Skocz do zawartości

Lordoza, a rower

TheBossterM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie rowerowe świry! Mam zamiar w przyszłym miesiącu kupić swoją pierwszą szose oraz zająć się amatorskim kolarstwem. Chcę robić treningi, ćwiczyć forme itd. Kocham jazdę na rowerze, więc chcę zrobić krok dalej. Lecz jak zwykle to w życiu bywa zbyt prosto być nie może, a mianowicie mam pogłębioną lordoze. (Tj. Przednie skrzywienie kręgosłupa w odcinku lędźwiowym) Chciałem was zapytać (do lekarza, by wszystkiego się dowiedzieć ide w przyszłym tyg bądź za dwa, a chce się wcześniej zorientować jak go wygląda) czy jazda na poziomie hmm jak to nazwać, może kolarskim czy wyczynowym (mam zamiar trenować, a z czasem wystartować w jakichś wyścigach) może pogłębić moją wadę, czy nie będzie to miało wpływu. Lekarz zalecił mi uprawianie sportu, częstsze wychodzenie z domu, basen itd. Więc napaliłem się dość na kolarstwo. Rower to jeden z nielicznych sportów, które mi pasują i sprawiają ogromną przyjemność. Dlatego pytam tutaj, bo może ktoś akurat będzie wiedział coś na ten temat. Mam nadzieję, że zamieściłem w dobrym dziale. Czytałem coś na ten temat na innych stronach, ale niezbyt mi to rozjaśniło sprawę.

PS mam 17 lat

Edytowane przez TheBossterM
Zapomniałem o jednej informacji
Opublikowano

:Ta lordoza to takie schorzenie XXI w. Rower Ci jej na pewno nie pogłębi :-). Tylko rozwój mięśni dookolnych kręgosłupa Cię uratuje:-). A w tym rower może pomóc :-).

Opublikowano

A dostałeś od neurologa zestaw ćwiczeń? Mi pomogło ich regularne robienie. Nie tylko pomagają "ustawić" kręgosłup ale też zwiększają siłę mięśni wokół kręgosłupa.

Opublikowano
W dniu 6.05.2018 o 09:11, malkontent napisał:

A dostałeś od neurologa zestaw ćwiczeń? Mi pomogło ich regularne robienie. Nie tylko pomagają "ustawić" kręgosłup ale też zwiększają siłę mięśni wokół kręgosłupa.

Oj nie, nie dostałem. Ale jak pójdę do ortopedy to zapytam o takie ćwiczenia. W każdym razie dobrze słyszeć, że rower nie pogłębi tej wady :)

Piszesz, że ci pomogły ćwiczenia, tzn wyleczyles to calkowicie? I czy trzeba chodzić na jakieś płatne rehabilitację czy kupować specjalistyczny sprzęt?

Opublikowano
26 minut temu, TheBossterM napisał:

Oj nie, nie dostałem. Ale jak pójdę do ortopedy to zapytam o takie ćwiczenia. W każdym razie dobrze słyszeć, że rower nie pogłębi tej wady :)

Piszesz, że ci pomogły ćwiczenia, tzn wyleczyles to calkowicie? I czy trzeba chodzić na jakieś płatne rehabilitację czy kupować specjalistyczny sprzęt?

Daj mi mail na pw - podeślę Ci te ćwiczenia.

Ćwiczenia były częścią leczenia, do tego trakcja kostna, terapia manualna.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

I jak tam lędźwie po szosie? :)

W moim przypadku problemy z lędźwiami można było podsumować jedną nazwą: mięsień biodrowo-lędźwiowy. Tak, jest obciążany przy rowerze a do tego, przy osłabionych mięśniach brzucha będzie przejmował ich rolę. Jego przykurcze zwiększają kąt nachylenia miednicy co zwiększa lordozę... dlatego mi fizjo zalecał jego rozciąganie + ograniczenie pozycji siedzącej, w której ten mięsień akurat się znowu przykurcza.

Więc u mnie "terapia" to: ćwiczyć m. brzucha, rozciągać biodrowo-lędźwiowy i praca przy biurku w pozycji pół-siedzącej lub stojącej. Bo oczywiście pracę mam siedzącą, a co...

Edytowane przez Grzegrzy
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 7.05.2018 o 15:12, malkontent napisał:

Daj mi mail na pw - podeślę Ci te ćwiczenia.

Ćwiczenia były częścią leczenia, do tego trakcja kostna, terapia manualna.

poproszę także o ćwiczenia na maila arek-tracz@wp.pl 

Z góry dziękuję

Teraz, arix84 napisał:

poproszę także o ćwiczenia na maila arek-tracz@wp.pl 

Z góry dziękuję

poproszę też o ćwiczenia na maila arek-tracz@wp.pl

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Nie chciałbym odkopywać tematu ale również chciałbym uzyskać ten zestaw ćwiczeń a nie jestem w stanie pisać wiadomości prywatnej.

Dziękuję mam!

Edytowane przez smileess