Ędóro Ekspyrt Opublikowano 7 Maja 2018 Opublikowano 7 Maja 2018 (edytowane) Cześć. Posiadam przerzutkę tylną Shimano Deore XT RD-M772. Od pewnego czasu przygotowuje rower do sprzedania i dlatego odkręciłem przerzutkę by ją dokładnie wyczyścić ( z zewnątrz). Gdy później dokręciłem ją spowrotem okazało się że nie napina wogule łańcucha. Sprawdzałem na internecie ale nie znalazłem odpowiedzi dlaczego tak się stało. Może wy mi pomożecie. Pozdrawiam! 😃 Edytowane 7 Maja 2018 przez Ędóro Ekspyrt
Gość Opublikowano 7 Maja 2018 Opublikowano 7 Maja 2018 (edytowane) Wózek jest luźny? Wygląda jak by wisiał swobodnie. Obstawiam sprężynę napinająca wózka może tylko wyskoczyła lub pękła. Musisz rozebrać 🤔 P.S. w ogóle Edytowane 7 Maja 2018 przez Gość
Franz Mauer Opublikowano 7 Maja 2018 Opublikowano 7 Maja 2018 A załóż prawidłowo łańcuch na ramieniu przerzutki. Między ramionami wózka między kółeczkami jest poprzeczna blaszka i nad nią, a nie pod nią winien iść łańcuch 😉 Potem ponownie napnij linkę i ustaw przerzutkę.
Ędóro Ekspyrt Opublikowano 7 Maja 2018 Autor Opublikowano 7 Maja 2018 17 minut temu, Franz Mauer napisał: A załóż prawidłowo łańcuch na ramieniu przerzutki. Między ramionami wózka między kółeczkami jest poprzeczna blaszka i nad nią, a nie pod nią winien iść łańcuch 😉 Potem ponownie napnij linkę i ustaw przerzutkę. Spróbuje 27 minut temu, PrzeLuka napisał: Wózek jest luźny? Wygląda jak by wisiał swobodnie. Obstawiam sprężynę napinająca wózka może się tylko wyskoczyła lub pękła. Musisz rozebrać 🤔 P.S. w ogóle Zaglądałem do środka i okazało się że sprężyna nie wygląda zbyt dobrze
Gość Opublikowano 7 Maja 2018 Opublikowano 7 Maja 2018 Trochę zmęczona ale mimo wszystko powinna choć odrobinę napinać łańcuch.
Ędóro Ekspyrt Opublikowano 7 Maja 2018 Autor Opublikowano 7 Maja 2018 (edytowane) 15 minut temu, PrzeLuka napisał: Trochę zmęczona ale mimo wszystko powinna choć odrobinę napinać łańcuch. No zmęczona i widziałeś jak napina chyba do wymiany? Edytowane 7 Maja 2018 przez Ędóro Ekspyrt
Gość Opublikowano 7 Maja 2018 Opublikowano 7 Maja 2018 No raczej tak. Powyginana to i pewnie wypadła z zaczepu stąd ten "zwis".
Ędóro Ekspyrt Opublikowano 7 Maja 2018 Autor Opublikowano 7 Maja 2018 Oriętujecie się gdzie można kupić taką sprężynę? 😕
Puncu Opublikowano 8 Maja 2018 Opublikowano 8 Maja 2018 Możliwe też że się obróciła. Często słysze ten przypadek. Mi się nigdy nie udało. Zmontuj to prawidłowo i zobacz czy działa.
TomG80 Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Żeby rozwalić/obrócić taką sprężynę, trzeba nie lada talentu - to naprawdę mocna bestia jest. Moim zdaniem przerzutka po prostu została źle złożona i tyle. Trzeba ją rozebrać, dopilnować podczas ponownego montażu, aby końcówki sprężyny były włożone w odpowiednie otwory z korpusie przerzutki oraz z korpusie wózka, a następnie skręcić. Należy pamiętać, aby posmarować sprężyną smarem stałym, aby zapobiec jej skrzypieniu w późniejszym okresie eksploatacji.
Zbysio Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 36 minut temu, TomG80 napisał: Żeby rozwalić/obrócić taką sprężynę, trzeba nie lada talentu - to naprawdę mocna bestia jest. Moim zdaniem przerzutka po prostu została źle złożona i tyle. Trzeba ją rozebrać, dopilnować podczas ponownego montażu, aby końcówki sprężyny były włożone w odpowiednie otwory z korpusie przerzutki oraz z korpusie wózka, a następnie skręcić. Należy pamiętać, aby posmarować sprężyną smarem stałym, aby zapobiec jej skrzypieniu w późniejszym okresie eksploatacji. Do smaru "stałego" przyklei się wszystko co znajdzie się w okolicy przerzutki. Moim zdaniem lepszym pomysłem by było zastosowanie jakiegoś rzadliego w sprayu.
TomG80 Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Ja mam na myśli sprężynę napinającą wózek przerzutki, która jest względnie szczelnie zamknięta w tulei osi obrotu wózka, a nie sprężynę, która odpowiedzialna jest za zrzucanie biegów - tej faktycznie bym nie smarował. Oryginalnie sprężyna napinająca wózek przerzutki posmarowana jest fabrycznym zielonym stałym smarem Shimano.
Zbysio Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Teraz, TomG80 napisał: Ja mam na myśli sprężynę napinającą wózek przerzutki, które jest względnie szczelnie zamknięta w tulei osi obrotu wózka, a nie sprężynę, która odpowiedzialna jest za zrzucanie biegów - tej faktycznie bym nie smarował. Nie domówienie. Masz rację. Ale ja i tak staram się unikać smarów stałych. Wolę 2 razy psiknąć niż raz czyścić.
Rekomendowane odpowiedzi