ClassyMen Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 Witam serdecznie, Jestem nowym członkiem forum i kompletnie zielonym użytkownikiem roweru szosowego. Zamierzam zakupić szosę do 4000 złotych do dłuższych wypraw, oczywiście z biegiem czasu, bo to będą moje początki. Ogólnie przede wszystkim rower ma mi się podobać i ma mieć sportowy charakter, ale też chciałbym żeby miał dobry osprzęt i służył mi na lata. Przeglądałem to forum w formie pomocy w wyborze roweru do w/w kwoty, ale jest tego bardzo dużo. Wpadł mi w oko jeden rower: http://szybkierowery.pl/produkt/sensa-romagna-comp-105/ Moje pytanie do Państwa, którzy mają duże pojecie i bagaż doświadczeń w kwestii rowerów szosowych o opinie na temat tego roweru. Czy warto go zakupić? Czy jest to dobry sprzęt? Jeżeli nie to bardzo proszę o sugestię i pomoc w wyborze innego roweru. Z góry dzięki
csm-101 Opublikowano 6 Maja 2018 Opublikowano 6 Maja 2018 Jeżeli przez sportowy charakter roweru rozumiesz rower typowy do ścigania się, z niską główką ramy to odpuść. Taka właśnie jest Sensa Romagna. Piszesz że jesteś zielony co do szosy. Wg mnie powinieneś szukać albo szosy o geometrii endurance albo gravela skoro będziesz robił dłuższe wyprawy. To co innego niż ściganie się i inny rower lepiej się sprawdzi. Poza tym skoro dopiero zaczynasz zakładam że nie jesteś porozciągany i nie muszą ale mogą boleć Cie np plecy przy dłuższej jeździe ze względu na geometrię. Ja bym najpierw określił gdzie będą odbywać się Toje wyprawy. Głównie szosa - rower endurance- czy może lubisz zjechać czasem na szuter czy w niezbyt wymagającą ścieżkę leśną - gravel.
IOO Opublikowano 6 Maja 2018 Opublikowano 6 Maja 2018 Rower: ok, osprzęt: ok, cena: całkiem dobra. Czy będziesz zadowoliny: bardzo wątpliwe. Małe wyjaśnienie. Rower ten ma agresywną geometrii i jeżeli nie jesteś przyzwyczajony do zgietej pozycji to Cię beda plecy boleć. Polecam szukać czegoś bardziej endurarace, chyba tak się pisze
Invi Opublikowano 6 Maja 2018 Opublikowano 6 Maja 2018 25 minut temu, IOO napisał: Rower ten ma agresywną geometrii i jeżeli nie jesteś przyzwyczajony do zgietej pozycji to Cię beda plecy boleć. Przez pierwszy miesiąc, do czasu wzmocnienia mięśni o jakich istnieniu wcześniej nie wiedział. Weź też pod uwagę stosunek długości rąk do nóg. Możliwe, że masz długie ręce i pozycja na "wyścigowym" rowerze niewiele będzie się różnić od endurance. Ogólnie: będziesz jeździł po ścieżkach w mieście? może być endurance. Masz zamiar jeździć na wycieczki poza miasto? może być standardowa geometria
ClassyMen Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Opublikowano 6 Maja 2018 (edytowane) Ogólnie trasy tylko asfalt. 100 - 200 km. Wiadomo, że na początku będzie ból na każdej na którą siądę. Z szosowek typu Endurace jaką byście poradzili? Canyon? Podobają mi się też Meridy Scultura i Reacto 300. Edytowane 6 Maja 2018 przez ClassyMen
ClassyMen Opublikowano 10 Maja 2018 Autor Opublikowano 10 Maja 2018 Znalazłem taki rowerek BULLS. CO sądzicie o nim? http://allegro.pl/rower-szosowy-bulls-harrier-1-105-blue-2017-i7339416678.html
LuQ Opublikowano 10 Maja 2018 Opublikowano 10 Maja 2018 Jeżeli bierzesz pod uwagę rowery używane to właśnie sprzedaję swoją szosę, rozmiar ramy 55cm, koła Mavica, komponenty Ritchey, pełna 105 tka.
Tomaszs Opublikowano 9 Listopada 2023 Opublikowano 9 Listopada 2023 Witam,chce kupić szosę sensa romagna,tylko że chodzi mi oto że na jednym sklepie internetowym piszą że rozmiar ramy 52.fabrycznie to jest 51 i że to do wzrostu 157do 168,a na drugim że od 168 do 176 ,a ja mam 165 i jak myślicie byłby dla mnie ten rozmiar ,obecnie mam rometa huragan 1 i rozmiar 47 i jest spoko ,brat ma też huragana i tylko 50 rozmiar i też jeździłem i też również spoko ,robię narazie tak po 100 do 150km na jednym wypadzie ,jak ktoś by mógł się coś wypowiedzieć
Rekomendowane odpowiedzi