Skocz do zawartości

Nowy Sącz -Hel

tobaniak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanowne grono :)

Nie znam obyczajów które panują na tym forum więc jeśli coś robię nie tak to proszę o uwagi :)

Sprawa wygląda tak że wpadł mi w zimowy wieczór do głowy pomysł jak z tematu. 

Na rowerze jeździłem raczej sporadycznie więc fizycznie przygotowuję się od marca.

W tym momencie 150km robię bez większych problemów i czuję że  jest już nieźle .

Pytania mam bardziej organizacyjne :

-Co  trzeba wziąć na taką wyprawę (spać mam zamiar w hotelach , jeść w knajpach)?

-Jak najlepiej planować trasę(całą wypawę wcześniej czy lepiej spontanicznie szukać noclegu?

Może pytanie są głupie ale nie mam w tym temacie żadnego doświadczenia więc proszę o wyrozumiałość 

Opublikowano

Jeśli nie przewidujesz spania na zewnątrz to lepiej jest zaplanować trasę w oparciu o jakieś punkty orientacyjne w postaci noclegów. Musisz pamiętać, że nie każde miejsce noclegowe toleruje rowery. Więc lepiej w tej kwestii trochę się zorientować. Jak dla mnie wyżywienie to kwestia bezproblemowa, bo zawsze coś możesz kupić w sklepie. Na trasę zabierz porządne oświetlenie, zapasowe dętki jak używasz oraz podstawowe klucze. Na zmienną pogodę powinieneś wziąć łatwo dostępną odzież zmienną, abyś w każdym momencie mógł z niej skorzystać. Poza tym odzież powinna być wygodniejsza. 

Opublikowano

Z tymi noclegami tez nie tak prosto . jezeli hotel ktory jest drogi to bez problemu ale tansze kwatery turystyczne to wlasciciele nie chca wynajmowac na jedna noc zwlaszcza w sezonie . a to posciel do prania .a to nie wynajme bo zablokuje dla kogos kto na tydzien chce wynajac itd.warto wziasc swoj spiwor wtedy mozna sie dogadac ze chcesz tylko sie przespac na jedna noc bez poscieli itd 

Opublikowano

Dzięki Panowie za odpowiedź.Podzwoniłem trochę i chyba najlepsza opcja to "agroturystyki " (jakoś tak po ludzku rozmawiają :) ) z tym śpiworem to niezły pomysł. 

Wytyczyłem już wstępnie miejscowości na nocleg . teraz szukam miejsc które warto zobaczyć po drodze a to zajmuje sporo czasu .

Myślę że najlepiej jak pojadę przed wakacjami ale to zobaczymy jak czas pozwoli.