Skocz do zawartości

Trzaskanie w przednim kole podczas jazdy.


cichy33

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Wczoraj na normalnej wyciecze rowerowej po asfalcie zaczęło mi coś trzaskać z przedniego koła. Zatrzymałem się bo myślałem że to coś od szybko zamykacza ściągnąłem go i założyłem jeszcze raz ale po paru metrach zaczęło od nowa, dodam że szybko zamykacz nie był ani mocno ani lekko zaciśnięty. Dzień wcześniej byłem jeszcze się przejechać były to bardziej drogi z ziemi mocno ubite i z piaskiem, kamieniami ale też częściowy asfalt i wtedy nic nie stukało ani nie pukało wracałem do domu też nic nie było no ale jak wczoraj wyjechałem to już się zaczęło.

Poczytałem trochę o tym i inni pisali że to mogą być problemy z piastą, ściągnąłem koło i zacząłem nim kręcić trzymają te 2 śruby po prawej i lewej i właśnie od czasu do czasu było słyszeć te trzaskanie. Poglądałem parę filmików jak i co z tą piastą, jak rozebrać itp. I dzisiaj rozebrałem przeczyściłem i tak: konus który ma mieć gładką powierzchnie w jednym miejscu miał wgłębienie i był jak by tak lekko poszarpany w tym miejscu-https://imgur.com/a/tZQ5eFg tu wstawiłem zdjęcie jest może nie wyraźnie ale widać ewidentnie że jest jakieś jak by poszarpane i jest małe wgłębienie. Stan kulek- z jednej strony idealnie (na przeciwko tarczy), a kulki przy tarczy wszystkie dobre oprócz jednej która jest też jak by postrzępiona i ma wgłębienia. Bieżnie też w dobrym stanie żadnych wgłębień ani rys, smar też był a żadnego brudu ani piasku nie było widać. 

No i tu się pojawia pytanie, czy te trzaski pochodzą od tego że ten konus i jedna kulka jest uszkodzona? Czekam na wasze komentarze.

A i tak dla informacji- koło 29 cali, nigdy nie było scentrowanie itp, a dokładny model koła to bontrager at-650 disc, a nazwy piasty dokładnie nie wiem ale z tego co patrzyłem na ten sam model roweru to w opisach jest że to Formula DC20.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez cichy33
Odnośnik do komentarza

widoczne na zdjęciu wyżłobienia w konusach są w miejscu które powinno być gładkie bo jest to zewnętrzna bieżnia łożysk , także musisz wymienić konusy. sprawdź dokładnie stan kulek czy nie posiadają wżerów, jeśli tak to też wymień.

Edytowane przez motor90
Odnośnik do komentarza

Problem rozwiązany :D

Wymieniłem całą ośkę bo w okolicy nie znalazłem takiego samego konusa, kulki też wymieniłem wyczyściłem i nasmarowałem. Teraz działa jak powinno.

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...