Skocz do zawartości

Różnica w blatach 2s i 3s

imrahil

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Mam problem ze znalezieniem odpowiedzi na pytanie: Jaka jest ,,techniczna" różnica w blatach do korby przeznaczonej do napędu 2s a 3s.

Planuje przejść z napędu 1x10 na 2x10. Co do szczegółów,w wygląda to następująco: kaseta: Tiagra CS-HG500 11-34 , łańcuch: SHIMANO Deore CN-HG54, korba: XTR FC-970 + blaty XTRa z ww. korby: 34 i 22. Będzie to działać? 

Opublikowano

Jedyna różnica to bolec na zębatce przy korbie, który zapobiega klinowaniu się łańcucha gdy spadnie. Tak to nie ma różnic. Możesz montować, będzie działać.

Przy korbie 2x i 3x może być inna linia łańcucha ale tego już nie jestem pewien.

• Pomógł 1
Opublikowano
2 godziny temu, Puncu napisał:

Jedyna różnica to bolec na zębatce przy korbie, który zapobiega klinowaniu się łańcucha gdy spadnie. Tak to nie ma różnic. Możesz montować, będzie działać.

Przy korbie 2x i 3x może być inna linia łańcucha ale tego już nie jestem pewien.

Mam korbę 3x przerobiona na 2x i linia łańcucha jest identyczna jak przy korbie 2x... Miałem takową założoną testowo na 2h.

Opublikowano

6 godzin temu, Puncu napisał:

Jedyna różnica to bolec na zębatce przy korbie, który zapobiega klinowaniu się łańcucha gdy spadnie.

Nie ma różnicy, bo i w systemie 3s i 2s największa zebatka ma bolec... :)