Skocz do zawartości

Specialized Shiv Elite A1- mój przecinak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam kolegów i koleżanki :D 

Może kogoś zainteresuje moja maszyna bo jeszcze podobnego roweru tu nie widziałem :) . Obecnie jest to mój jedyny rower szosowy, mam jeszcze chyba 12 letniego gary fishera 26" :P .

Rower to Specialized Shiv Elite A1 Apex, taką sobie wymyślili nazwę i jak widać jest to rower TT/TRI. 

Rama: Specialized A1 Premium Aluminium aero tubing

WidelecSpecialized FACT Aero carbon monocoque fork, z aluminiową rurą sterową

Koła: DT Axis 1.0 + fabryczne opony: Specialized Espoir Sport

Kierownica: Shiv Alloy aero

Mostek: Specialized Elite-Set - zmieniony na krótszy mostek bontrager

Sztyca: Venge Aero FACT Carbon

Siodełko: musiałem kupić od razu i zdecydowałem się na "czasowe" od bontragera 

Przerzutki: Sram Apex

Kaseta: SRAM PG-1050

Korba: SRAM S150

Manetki: microshifty od Srama, nie wiem dokładnie jakie 

Hamulce: Tektro aluminiowe, aluminiowe klamki 

Rower kupiłem w październiku 2017 w zasadzie jako nowy, od razu bardzo mi się spodobał jak tylko go zobaczyłem i póki co jestem z niego bardzo zadowolony. Przesiadłem się z Authora A3300, który był moją pierwszą szosówką. Służy mi do treningów codziennych i do startów w zawodach. W planach mam wymianę supportu i korby i zakup lepszych kół. Wydaję mi się że ten rower zostanie już ze mną na dłużej :)

20180430_173118.jpg

Edytowane przez nowikone
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Bardzo ładny rower, a ten kokpit wygląda zadziornie. Z pewnością oglądnąłbym się za nim na ulicy. Jakbyś miał ochotę i możliwość pokazać go dokładniej to chętnie bym zobaczył więcej zdjęć. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki :D. Wiadomo porządne koła zrobiłby tu robotę ale muszę z tym jeszcze poczekać :) .

Strzeliłem kilka zdjęć podczas dzisiejszej wycieczki do Torunia :

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

• Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 5.05.2018 o 15:45, nowikone napisał:

Strzeliłem kilka zdjęć

Ta lemondka tak dość wysoko do góry to jest ok? Są zyski na aerodynamice? 

Jak się maszyną do TT jeździ na codzień? Zastanawiam się, czy duża jest różnica w porównaniu do "normalnej" szosy, na przykład do Tarmaca...

Fajny rower. Pozdrawiam. 

Opublikowano

Kolego, kokpit jest fabryczny i w takie właśnie wąsy w kształcie litery J był wyposażony. Czy to daje zyski na aerodynamice? Szczerze mówiąc nie wiem ale mogę z całą pewnością powiedzieć, że jest to bardzo wygodne :) . Fitting robiłem ale bez wiatraka z tego co pamiętam, poza tym nie chciałem specjalnie od razu dokładać do sprzętu :D . Możliwe, że jakby wąsy były w kształcie S to zyskałoby się coś na aerodynamice ale też na pewno bym był bardziej wyciągnięty, miałem takie przy lemondce w starej szosie :) .

Jeżeli chodzi o użytkowanie na co dzień no to ja nie narzekam ale korzystam z tego roweru tylko do treningów i długich jazd no i do zawodów jak ruszy sezon czyli za 2 tygodnie około :DWedług mnie nie nadaje się on do miasta, dojazdów do pracy itp.. wiadomo: leżysz żeby mieć kontrolę nad przerzutkami, żeby hamować musisz zmienić pozycję, wszystkie krawężniki, bruki to wątpliwy komfort jazdy chociaż wiadomo jak się ktoś uprze to można, niektórym może sprawiać problem jazda w grupie ze względu na to że hamulce nie są pod ręką, strome podjazdy jest dużo ciężej pokonać. No a tak poza tym to jeździ się na nim bardzo wygodnie przynajmniej dla mnie pozycja jest bardzo komfortowa, jest super do samotnych krótkich i długich treningów/wycieczek, czuć inny kształt ramy. Powiedziałbym, że jeżeli ktoś nie startuje w zawodach tri to rower TT jest to drugi albo nawet trzeci rower w rodzinie :) . 

• Lubię to! 1
Opublikowano
Godzinę temu, nowikone napisał:

Powiedziałbym, że jeżeli ktoś nie startuje w zawodach tri to rower TT jest to drugi albo nawet trzeci rower w rodzinie :) . 

Tak mi właśnie podpowiada intuicja. ;) Dzięki. Jeszcze raz - świetny rower. Powodzenia na startach! 

Opublikowano
51 minut temu, Łabędź napisał:

Tak mi właśnie podpowiada intuicja. ;) Dzięki. Jeszcze raz - świetny rower. Powodzenia na startach! 

Dzięki Kolego!

Szerokości :) .