Skocz do zawartości

Jaką korbę polecacie do 300 zł ? (3x9)

GlebaCube

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaką polecacie korbę do 300 zł ?

Opublikowano

MTB , Sory nie sprecyzowałem pytania 

Opublikowano

Ok. Jeszcze drugie pytanie - jakie stopniowanie? I od razu może trzecie, te 300zł jest na samą korbę czy razem z suportem?

Opublikowano (edytowane)

Sama korba mnie interesuje , teraz mam altusa na kwadracie ale , muszę go wymienic bo przekreciłem gwing w lewym ramieniu korby przez nieuwage . Tam jest  40/30/22

i Generalnie rzecz w tym , ze nie wymieniał bym jej bo jest praktycznie nowa , ale z racji ze przekreciłem gwint to jestem do tego zmuszony , ponaddto stwierdziłem ze może jak już wymienię do dołoże pare groszy żeby wziąść coś lepszego bo altus z tego co wyczytałem to dla ludzi którzy jeżdżą troche mniej intensywnie niż ja 

Edytowane przez GlebaCube
Opublikowano

Gwint do mocowania pedału? Można to naprawić za ułamek ceny nowej korby tuleją naprawczą.

Tak czy inaczej, do 300zł za samą korbę znajdziesz od ręki FC-M4060 lub przy dobrych wiatrach FC-M6000.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Tak dokładnie , gwint . I uważasz , że do bedzie dobrze trzymało ? czy zaraz znowu urwie mi się pedał ? Po prostu chodzi mi o to czy jeżeli to bedzie kosztowało 50 zł to czy nie lepiej kupić po prostu drugą taką samą korbe 

I ta deorka ktorą mi poleciłeś będzie stu procentowo pasowała do mnie ? 
Ja mam teraz dokładnie taką SHIMANO ALTUS FC M2000 40x30x22T 175mm 

Opublikowano

Tak naprawia się gwinty w znacznie bardziej odpowiedzialnych miejscach niż jakaś korba w rowerze.

Do tych korb będziesz musiał zmienić suport, mają zupełnie inny system mocowania, ale tak, będzie pasował.

Opublikowano

Miałbym jeszcze pytanie odnośnie tej korby deore m6000 . One wszystkie są 10-rzędowe . Jeżeli mam teraz napęd 3x9 to będzie ona kompatybilna ? Wystarczy ,ze tylko suport wymienię ? 

Opublikowano (edytowane)

Tak. I tak.

Istotne jest, tak realnie, tylko to, by stopniowanie korby zgadzało się z tym, do którego przeznaczona jest przednia przerzutka.

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano

Zwróć jeszcze uwagę na długość ramion: 170 albo 175.

Opublikowano

Poszukałbym Deore FC-M590, w zestawie z suportem dorwać można za 200-250zł nówkę.

Opublikowano
5 godzin temu, Fenthin napisał:

Ale nie z tym stopniowaniem.

Może tak, ale moim zdaniem efektywniejsze będzie 44/32/22

Opublikowano

Czy mniej czy bardziej efektywne, może to się nie zgrać z przednią przerzutką. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
21 godzin temu, Fenthin napisał:

Czy mniej czy bardziej efektywne, może to się nie zgrać z przednią przerzutką. 

Dokładnie może tak być u mnie po wymianie korby na m590 44/32/24 łańcuch ocierał o dolną część wózka ze względu na konieczność podniesienia przerzutki co zaskutkowało wymianą manetki i przerzutki