Berry Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 Czołem! Najpierw chciałem się przywitać z tytułu pierwszego posta na forum. Siema! Wczoraj zauważyłem okropny dźwięk szeleszczącego piasku w kasecie. Wykluczyłem piasek w piaście. Czy to normalne, że do kasety gdzieś może dostać się piach, czy mam wadliwą lub uszkodziłem przy montażu? Czy Wam to się zdarzyło i da się to skutecznie usunąć?
Zbysio Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 Podejrzewam, że jeździłeś w piaszczystym terenie i łańcuch oraz kaseta została obkłejona piachem, który dostał się do kółeczek łańcucha. Porządne czyszczenie i będzie ok.
CyclingChief Opublikowano 9 Czerwca 2018 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Warto ogarnąć cały napęd jakąś szczotką z twardym włosiem nasączoną np. benzyna ekstrakcyjną - zarówno kasetę, korbę jak i łańcuch. Następnie starannie wyczyść szmatką wszystkie zakamarki, nasmaruj łańcuch (najlepiej po kropelce na każde ogniwo) i przetrzyj ponownie prawie że do sucha. Jeżeli to nie pomoże, to dalej będziemy się zastanawiać co jest nie halo.
Rekomendowane odpowiedzi