Skocz do zawartości

Strzelający support.

MateGG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Posiadam korbę ZEE FC-M640/645 oraz suport Shimano. Dobiega z niego odgłos pykania. Regularnie czyli 3 razy na obrót w tych samych miejscach mniej więcej. I pytanie czy wystarczy wyczyścić? Oraz 2 problem. Korba ma luz na osi. Czyli jakieś 2mm chodzi lewo prawo w suporcie. Przesuwa się w suporcie to normalne? Lewe ramię dociągnięte na maxa . Czy to normalne?

Edytowane przez SpiderMAN
Ortografia!!!
Opublikowano

Shimano!

Z tym pykaniem mam podobnie w mojej szosie. Tylko u mnie występuje to raz na obrót korby i zawsze w praktycznie tym samym miejscu, a mianowicie podczas przyciśnięcia lewą nogą. Nie wiem czy tak powinno być ale wydaje mi się że nie. 

Korba to 105 5800

Może ktoś będzie wiedział o co z tym chodzi.

Opublikowano (edytowane)

41 minut temu, MateGG napisał:

Witam.

Posiadam korbę ZEE FC-M640/645 oraz suport shimano. Dobiega z niego odgłos pykania. Regularnie czyli 3 razy na obrót w tych samych miejscach mniejwięcej. I pytanie czy wystarczy wyczyścić? Oraz 2 problem. Korba ma luz na osi. Czyli jakieś 2mm chodzi lewo prawo w suporcie. Przesuwa się w suporcie to normalne? Lewe ramię dociągnięte na maxa . Czy to normalne?

zdemontuj korbę i sprawdź łożyska w suporcie 

Edytowane przez motor90
Opublikowano

dobrze masz dobrany suport? Nie powinno być tam jakichś podkładek? Korba ma pracować bez luzów, jeżeli ma jakiekolwiek luzy to znaczy, że coś jest uszkodzone/źle dobrane/źle ustawione 

Opublikowano

Jaką szerokość mufy suportu w ramie masz?

Opublikowano
14 minut temu, Franz Mauer napisał:

Jaką szerokość mufy suportu w ramie masz?

7cm

Opublikowano (edytowane)

@MateGG

dokładnie 70mm, czy może 68mm lub 73mm ? To bardzo ważne...

Jeśli 68mm to po stronie napędu między miską suportu, a ramą powinieneś mieś jeszcze dwie podładki ok. 2,5mm każda.

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano
44 minuty temu, trollu napisał:

dobrze masz dobrany suport? Nie powinno być tam jakichś podkładek? Korba ma pracować bez luzów, jeżeli ma jakiekolwiek luzy to znaczy, że coś jest uszkodzone/źle dobrane/źle ustawione 

A czy może to być wina braku plastiku dystansu w środku mufy? Taki plastik. Ktoś chyba zbyt mocno skręcił i pękł przez co szczelał

1525433164642330216703.jpg

Opublikowano (edytowane)

Nie sądzę, bo ten kawałek rurki działa jako uszczelniacz i nie pracuje, ale kto wie...Możesz to sprawdzić wkręcając łożyska bez niego. Dodatkowo zająłobym się kwestą zbyt dużego luzu na osi w korbie.

Jeśli ilość podkładek, o których pisałem wcześniej się zgadza to odkręć lewe ramię korby i sprawdź czy posiada ono w szczelinie między częściami ramienia plastikowy klin, który ustala położenie ramienia na osi. Może jest ono źle założone?

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano

Zachaczyłem o serwis i powiedzieli ze łożyska do wymiany :/

Opublikowano

takie życie z suportem, nie ma się co pieścić. Załóż nowy i po kłopocie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Suport rozebrany wyczyszczony podregenerowany. Jeszcze pochodzi. Podkładka zrobiona w stylu januszowym :) rurrurka cięka syfonowa przypasowała ;) A co do Szczepanika znalazłem przyczynę doczekały gwinty pedałów! Wykręciłem je nasmarowałem kwint smarem zielonym i jak narazie cisza :)