Skocz do zawartości

Triban T100 upgrade napędu - podjazdy

kub3k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Posiadam Tribana T100, zrobiłem nim niewiele km póki co, jest to mój powrót na rower po wielu latach - stąd chciałem kupić coś taniego, trochę brakuje mi niskich przełożeń na podjazdach (jeżdżę po Krakowie, planuje też wybrać się gdzieś dalej jak forma wzrośnie). 

Myślałem, nad założeniem korby Tourney ale w sumie Claris nie wyjdzie dużo więcej 

Claris Corba 50x34 170mm

Przerzutka claris 2rz

Do tego klamkomanetki, zastanawiam się jaki support założyć? Oryginalnie jest kwadrat 68x122,5mm. Może BB-RS500 (link) czy BB-UN55 ?

Rowerem chce pojeździć jeszcze trochę, nazbierać części i w zimie wymienić wszystko od razu (przy okazji chciałbym się nauczyć więcej jak serwisować itp), pewnie dojdzie jeszcze zmiana z wolnobiegu na kasetę itp

Edytowane przez kub3k
Opublikowano

Wymiana wolnobiegu na kasetę = wymiana koła, bo nie opłaca się kupić piasty i przeplatać.

Opublikowano

o tym, że muszę wymienić koło to wiem już :) chce sobie na spokojnie wszystko uskładać ( co miesiąc dokupując jakąś 'cegiełkę' ) 

Opublikowano

To może siada na spokojnie i policz czy się tego nie opłaca sprzedać i dołożyć do jakiegoś nowego lub jakiejś sensownej używki. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Inne wyjście, to część elementów  używanych za nieduże pieniądze jak przerzutki i manetki. A jeżeli z tyłu min 13 nam wystarczy, to po co rezygnować z wolnobiegu (Dałem wolnobieg Sunrace 13-32 8x. ), co w nim aż tak niedobrego? Przecież ten rower nigdy nie będzie się nadawał na zawody i nie ma sensu przesadnie inwestować. Przesadnie nie, ale z głową można. Ja dołożyłem jakieś 350 w ten sposób i mam to na clarisie 2400 i jestem zadowolny. Teraz to zupełnie inna maszyna. Mam wrażenie, że klamki shimano claris wytrzymają więcej od Microshifta w tribanie 500 :)

Inny plus mojej drogi, to nauka nowych rzeczy. Trochę się trzeba było naczytać i odważyć samemu dłubać. Rower prawie nowy, a ja go rozebrałem na części, nie mając doświadczenia :)

Teraz wiem na co zwracać uwagę przy zakupie, co będę mógł zmienić i jak to mniej więcej ugryźć. Jak serwisować, jak to kurka działa - bezcenne ;)

Teraz będę dopiero gotowy na używany rower.

Edytowane przez FalconHeavy
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj właśnie zmagałem się z dużym podjazdem (Świątniki - Rzeszotary -> południe Krakowa) i albo dyspozycja dnia, albo nie wiem ale ledwo dałem radę i kilka razy musiałem się zatrzymać, po drodze minęły mnie dwie osoby na prawdziwych szosach i ich jazda wyglądała lżej.

Właśnie zaczynam szukać po allegro części, używki też spoko tylko gorzej, że ciężko mi będzie ocenić stan.

@FalconHeavy http://allegro.pl/wolnobieg-sunrace-mfe60-8-rzedowy-13-32t-shimano-i7376233336.html#thumb/1 taki?

ewentualnie w 9 biegowy http://allegro.pl/wolnobieg-sunrace-mfe90-9-rzedowy-13-32t-shimano-i7200558124.html

Kupiłem korbę Sory 2 rzędową, 50x34, jaki suport do tego?

http://allegro.pl/lozyska-suportu-miski-shimano-bb-rs500-bsa-ht2-i7163044143.html może być?

Edytowane przez kub3k