Skocz do zawartości

29'er - Wasza opinia przy zakupie

Kokos

Rekomendowane odpowiedzi

Siema!

Potrzebuje rady, opinii, waszego spojrzenia na mój tok myślenia przy wyborze. Chcę kupić rower mtb. Od miesiąca codziennie czytam różne fora, a im dłużej to robię tym bardziej zdezorientowany jestem. Latam głównie po lesie, szutrach, leśnych duktach ale również single trackach które ostatnio zaczęły powstawać w mojej okolicy. Do tej pory jeździłem na rowerze 26", zwykły góral ze sztywnym widelcem. Lipa. Wymyśliłem, że chciałbym nowy rower z kołami 29". Mam 182 wzrostu, 90kg wagi a wewnętrzna długość nogi to około 83-84cm. Nie mam pojęcia czy będę kiedykolwiek startował w zawodach. Chciałbym aby rower pomimo tego, że nie jest przystosowany do podróżowania miał możliwość założenia bagażnika, ponieważ nie będę kupował drugiego roweru aby raz czy dwa razy do roku wybrać się na paro dniową wycieczkę z sakwami... tyle tytułem wstępu.

Chciałbym aby rower miał amor powietrzny i w sumie więcej wymagań nie mam. Wiadomo, fajnie gdyby rower miał główkę taperowaną, sztywne osie i tak dalej bo to najnowsze, kosmiczne technologie w rowerze :) Pytanie czy ja naprawdę tego potrzebuję... budżet jakim dysponuje to powiedzmy między 2 a 4 tysiące. 

Oglądałem kilka rowerów:

-Merida BIG.NINE 300 z roku 2017 - Główka T, amor powietrzny, pełna grupa deore. Cena jaką zaproponował sprzedawca 3100zł. Rozmiar M

-Kross B8 z 2016 - generalnie ma wszystko. gdzieś widziałem w cenie 3800. nie wiem czy jeszcze kupię

-Cube attention sl - nie macałem

Krossy mają trochę duże ramy L za duża, M'ka mogła być troszkę mniejsza, poza tym sprzedawca od Merid nie był przekonany do Krosa i mówił abym wziął meridę albo Cuba.

Chłopaki ja już kuźwa nie wiem co mam wybrać, za dużo tego. Z rowerami z 2016 roku coraz gorzej jest z dostępnością w moim rozmiarze. A ostatnio w sklepie w kolebce Krossa sprzedawca chciał mi wepchnąć Krossa R8 za 3500 ale to 27,5"...

ZŁOTA ZASADA 

Chłopie nigdy nie ufaj sprzedawcom jeśli ich dobrze nie znasz, najlepiej zaznajomić sobie jakiś sklep albo serwis i mieć z głowy...

Pojedź sobie do takiego sklepu, przejedź się na faworytach i sam oceń (Na różnych rozmiarach itd.)

Uważam, że nie najważniejszy jest sprzęt tylko przyjemność z jazdy, to tylko moja opinia z którą wiele osób może się nie zgodzić, ale tylko ja tak sądze...

Niestety prawda jest taka że większości ludzi chodzi o pieniądze.

Najlepiej sam przejedź się w sklepie i kup w internecie ;)

ew. możesz rower trochę "spersonalizować"

zobacz tutaj:

Nie tylko krossy, ale co do nich ja ci polecam levela b7 tam masz sztywne osie, amor powietrzyny i chyba wszystko co ci potrzebne, rama jest fajna więc ewentualnie możesz coś w nim zmienić

:D

Jaki to cudowny model Treka X Caliber za 3200 PLN ? Myślę , że ma wagę kowadła i hamulce Shimano z serii M300 z ramą zamówioną w Chinach za 80 $ ;) i całą  resztą skromnego osprzętu

Edytowane przez alfine-11

Nie ma dostępnego Treka w moim rozmiarze ramy z roku 2016. W roczniku 2017 Treki w porównaniu np. do Meridy odstają daleko w tyle. Amor sprężyna, osprzęt dużo niżej w tych samych pieniążkach a ramy Merida produkuje sama i chyba cieszą się uznaniem...