Skocz do zawartości

[Wyczerpany] przeskakujący łańcuch

PELE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie !

Zmieniłem łańcuch na nowy (sram pc951), kasety nie zmieniałem, dokładnie przeczyściłem (Sram PG 950), ale jest w dobrym stanie. zdjąłem korbę (Truvativ Firex) i wszystko w środku przeczyściłem i nasmarowałem. żadnych luzów nie ma.

Wyregulowałem przerzutki (oglądając szajbajka) i wszystko wydawało się być OK do czasu gdy na nim nie usiadłem. 

1. Gdy kręcę pedałami do tyłu to łańcuch spada niżej  ... 

2. Gdy zaczynam pedałować pod wpływem siły dzieje się to samo - łańcuch spada niżej .

Czy możliwe jest że mam coś źle wyregulowane w przerzutce tylnej (shimano XT Shadow)? 

Pozdrawiam i czekam na pomoc .😭

1.jpg

2.jpg

3.jpg

20180503_225555[1].jpg

4.jpg

5.jpg

Opublikowano (edytowane)

Pokręć jeszcze trochę śrubą baryłkową, konkretnie napnij mocniej linkę.

Godzinę temu, PELE napisał:

kasety nie zmieniałem

Ewentualnie może się okazać, że tyle w temacie.

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano (edytowane)

śrubę baryłkową mam wyregulowaną bardzo dobrze więc to niestety nie to.

Znalazłem identyczny problem :

Tylko mój mechanizm korbowy jest w dobrym stanie

Ktoś z Was miał coś podobnego ?

Edytowane przez PELE
dodanie filmu
Opublikowano

Na ostatnim zdjęciu wygląda że  wózek jest za bardzo na zewnątrz. Jeżeli łańcuch spada na mniejszą zębate to trzeba linka mocniej napisać,  tak jak pisał #Fenthin.

Opublikowano
13 godzin temu, IOO napisał:

Na ostatnim zdjęciu wygląda że  wózek jest za bardzo na zewnątrz. Jeżeli łańcuch spada na mniejszą zębate to trzeba linka mocniej napisać,  tak jak pisał #Fenthin.

20 godzin temu, Fenthin napisał:

Pokręć jeszcze trochę śrubą baryłkową, konkretnie napnij mocniej linkę.

Ewentualnie może się okazać, że tyle w temacie.

Napiąłem mocno linkę tak jak kazaliście, ale niestety nie pomogło.

Opublikowano

Śruba baryłkowa zapewnia tylko "mikro" regulacje. Jeżeli wcześniej miałeś już na miejscu zebrany luz to po prostu skończył Ci się zakres regulacji. Wtedy trzeba rozkręcić śrubę baryłkową, zebrać trochę luzu bezpośrednio na linie  (przy jej mocowania przy prsezutce) i ponownie śr próbować ustawić przezutke.

Opublikowano
12 godzin temu, IOO napisał:

Śruba baryłkowa zapewnia tylko "mikro" regulacje. Jeżeli wcześniej miałeś już na miejscu zebrany luz to po prostu skończył Ci się zakres regulacji. Wtedy trzeba rozkręcić śrubę baryłkową, zebrać trochę luzu bezpośrednio na linie  (przy jej mocowania przy prsezutce) i ponownie śr próbować ustawić przezutke.

7 godzin temu, Zbysio napisał:

Daj zdjęcie kasety od frontu. 

Śrubę baryłkową mam bardzo dobrze naciągniętą i wyregulowaną - wszystkie biegi wchodzą płynnie tylko że na sucho.

Myślałem, że to może być hak przerzutki, ale on jest raczej prosty

Ten wózek przerzutki jest za bardzo na zewnątrz i nie wiem czy to od tego....

Martwię się, że jak pójdę do rowerowego to będzie kazał rower zostawić i powie, że musiał wszystko regulować i skasuj 50-100 zł, a i tak pewnie nie będzie miał tego zrobione dobrze.

Kupię zestaw linek i pancerzy przerzutkowych może to coś da ale wątpię..

Proszę jeszcze o jakieś sugestie/porady. 

20180505_194252.jpg

20180505_194446.jpg

20180505_180250.jpg

20180505_181008.jpg

20180505_194202.jpg

20180505_180211.jpg

Opublikowano

Wózek za bardzo odstaje na zewnątrz. Musisz to wyregulować. 

Opublikowano

A nie masz kogoś w swojej okolicy co ogarniać temat?  Poszukaj na forum może ktoś jest i pomoże. 

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie Shimano zaleca aby oś kółeczka napinającego pokrywała się z prawą krawędzią (patrząc od tyłu) najmniejszej koronki. 

Co do największej koronki kasety to osie powinny się pokrywać. 

Ostatni krok to regulacja baryłką. 

Edytowane przez Zbysio
Opublikowano
W dniu 5.05.2018 o 21:37, Zbysio napisał:

Wózek za bardzo odstaje na zewnątrz. Musisz to wyregulować. 

Tylko jak wyregulować sam wózek ?

W dniu 5.05.2018 o 22:05, IOO napisał:

A nie masz kogoś w swojej okolicy co ogarniać temat?  Poszukaj na forum może ktoś jest i pomoże. 

W ostateczności kogoś poszukam

W dniu 5.05.2018 o 23:19, Zbysio napisał:

Ogólnie Shimano zaleca aby oś kółeczka napinającego pokrywała się z prawą krawędzią (patrząc od tyłu) najmniejszej koronki. 

Co do największej koronki kasety to osie powinny się pokrywać. 

Ostatni krok to regulacja baryłką. 

Na podobnym forum zaproponowano mi regulację baryłką podczas pedałowania. - może to coś da 

Opublikowano

Niestety nic nie pomogła regulacja baryłką podczas jazdy. Odwiedziłem lokalny serwis rowerowy i gość powiedział, że to musi być zła kaseta. Jest niepoważne z mojej strony wymieniać stary mocno zużyty łańcuch na nowy zostawiając starą kasetę. Zdam się na niego i kupię nową kasetę (identyczną jaką mam) i zobaczymy czy to coś da. Dam znać!

Opublikowano

Patrząc na ostatnie zdjęcie kasety to piątego biegu już nie masz a szósty umiera :P

Może mi się wydaje bo zdjęcie oglądam na telefonie.

Opublikowano
9 godzin temu, Puncu napisał:

Patrząc na ostatnie zdjęcie kasety to piątego biegu już nie masz a szósty umiera :P

Może mi się wydaje bo zdjęcie oglądam na telefonie.

Postanowiłem zamówić kasetę taką samą PG 950 do łańcucha PC 951, ale nie 11-32 tylko:

11/28 (11-12-13-15-17-19-21-24-28T) , ponieważ i tak praktycznie nie używałem tej największej tarczy 32T, a tak zawsze 100 gram mniej :)

Opublikowano

Problem rozwiązany. Kupiłem nową kasetę i łańcuch po niej chodzi bardzo ładnie. Dodatkowo zmieniłem linki i pancerze przerzutek. Na całe szczęście korba nie była dojechana. Kupiłem kasetę 11-28 (Pomimo tego, że producent nie zaleca) i działa bardzo dobrze !! Dzięki wszystkim za wskazówki i porady ! 

stara 2.jpg stara 1.jpg stara 3.jpg 20180514_005508.jpg 20180514_005446.jpg 20180514_005457.jpg
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...