublikowano

Jeśli chodzi o cło jak kupujemy z Chin pobierana jest kwota gdy wartość paczki przekracza 500zl do tej kwoty nie mamy żadnych dodatkowych kosztów

Wysłane z mojego HUAWEI NXT-L29 przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Nabyłem testowo nową kierownice do szosy tej samej marki co mam widelec RXS SL i jak narazie jestem bardzo zadowolony. Co prawda kupiłem ją okazyjnie w PL ale na 100% przyszła z PRC więc jeden piernik tylko kwestia czasu ;)

Kierownica robi wrażenie solidnej podobnie jak widelec który używam już dosyć długo. 

5ffea1c9c76d5e7cgen.jpg

Edytowane przez Eldo
  • Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam

Mam pytanie odnośnie zakupu u frjendów z chin :) Interesuje mnie zakup kompletu kół do szosy aero, mają być to koła w karbonie stożek 50 mm - 20 i 24 szprychy. Podpowiedzcie mi od jakiego sprzedawcy - sklepu najlepiej i najpewniej zakupić takie kółeczka ? Jest tego bardzo dużo na ali i tak jak ktoś wcześniej napisał trzeba kupować u sprawdzonych sprzedawców. Jak jest ze cłem i vatem ? W razie czego można to jakoś obejść ? Czy w ogóle gra warta będzie świeczki z tymi kołami ? Z góry dziękuje za odpowiedz :)

Opublikowano (edytowane)

Polecacie poniższych sprzedawców? Chciałbym kupić do szosy lemondkę i sztycę, może nawet mostek ale trochę boję się o jakość tych wyrobów.

Jullia's Carbon Bike Part Store
Betty's Carbon Fiber Bicycle Accessories

Myślałem też, żeby sztycę kupić na flyxii, a lemondkę zwykła z alu.
Ewentualnie poniższa by mi bardzo pasowała kolorystycznie, ale rozumiem że takimi upodobnionymi do innych producentów nie warto sobie zawracać głowy?

EC90 Full Carbon

Edytowane przez piterrrxd
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 19.04.2017 o 06:11, Roger napisał:

Ja ze swojej strony mogę polecić firmę FLYXII bo budowałem koła na ich obręczach i po paru tysiącach kilometrów przejechanym po polskich drogach nie mogę powiedzieć ani jednego złego słowa.

Z drugiej strony czy zdecydowałbym się na kupno kierownicy karbonowej od kolegów zza wielkiego muru... chyba jednak nie. Wolałbym odchudzić jakąś inną część o te 80g niż ryzykować :)

Kuszą mnie właśnie od nich obręcze, właściwie tylko z pozytywnymi opiniami się spotkałem. O ile dobrze kojarzę, rowery Konwa mają od nich ramy. Nadal jeździsz na Flyxii? Wiesz może, czy mają też obręcze pod tarcze? Bo na ich stronie nic nie jest napisane.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 24.05.2018 o 22:12, Kapral napisał:

Kuszą mnie właśnie od nich obręcze, właściwie tylko z pozytywnymi opiniami się spotkałem. O ile dobrze kojarzę, rowery Konwa mają od nich ramy. Nadal jeździsz na Flyxii? Wiesz może, czy mają też obręcze pod tarcze? Bo na ich stronie nic nie jest napisane.

Ja mogę ich tylko polecić. Na swoich mam już nalatane pod 10 tysięcy kilometrów a nie potrzebowały nawet centrowania. Fakt składał mi je magik Bogdan Jaworski z https://www.facebook.com/JaworRowerSerwis/ ale nic się z nimi nie dzieje. Dobiłem je już wiele razy na dziurach, przebijałem opony i katowałem na zjazdach w Gorach Sowich - bez problemów.

Jedyny minus - nie hamują na mokro ale podejrzewam, że ze wszystkimi karbonami tak jest :) 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ulicyc carbon, niewiem czy to chinski czy jaki ale wiem ze jest ok, jezdze na niej od pol roku, szosa las, gory, skakanie ze schodow itp, moja waga to 70 kg, kierownica nie trzeszczy nie ma luzu nie odkrztalca sie, cena 150 pln okolo na allegro.

Opublikowano
W dniu 9.10.2017 o 16:42, Eldo napisał:

Nabyłem testowo nową kierownice do szosy tej samej marki co mam widelec RXS SL i jak narazie jestem bardzo zadowolony. Co prawda kupiłem ją okazyjnie w PL ale na 100% przyszła z PRC więc jeden piernik tylko kwestia czasu ;)

Kierownica robi wrażenie solidnej podobnie jak widelec który używam już dosyć długo. 

5ffea1c9c76d5e7cgen.jpg

Eldo i jak wrażenia po roku? warto?