Misterrajt Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 Czy koło powinno znajdować się tu gdzie znajduje się na zdjęciu ? Czy to wina złego zaplotu koła ? Kaseta 8rz. Czy prawidłowo zaplecione koło z kasetą, ma po stronie kasety krócej zaplecione szprychy ???
Fenthin Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 Nie, powinno być pośrodku ramy. Wina może tkwić w przeciągniętych lub źle dobranych szprychach, krzywej ramie, złym osadzeniu koła w hakach. Długość szprych zależy od konstrukcji koła, szczególnie wysokości kołnierzy piasty.
Misterrajt Opublikowano 2 Maja 2018 Autor Opublikowano 2 Maja 2018 OK , Czyli szprychy od strony kasety powinny być krótsze ?
.::Piotr::. Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 1 godzinę temu, Misterrajt napisał: OK , Czyli szprychy od strony kasety powinny być krótsze ? Szprychy są takiej samej długości.
Tao7994 Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 1 godzinę temu, Misterrajt napisał: Znaczy się - osadzone krócej ? Nie, mają być identyczne.
Fenthin Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 A wcale, że nie. Mają być takiej długości, by koło było poprawnie osadzone. Mogą być takie same, mogą być krótsze, to różnie bywa.
Yan Opublikowano 2 Maja 2018 Opublikowano 2 Maja 2018 @Fenthin Dobrze pisze. Długość zależy od piasty i od obręczy. Możesz mieć obręcz gdzie otwory są przesunięte w jedną stronę i nieprawidłowy montaż może skutkować przesunięciem środka koła. Oś może mieć nieprawidłowo zamocowane podkładki albo może być ich za mało (sam tego doświadczyłem w piaście shimano).
Misterrajt Opublikowano 3 Maja 2018 Autor Opublikowano 3 Maja 2018 Ustalmy 1 rzecz : kołnierze są tej samej wysokości i niezależnie od szerokości bębenka szprychy mają taką samą długość po obu stronach koła. Jeżeli tak - to po tej stronie koła gdzie nie ma bębenka muszą iść podkładki o szerokości bębenka - jeżeli chcemy żeby koło znajdowało się dokładnie pośrodku widełek - NONSENS !
Yan Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 W żadnym wypadku nie masz dodać podkładek poza tym co jest w oryginale. W większości kół szprychy przy kasecie są mocniej naciągnięte w stosunku do szprych po drugiej stronie w przypadku gdy asymetria jest bardzo duża stosuje się dwie długości szprych. Ostatnio postanowiłem zapleść koło na grubszych szprychach. W moim przypadku kalkulator w internecie podał że różnica pomiędzy moimi szprychami wynosi około 2mm więc pozostałem przy oryginalnej długości i takiej samej dla obu stron. Możesz nam przybliżyć skąd masz to koło. Na jakich komponentach je złożyłeś?
Misterrajt Opublikowano 3 Maja 2018 Autor Opublikowano 3 Maja 2018 Zmieniałem piasty i sam je zaplotłem, ale pamiętam że oryginalnie też nie siedziało pośrodku widełek. Musze z jednej strony napiąć je bardziej. Obręcze alexrims a piasty novateca. Co to za kalkulator ?
Yan Opublikowano 3 Maja 2018 Opublikowano 3 Maja 2018 Coś takiego http://www.sapim.be/kalkulator-dlugosci-szprych
Misterrajt Opublikowano 5 Maja 2018 Autor Opublikowano 5 Maja 2018 Szprychy napięte - koło w środku 2
Gość Opublikowano 7 Maja 2018 Opublikowano 7 Maja 2018 W dniu 3.05.2018 o 22:10, Misterrajt napisał: Zmieniałem piasty i sam je zaplotłem, ale pamiętam że oryginalnie też nie siedziało pośrodku widełek. Musze z jednej strony napiąć je bardziej. Obręcze alexrims a piasty novateca. Co to za kalkulator ? I wszystko jasne... W dniu 5.05.2018 o 21:52, Misterrajt napisał: Szprychy napięte - koło w środku Zaplatanie musisz jeszcze opanować... Centrowanie także
Red Opublikowano 10 Maja 2018 Opublikowano 10 Maja 2018 W dniu 2.05.2018 o 21:36, .::Piotr::. napisał: Szprychy są takiej samej długości. Co? Od kiedy? Z reguły szprychy od strony napędu są 2mm krótsze. Są oczywiście piasty z kołnierzami o różnej średnicy. Specjalnie po to aby móc stosować szprychy o różnej długości.
Wyseu Opublikowano 10 Lipca 2023 Opublikowano 10 Lipca 2023 W dniu 2.05.2018 o 20:36, .::Piotr::. napisał: Szprychy są takiej samej długości. Skąd ty masz takie informacje człowieku, nie dysponujesz wiedzą praktyczna to się nie udzielaj na tematy które są Ci obce.
Rekomendowane odpowiedzi