Skocz do zawartości

Kellys TNT30 luźny pierścień przy widelcu

faces_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Rower posiadam od około 2 miesięcy. W sobotę zauważyłem że pierścień (zaznaczony na zdjęciu) jest luźny. W tym momencie nie wiem czy tak ma być czy coś uległo uszkodzeniu? Wcześniej nie zwróciłem uwagi na to czy pierścień ten był luźny.

Rowerem już trochę pojeździłem, głównie Biskupia Kopa i mały singletrack w Głuchołazach.

6377350000_1525679460_thumb.jpg

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Opublikowano

Poluzuj mostek, dokręć kapsel, dokręć mostek. 

Opublikowano

Naciśniej klamkę hamulcową z przodu i jeśli masz blokadę widelca to ją włacz, tak aby zablokować przednie koło. Chwyć palcami w okolice tego widelca i krótkimi ruchami w przód i w tył sprawdź czy nie masz tam luzu. Potem unieś lekko koło przód roweru do góry i sprawdź czy góra/dół nie ma luzy w tym miejscu. Jeśłi nie to wszystko jest ok. Niektóre rowery maja tene element nieruchomy, a niektóre ruchomy :)

Jeśli poczujesz luz to zrób tak jak wskazuje @Zbysio .

Opublikowano

Dziękuję. Zaraz po przyjściu z pracy sprawdzę. Ale nie mogłem już wytrzymać i teraz opisałem problem. Blokady widelca nie ma. Oczywiście sprawdzę czy nie ma luzów. Dobrze wiedzieć, że niektóre rowery mają luźny ten pierścień.

Opublikowano

Możesz też profilaktycznie odkręcić mostek i dociągnąć delikatnie śrubkę kapsla to może ewentualny luz skasujesz. Tylko nie za mocno, aby koło bez problemu dało się skręcić naboki (bez oporów)

Opublikowano
32 minuty temu, Franz Mauer napisał:

Możesz też profilaktycznie odkręcić mostek i dociągnąć delikatnie śrubkę kapsla to może ewentualny luz skasujesz. Tylko nie za mocno, aby koło bez problemu dało się skręcić naboki (bez oporów)

Jasne rozumiem, film SzajBajk-a widziałem, także... zgodnie ze sztuką to zrobię. Wieczorem jak co to napiszę. Dziękuję.

Opublikowano

NIe wiem, nie widziałem co Szajbajk robił... :)

Opublikowano (edytowane)

Okej. Sprawdziłem teraz, żadnych luzów nie ma, ale... Wykręciłem cały mostek i ster także było widać łożyska. Skręciłem ponownie tak aby niebyło luzów i kierowaja swobodnie się obracała (regulacja śrubą z kapslem) i podkładka (pierścień) z tematu rusza się. Czyli ten typ tak ma. Dzięki za zainteresowanie. Pozdro.

Edytowane przez faces_pl