Vomalio Opublikowano 7 Maja 2018 Opublikowano 7 Maja 2018 Cześć Planuję wymianę chociaż części napędu w moim rowerze, bo jest on już dosyć wyjechany. Kupiłem używkę z dosyć zmienionym napędem, tj. korba shimano fc-4500 (przerobiona na jednoblatową, w sumie nie wiem czemu :P). Support bliżej nie określony, przerzutka tył to jakaś stara tiagra (napęd 1x9) Głównie chciałbym wymienić wkład supportu - aktualny wydaje się już zużyty, bo przy mocniejszym nacisku na korbę słychać metaliczny dźwięk. Poza tym, tarcza korby jest też już dosyć zużyta i wygląda jakby chciała przejść na emeryturę. Powstaje tutaj najważniejsze pytanie - jest sens kupować nowy blat do aktualnej korby? Przyznam że chciałbym pójść możliwie jak najbardziej po kosztach. Kaseta też swoje najlepsze czasy ma już za sobą. Chciałbym ją zmienić na taką ze zdejmowanymi blatami (aktualna umożliwia tylko zdjęcie dwóch najmniejszych :|). Najlepiej właśnie na 9 przełożeń co by nie zmieniać specjalnie dużo w napędzie. No i gwóźdź programu, łańcuch. Nie mam bladego pojęcia czym one się od siebie różnią, ale widzę że są dosyć duże rozbieżności w cenie. Z tym chciałbym zamknąć się powiedzmy w 70-100 złotych, ale jeśli te powiedzmy za 50zł są też dobre to nawet lepiej. Umiejętności jako takie mam, klucze w większości też gdzieś tam znajdę. Tylko nie chce wydać bez sensu kasy, bo sam rower kosztował mnie 1200zł, a jak widziałem to tego typu korby są po 300-400zł Jeśli potrzebne są jakieś bardziej konkretne dane dot. modelu korby czy supportu to proszę o informację gdzie to odnaleźć, bo zgłupiałem patrząc na oznaczenia
Zbysio Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 Support jak wyjmiesz to będzie napisana na nim długość albo zwyczajnie weźmiesz na wzór do rowerowego. Łańcuch... Ja bym kupił taki na jaki Cię stać w danej chwili + przymiar i narazie objedziesz. Jak wymienisz kasete i będziesz pilnował łańcucha to pojeździ troche. Natomiast w sprawie korby to nie wiem co Ci powiedzieć. Jak chcesz po kosztach to wymień zębatke (jeśli jest taka możliwość) i jazda dalej.
Vomalio Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Opublikowano 14 Maja 2018 Support to Shimano SM-BB9000, wyjąć go nie bardzo mam jak, bo nie mam adaptera shimano pod to Wyszło na to że łańcuch wziąłem z kmc 9.93, przeczyściłem wszystko i na ten moment jakoś działa, zobaczymy co będzie po dłuższych jazdach. Niemniej w gnieździe supportu jest sporo syfu ( nie mogę go się pozbyć z w/w powodów ) a i przy łożyskach supportu jest syf. Jest sens i jakaś opcja ratowania go, czy nie bardzo? A no i jeszcze jedno, wyciąganie korby to straszna męczarnia. Musiałem ją gumowym młotkiem potraktować bo nie chciała się ruszyć z miejsca, tak ma być czy coś jest nie tak?
Zbysio Opublikowano 14 Maja 2018 Opublikowano 14 Maja 2018 To dobrze, że ciasno siedzi. Ja bym kupił taki sam support i po sprawie.
Vomalio Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Opublikowano 14 Maja 2018 Raczej ciężko dostać ten konkretny support, ma już swoje lata
Vomalio Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Opublikowano 14 Maja 2018 (edytowane) Dokładnie ten. Chyba napis na nim się nie myli, no nie? Jak widzisz jest niedostępny, nie widziałem go też nigdzie indziej na necie. Myślałem żeby pójść w coś takiego - https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-accent-bb-ex-pro-pd1643/?v_Id=25220 Tylko znowu - nie wiem czy będzie to pasować. No i najważniejsze, czy nie będzie wymagał kolejnego głupiego adaptera jak ten aktualny. Edytowane 14 Maja 2018 przez Vomalio
Vomalio Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Opublikowano 15 Maja 2018 O, nie znałem tego sklepu. Dziękuję
Rekomendowane odpowiedzi