Kempski Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 (edytowane) Witam serdecznie. Jeśli mogę Was prosić mam pewien kłopot, a mianowicie: Zakupiłem rower Cube Sl Race wszystko na osprzęcie xt. Mam problem z biegami. Kiedy próbuję przerzucać biegi w dół do najcięższego przełożenia, na niektórych biegach jak deptam czuje że łańcuch jak by mi szarpał i cofa mi pedały przez co tracę i energie, szybkość.Bawiłem się śrubą baryłkową przy manetce i nie ma żadnych różnic....Niestety w mojej okolicy nie ma nikogo komu mógłbym powierzyć rower. Jeden ze sklepów zabrał się za centrowanie kół i wyszło tak że mi teraz przednia tarcza haczy o okładziny. Mojej żonie regulowali przerzutki i na niektórych biegach przeskakuje o 2 oczka bądź nie wżuca wcale. Ale z tym spróbuje sam się uporać kręcąc śrubą baryłkową( bo jeszcze przy nim nic nie robiłem osobiście) Może jest ktoś z okolic Muszyny woj. Małopolskie zapłacę za pomoc. Przerzutka tyłShimano XT RD-M8000-DSGS, ShadowPlus, 11-Speed, Direct Mount Przerzutka przódShimano XT FD-M8020-D, Direct Mount, Side Swing ManetkiShimano XT SL-M8000-I, Direct Attach Hamulce Shimano XT BR-M8000, Hydr. Disc Brake (180/160) KorbaShimano XT FC-M8000, 36x26T, 175mm KasetaShimano SLX CS-M7000, 11-42T ŁańcuchShimano CN-HG600-11 ObręczeCUBE EX21, 32H, Disc, Tubeless Ready Piasta przódShimano Deore HB-M615, Centerlock Piasta tyłShimano Deore FH-M615, Centerlock Opona przódSchwalbe Smart Sam, Active, 2.25" Opona tył Schwalbe Rapid Rob, Active, 2.25 ps. Takie pytanie dodatkowe jako że mój rower to angol mam hamulce na odwrót. Czy przełożenie samych wężyków prawo lewo i na odwrót zobliguj mnie do odpowietrzania klamek? Edytowane 2 Maja 2018 przez Kempski
Yan Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 Nie jestem w stanie sobie wyobrazić co oznacza " jak by mi szarpał i cofa mi pedały przez co tracę i energie" możesz wkleić jakiś film? Jak kręcisz na sucha problem występuje czy tylko pod obciążeniem?
Kempski Opublikowano 2 Maja 2018 Autor Opublikowano 2 Maja 2018 Postaram się jutro coś nakręcić. A generalnie chodzi o przeskok łańcucha. Pod obciążeniem jest wtedy większy zryw i czuję chwilowy luz.Towarzyszy temu charakterystyczny trzask.Jest to tym bardziej dziwne bo wszystko jest nowe i łańcuch nie jest ani wyciągnięty ani kaseta nie jest zużyta itp. Zastanawia mnie czemu kręcenie baryłką nic nie pomaga hmm. Na sucho nie sprawdzałem jeszcze.
Yan Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 Zobacz czy łańcuch nie ma wystającego pinu albo czy zębatki nie są uszkodzone. Sprawdź czy hak jest prosty. Ogólnie z tego co mówisz baryłka powinna pomóc. Jak ja mam trzaski w napędzie to pierwsze co sprawdzam czy łańcuch z tyłu nie jest zbyt blisko większej zębatki - są to przeskoki/trzaski sporadyczne i niezależne od obciążenia.
nowikone Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 Rower nowy ? Jeżeli tak to wydaję mi się, że wystarczy właśnie powalczyć ze śrubami baryłkowymi, nowe linki zawsze muszą się trochę "wyciągnąć". Czasami na stojaku rowerowym przerzutki wchodzą idealnie ale jak już dokładasz do tego siłę nóg i depczesz w pedały, lub na podjazdach, zdarza się że łańcuch przeskakuje.
Rekomendowane odpowiedzi